CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHAMELION - Legends & Lores

Název této kapely není nic pro autisty. Nikdy jim nevysvětlíte, proč je správně zrovna Chamelion a ne Chameleon, jak jsou všichni celý život zvyklí. Ale copak autisté, toto jméno nedokáže správně zařadit ani algoritmus Google, což už je skutečně na pováženou. Možná se situace vyřeší tím, jak bude čím dál více powermetalových fanoušků zadávat jméno kapely do vyhledávače. Nemělo by to trvat dlouho, finská parta si totiž o pozornost vyloženě říká, a to díky povedenému obsahu debutového zápisu "Legends & Lores".

Formaci založil zkušený hudebník Marco Sneck, jenž k sobě postupně sezval čtveřici spoluhráčů, včetně zpěváka Tomiho Viiltoly, který je znám z působení v tělesech Ultimatium a Dreamtale, s nimiž stvořil dílo "Ocean´s Heart". Na tuhle výbornou skupinu si během poslechu vzpomeneme několikrát, stejně jako na mnohé další interprety. Ve zkratce by se dalo napsat, že hudba Chamelion tvoří bod, ve kterém se potkává heavymetalová výpravnost švédských The Storyteller, power-speedová chytlavost Dreamtale a epická orchestrální dramatika slovutných Nightwish.

Nedílnou součástí obsahu jsou vícehlasy a sbory, se kterými kapela umí dobře pracovat. Díky nim muzika vytváří monumentální obrazce, jež jednak dávají pocit štědré bombastičnosti, jednak pomáhají zlepšit vokální profil nahrávky, jelikož Tomi Viitola sice vládne originálním zabarvením, nikdy ale nebude patřit do první pěvecké ligy. Pro pozitivní vnímání alba jsou stejně tak podstatné Markovy klávesy s velmi aktivně využívaným cembalovým efektem, což skladbám dodává honosný neobarokní nádech. Sólové instrumentální tanečky se i díky tomu stávají kvintesencí power-speedmetalového žánru a dávají vzpomenout na jeho zlaté časy.

Album je možné rozdělit na dvě kategorie. První tvoří střednětempé skladby, ve kterých je kladen důraz na tvorbu atmosféry. Takových songů je na desce dost, a protože jsou řazeny po dvojičkách za sebou, jejich chvosty působí trochu vlekle. Druhou - a pro autora těchto řádků atraktivnější část - zastupuje čtveřice svižných nebo rovnou rychlomelodických kousků, jež jsou balzámem pro mentální i duševní soustavu. Vítězný postup songů "Hero´s Tale", "The Shadowleader", "The Demonic Creature of the Night" a "The Hammer of the Gods Might" vede batalion chytlavých vyhrávek a roztodivných melodických motivů, které mají největší sílu ve sborových refrénech, kytarovo-klávesových sekvencích nebo závěrečných vokálních nástavbách.

Závěr alba tvoří desetiminutovka "Glorious Dawn", které bere část bodů přítomnost přibržďujících meziher. I zde ale přicházejí na pomoc sbory (s výrazným ženským hrdlem) a celkově nadýchané teatrální aranžmá. Na konec je nutné zmínit lehce nevyrovnaný mix, který zamrzí zejména v případě rychlých skladeb. I přesto jde o dobré album a povedený vánoční dárek pro každou power metalovou duši.

Petr Štěpnička             


chamelion.fi

YouTube ukázka - Hero´s Tale

Seznam skladeb:
1. The Conquest
2. Hero´s Tale
3. The Shadowleader
4. Faith and Steel
5. The Quest
6. The Demonic Creature of the Night
7. The Hammer of the Gods Might
8. The Keeper of the Heart
9. The Valley of the Kings
10. Glorious Dawn

Sestava:
Tomi Viiltola - zpěv
Jari Satta - kytara
Jukka Jokikokko - baskytara
Marco Sneck - klávesy
Janne Kusmin - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 54:17
Mix: Jussi Kulomaa
Label: Rockshots Records
Země: Finsko
Žánr: melodický symfo-power-speed metal

Diskografie:
2023 - Legends & Lores

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.12.2023
Přečteno: 477x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0993 sekund.