CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ILLUMISHADE - Another Side Of You

Když si před čtyřmi lety zpěvačka Fabienne Erni a kytarista Jonas Wolf (oba Eluveitie) odskočili z domovského spolku a stvořili debutové album projektu Illumishade, nadšeně jsem jim tleskal za to, jak dovedně se dokázali vzdálit hudební podstatě Eluveitie a velmi suverénně představili své odlišné hudební chutě. Deska „Eclyptic: Wake Of Shadows“ je vehnala do náruče vydavatelského kolosu Napalm Records (to svědčí o tom, že hlavouni firmy cítí v Illumishade jasný potenciál), pod nímž kapela představuje své druhé dílo „Another Side Of You“.

Možná trochu varovně může znít prohlášení labelu o tom, že nakažlivá vůle experimentovat a žonglovat s mnoha zvukovými chutěmi a barvami dělá z Illumishade jednu z nejjasnějších a nejzajímavějších kapel současnosti. Proč varovně, když přesně to byl moment, který bylo možné velebit na minulé nahrávce? Inu proto, že tehdejší nahrávka, kterou Fabienne Erni připodobňovala k filmové hudbě, tvořila velmi konzistentní celek, jehož základem byl podmanivý zpěvaččin hlas, zasněnost, melodičnost a hravost. Současná podoba Illumishade je dospělejší, což je (alespoň z pohledu namlsanosti z bezprostřednosti minulé desky) trochu problém. Výtečná Fabienne si opět zaslouží absolutorium, do popředí se daleko více tlačí i Wolfova kytara, což vzhledem k tomu, že kromě zasněných sól vytváří chvílemi docela hrubý kontrast k bezelstnému vokálu, působí docela přitažlivě.

Alespoň v první polovině desky, která by mohla být trochu klikatou spojnicí k prvnímu dílu. Do „ELEGY“ přes nabroušený zvuk kytar a trochu studenou elektroniku snadno pronikne melodická pohádkovost (i když Fabienne v jednu chvíli zní spíš jako čarodějnice než jako princezna) i přes to, že plynulost skladby se postupně trochu zkomplikuje a chytne těžkopádnější odér, následující „ENEMY“ představuje asi nejvýraznější úspěšné moderní spojení zvonivého dívčího hlasu a hrubé kytary, pochopitelně v objetí výborné melodie, uvolněně optimistická „In The Darkness“ je aktuálně nejrozjásanějším bodem programu. S „Cloudreader“ se začnou na desce stále silněji prosazovat určité dospěle popové tendence a zamyšlenost, v důsledku čehož se začne vytrácet bezprostřední jiskra. A i když Fabienne zůstává naprosto k sežrání (pomalá atmosférická „Hummingbird“ v tomto ohledu hraje prim) a technické stránce nelze nic vytknout, silnému úvodu alba už se Illumishade nepřiblíží.

Bylo by bláhové čekat, že Illumishade se budou křečovitě držet modelu z debutového alba, už na něm bylo znát, že Fabienne s Jonasem chtějí experimentovat. I název „Another Side Of You“ jasně signalizoval, že to vezmou tentokrát za jiný konec. To, že je pocitově méně přitažlivý než v kole minulém, může být ryze subjektivní pocit a třeba v téhle poloze najdete svatý grál Illumishade. Já budu netrpělivě (protože excelentní Fabienne…) a s pocitem, že prostě musí být lépe, vyhlížet, kam kapela zamíří příště.

Savapip             


www.illumishade.ch

YouTube ukázka - Here We Are

Seznam skladeb:
1. Enter The Void
2. ELEGY
3. ENEMY
4. In The Darkness
5. Cloudreader
6. Here We Are
7. CYCLONE
8. Fairytale
9. The Horizon Awaits
10. HYMN
11. TWILY
12. Riptide
13. Hummingbird
14. Verliebt

Sestava:
Fabienne Erni – zpěv, piáno
Jonas Wolf - kytara
Yannick Urbanczik - baskytara
Mirjam Skal – syntezátory, orchestrace
Marc Friedrich - bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 58:33
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2020 - Eclyptic: Wake Of Shadows
2024 – Another Side Of You

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.02.2024
Přečteno: 443x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1549 sekund.