ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Yvor (MATER MONSTIFERA) - Snažím se zůstat sám sebou, ale pochopitelně se vnějším vlivům ubránit nedokážu

Už od letopočtu 2000 dává o sobě vědět skupinka lidí, kteří si říkají MATER MONSTIFERA (oddávati se hnusu, podléhat odpornosti). Této black metalové smečce z území Trhových Svinů vévodí statný Destructor (zpěv) a jeho věrní pomocníci Yvor (kytara), se kterým jsem si povídal, Jitka (klávesy), Archangel Cesyn (kytara) a Deemon (bass kytara), který kapelu doprovází od listopadu 2006. Tato parta má na svědomí už několik demo desek a nespočet vystoupení, kde ukazují, že patří k těm nejlepším a publikum to jen hlasitým pokřikem potvrzuje. Tato kapela dala o sobě vědět s deskou "Zrozen z hříchu" (I.F.A. records), která vyšla v červnu roku 2005. Na této desce jsou snad nejznámější songy, jako např. "Zrozen z hříchu", "V hlubinách zapomnění" a nebo "Nevinnost". Ale mohou se pochlubit i zbrusu novým počinem, nesoucím název "Beletseri", který vyšel v roce 2008. Na kontě mají spousty vystoupení a účinkování na různých festivalech a také klubových akcí, které jsou snad nejlepší, protože můžete klidně pokecat s touto partou prima lidí.

Tento rok (pozn. 2008) jste vydali nový singl s názvem "BELETSERI" . Jak jste s touto prací spokojeni?
Ano, máš pravdu. Letos na jaře jsme se uzavřeli do českobudějovického studia Prodigy a ve spolupráci se Zuzkou Lípovou (dnes již Jelínkovou) nahráli náš aktuální singl "Beletseri". Nahrávání probíhalo v naprosté pohodě a s výsledkem jsme víceméně spokojeni. Našlo by se možná několik drobných detailů, které bychom možná dnes udělali jinak, ale to už v tuto chvíli není podstatný. Důležitý je to, že se nám podařilo docílit kvalitního zvuku a že skladba "Beletseri" u fanoušků obstála. A to jak na CD, tak i při živé presentaci.

Co říkají na tento singl fanoušci?
Jak jsem již napsal, "Beletseri" sklízí k našemu potěšení velmi kladné reakce a jsme za to našim fanouškům nesmírně vděčni. Po zvukově nepříliš vydařeném albu "Zrozen z Hříchu" je to pro nás taková malá satisfakce a pevně věřím, že si naši fans na novém albu oblíbí více skladeb, jako je "Beletseri".

U nás už jste poměrně známá kapela, ale jak je to v zahraničí? Jezdíte koncertovat i mimo svojí zemi?
Do zahraničí koncertovat pochopitelně jezdíme, ale samozřejmě s mnohem menší frekvencí než koncertujeme u nás v ČR. Nejsem zastánce toho, jezdit ven za každou cenu jen proto, abych mohl říkat, že jsme hráli v zahraničí. Pokud však přijde zajímavá nabídka, určitě se těmto výletům nebráníme.

Jestli jezdíte koncertovat mimo naši rodnou zemi, tak jací jsou tam fanoušci a jaký tam máte ohlas?
Řekl bych, že fanoušci jsou velmi podobní těm, na které můžeš narazit i u nás. Faktem je, že např. v Rakousku nebo v Německu bývá publikum k neznámým kapelám trošku chladnější, ale to pochopitelně není pravidlem. To se liší od akce k akci, asi tak, jako všude jinde.

Jak už jsem zmínil, vydali jste nový singl, dočkají se i fanoušci nějakého videoklipu?
Uvidíme. Něco v plánu máme. Nic ale ještě není jisté, takže si nechám zatím podrobnosti pro sebe.

Je známo, že vaše kapela pořádá festival AFOD. Chystáte na další ročník tohoto festivalu nějakou specialitu?
(smích) Zde vlastně platí to samé, co v předchozí otázce. Samozřejmě se budeme snažit návštěvníkům namíchat kvalitní směsici kapel a budeme se snažit o to, aby se u nás fanouškům líbilo. V současné chvíli máme potvrzené kapely jako např. Fleshless, Jig.Ai, Tortharry, Abstract (Sk), Galadriel (Sk), Minority Sound a Arch of Hell. Další jména budou postupně přibývat, takže určitě sledujte www.afod.ic.cz a tam se dozvíte vše podstatné.

Chystáte do dalších let nějakou změnu? Třeba si pozvat nějakého hosta do kapely nebo zařadit nějaké nové prvky?
Pokud máš na mysli nějaké nové nástroje, tak o tom zatím určitě nepřemýšlíme. Co se týče hostů, tak tam k nějaké spolupráci určitě dojít může. Pokud přijde nějaký impulz či dobrý nápad, nemáme s pozváním hosta žádný problém. Naopak.

Po poslechnutí vašich desek mi trošku váš styl připomíná kapely Graveworm z Itálie a Catamenii z Finska. Hledáte třeba u některých kapel inspiraci nebo je to čistě jenom vaše tvorba?
Lhal bych, kdybych tvrdil, že mě žádná kapela neovlivňuje. Každého muzikanta, ať vědomě či nevědomě, ovlivňují různé podněty, ať už kapely nebo sóloví interpreti. Já se snažím zůstat sám sebou, ale pochopitelně se vnějším vlivům ubránit nedokážu. Ale že bych si sednul s kytarou a řekl bych: “Tak a teď udělám skladbu jako oni…“, tak to rozhodně ne. Obě tebou jmenované kapely znám a mám je rád, ale faktem zůstává, že existují i jiné formace, které mám rád víc. (smích)

Dnes už docela hodně diskutované téma: EMO, emo kapely a podobně. Jaký má postoj k tomuto stylu vaše kapela?
Žádný. Pokud budu mluvit za sebe, tak mě tento trend naprosto míjí. Nikoho neodsuzuji. Ať si každý buduje svůj styl jak je libo, ale mě tohle nic neříká.

Co by jste závěrem vzkázali vaším fanoušků a začínajícím kapelám, které se snaží prosadit v metalovém žánru?
Tak fanouškům především děkujeme za projevenou podporu a přízeň. Začínajícím kapelám přeji hromadu dobrých nápadů a chuť hrát, protože to je ve finále to nejdůležitější, co budou potřebovat. Tobě bych chtěl jménem Mater Monstifera poděkovat za příjemný rozhovor a určitě se budu těšit opět na viděnou.

Enochian             


www.matermonstifera.ic.cz

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.03.2009
Přečteno: 4252x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09271 sekund.