RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ABAX, SAMHAIN - 31.1.2009, Hradec Králové, Strojovna

Posledního ledna se v královéhradecké Strojovně potkala hodně zajímavá dvojka kapel. Pražští Abax by mohli vyprávět historky z první ruky o tom, jak se v Československu rodil heavy metal, novopačtí Samhain v době zahájení činnosti Abaxu nebyli z pěti šestin ještě ani na světě. Střet zkušenosti a entuziasmu? Vůbec ne, spíš jejich symbióza… Abax při svých zkušenostech měli energie na rozdávání, Samhain ve svém mladickém zápalu spolehlivě a s přehledem šlapali jak dobře namazaná mašina - co by ale člověk jiného ve Strojovně čekal, že :-)? Ještě dřív než se dostanu k samotnému dění, neodpustím si svoje (už téměř tradiční) žalozpěvy na téma návštěvnost. Společně s oběma skupinami jsme si lkali na rameni, že mizerná návštěva je už v podstatě „standard“. Přesto mi nepřijde zcela normální, když se sejde osazenstvo v počtu jak na soukromé párty či veřejné zkoušce (tedy víceméně jen ti nejbližší). Doufám, že příští akce v Hradci ukážou, že chyba nastala v podpalubí (tedy v organizaci) a nikoliv v hlavách milých spoluobčanů.

Na Abax slyším od chvíle, kdy vypustili do světa svoje loňské EP „Zlatej ráj“. Ač od té doby došlo k další (bohužel, to je moment, který Abax provází pravidelně nepravidelně po celou jejich kariéru) personální rošádě, nemyslím, že by to bylo kapele na škodu. To, že Abax zahrají svůj klasický hevík přesvědčivě a s glancem x-letých zkušeností jsem čekal. Že jejich nejnovější (a snad konečně trvalá) posila u mikrofonu Honza Hlavatý má tvrdou muziku pod kůží (vzhledem k jeho účasti na albu „Ve jménu Boha“ kapely D.N.A.) nepřekvapilo. Ale že společná kooperace bude mít až takovou šťávu, to byl hodně pozitivní šok.

Při srovnání škály prostředků, ohraničené letitou klasikou „Noční fantazie (Overkill)“ a čerstvější „Paranoiou“, jeden snadno nasaje esenci cest, kterými si Abax prošli. Střípky speed či thrash metalu, přirozeně nabalené na silný a stabilní základní kámen – klasický hevík. Co mě vyrazilo pojistky, byla dynamika a agresivita, jaká z živého podání skladeb lezla. A ve spojení s uřvaným vokálem Honzy přecházely některé momenty až k zuřivosti a brutalitě. Člověk se obvykle nejsnáz chytne na věci, které zná. Logicky vzato, nejvíc u mě bodovala čtyřka (v patřičně přibroušeném kabátě) ze „Zlatého ráje“, i když např. „Rytíři kříže“, coby jedna z největších heavy klasik v repertoáru Abax, případně závěrečná „Lámání křídel“ by si zasloužily urychlené zvěčnění na stříbrném kotoučku. Nebudu se tajit tím, že nejvíc jsem se těšil na polobaladickou „Nezahynu“. I když jí Abax zbavili křehkosti (což se vzhledem k absenci cella dalo očekávat), z její razantní živé verze mě mrazilo až na patách…

Abax jsou kapela, kterou hraní evidentně baví a přitom nemá potřebu si cokoliv dokazovat. A z toho plyne jejich uvolněnost a drive. A i když to občas Honzovi ve vyřvaných výškách v závěru koncertu lehce kolísalo (že by chřipková epidemie?), mnohem víc a radši si vychutnám živelnou spontánnost s chybkou, než sterilní profesionalitu. Sakra, dědci ( ;-) ), tohle bylo dost dobrý!!

Setlist: Barvy, Víc než král, Máš šanci, Noční fantazie (Overkill), Nezahynu, Rytíři kříže, Paranoia, Zlatej ráj, Žár, Divadlo vášně, Rock´n ´Roll, Lámání křídel

Jsou to dva měsíce, co jsem na křtu kapely Evarest vyhlašoval, že bych si Samhain s chutí poslechl znova. Tenkrát šlo díky mizernému zvuku více méně jen o tušení, že by to nemusela být marná záležitost. Nesek´ jsem se :-). Zvukově šlo tentokrát o jinou ligu. Ač je fakt, že jsem musel dát za pravdu těm, kteří si stěžovali na to, že průběžně a nárazově cosi propískává (obzvlášť pak na baru to bylo zřetelné :-) ) a zazněly i připomínky k tomu, že zpěvanduli Veronice (na rozdíl od předchůdce Honzy) bylo docela mizerně rozumět, osobně jsem podobné potíže (třeba i díky ošahanosti tvorby Samhain) neměl. A tak tentokrát bylo nejen na co koukat, ale i co poslouchat.

Zvědav jsem byl především na to, jak vlastně budou znít skladby, chystané na debutové album (poznávací znamení – angličtina). Z té dvojky, která ve Strojovně zazněla, mě nadchla především úvodní „Part Of My Destiny“. Dosavadní tvorba Samhainu - pohodový metal s výraznými klávesami a dobrými melodickými nápady - mi (přes relativní snadnou odhadnutelnost) docela sedí. O to větší překvapení (pozitivní) pak znamenal závan temnějších vod. Především pak v podání zpěvačky Veroniky a jejích jistých výletů do hloubek (postupně zjišťuju, že – jsa naprosto zblblý melodickým výškařením - kdykoliv se některá z křehotinek spustí hloub, ztrácím zábrany a odpustil bych jim cokoliv ;-) ) a obratem v pohodě zvládnutých výletů do vyšších sfér. Oproti závěrečné „Only I Know“ mi první novinka přišla zpěvnější, dramatičtější, podstatně hitovější a případně i do finále patřičnější. Ovšem dle téhle dvojky bráno, stojí za to mít slechy vytrvale nastražené.

„Česká“ část vystoupení? Říct, že všechno bylo v pořádku a fajn je možná strohé, fádní a nepříliš nápadité. Ale poměrně přesně to vystihuje stav, kdy to, co od kapely čekáte, to od ní i dostanete. Vizuální heroické pózy kytarového dua Přéma a Lukáš, občas obohacené spoluprací s šedou eminencí, poměrně nenápadným (ale nepřehlédnutelným) basákem Marcelem, totální divočení klávesáka Jirky i bubeníka Ondry a k tomu šmrncovní růže mezi trním Veronika – pastva (již vyzkoušená) pro oko. Výborně fungující hudební souhra a na to, o jak mladou bandu se jedná, i perspektiva jako hrom. Co mi na cejdu „Tajemství duše“ přijde umírněné a zbytečně klidné, v živé verzi ožívá. A i když mi zatím u Samhain schází vyložený trhák, na který bych se třásl od prvních tónů, chytlavě vypečených momentů se najde dost. Vyzdvihovat cokoliv či kohokoliv netřeba. Samhain prostě funguje se svými melodiemi a nasazením jako jednolitá parta a vyzařuje z nich radost. Kterou evidentně nezkalilo ani vědomí (u Abax toto platí dvojnásob), že kapela hraje prakticky pro hrstku svého doprovodu. Můžu jen parafrázovat to, co už zaznělo v listopadu. Až někdy nebude klid (tedy až bude znovu seštelovaný zvuk a sejde se přece jen větší návštěva), rád bych si tuhle bandu poslechl znova. Zrajte, zrajte, těším se na plody ;-).

Setlist: Intro, Part Of My Destiny, Hvězdná brána, Dvě duše, Zlatá přilba, Válka světů, Rozcestí, Měsíční svit, Temný rytíř, Hrdina, Only I Know

Savapip             


www.abax-metal.cz
www.samhaincz.cz


Fotogalerie


ABAX



SAMHAIN




foto:
Savapip


Vydáno: 04.02.2009
Přečteno: 6558x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10091 sekund.