MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CASTAWAY, ACT OF GOD, SEBASTIEN - 9.10.2009, Hradec Králové, RC Strojovna

Když tak koukám na seznam letošních absolvovaných koncertů, můžu s potěšením konstatovat, že těch akcí, které jsem s nadšením rozdýchával ještě druhý den, nebylo zrovna málo. A těší mě, že se k nim může zařadit i aktuální pocitový masakr (vyvolaný především posledně jmenovanými) na domácí půdě v královehradecké Strojovně, kde se sjela trojka Sebastien, Act Of God a Castaway.

Večer otevřeli pardubičtí Sebastien. Nemůžu začít jinak, než připomenutím jejich již uzavřené kapitoly a to z toho prostého důvodu, že spolek kolem Jirky Raina, počítáno od dob Navaru je (zejména pak v partě s Krleš, naposledy letos v dubnu taky ve Strojovně) rekordmanem v mých reportních kolapsech. Žádná jiná kapela se nemůže pochlubit tím, že jsem začal smolit report a ke konci jsem se z různých důvodů neprokousal. Tak snad to dneska konečně dozraje. Už jen proto, že a) Sebastien pomalu balí fidlátka na cestu do studia, takže Strojovna byla jedna z posledních příležitostí prověřit formu před chystanou spoluprací s Rolandem Grapowem a za b) že to nedopadlo vůbec špatně.

Pokud jsem si minule nechal pro sebe avízo na to, že je třeba zapomenout na Navar, tak tuhle myšlenku můžu jen potvrdit. I když tehdejší zápas s hrubější a propracovanější tváří Sebastien nebyl tentokrát zdaleka tak náročný. Nová tvář kapely je přece jen komplikovanější, už zdaleka ale na mě nepůsobila tak složitě a lehce přístupnou melodiku Navaru jsem tentokrát hledal mnohem snáz. Důležitá změna nastala i v personálním složení kapely, kdy v poněkud profesorském (vizuálně) postoji a s o to živějším sluchovým efektem (třeba takový „Fénix“) se představil nový posila u černobílých klapek Robert Vršanský.

Počítám-li správně, tak playlist tentokrát již vyzněl ve prospěch chystané novinky, ze které zaznělo šest věcí, v kombinaci s upravenou čtyřkou pamětnickou. Hodně sympatická mi byla snaha o zapojení do akce těžce nezaplněné Strojovny a dokážu si představit, že hrají-li Sebastien pro zaplněnější podpódií, tak případná kooperace může zvednout už tak dostatečně vysoký výkon kapely, ale i tak tleskám kapele za úspěch při snaze o rozezpívání přítomných při „Blaníku“. A tak prakticky jediné (pomíjím návštěvu) co mi na setu Sebastien chybělo k naprosté spokojenosti, byl - po minulém namlsání se - song „Chlumský lán“. Za velice důležitou součást (která mi u profláklejších spolků obvykle až tak podstatná nepřijde) vystoupení Sebastien považuju výrazné sólo na bicí „mlaďáčka“ Radka Raina, došlo i na jev nepříliš často vídaný, totiž Jirka Rain v pozici klasického zpěváka bez kytary - vzhledem k tomu, že absenci přídavku Jirka sváděl na chybějící kytaru, tipoval bych to na nějakého technického šotka, ale nepostřehl jsem… Zábavný byl i lehce šantánový závěr při představování kapely, i když díky tomu, že nenásledovala ještě nějaká tradičnější tečka jsem se nemohl zbavit dojmu jakési nedokončené… Povedený set a troufnu si tvrdit, že Sebastien jsou dobře připraveni na Rolandovu taktovku.
Playlist: Jdou, Vendeta, Fénix, Pláč bílých růží, The Dorian Portrait, Smutná královna, Femme Fatale, Závidím, Blaník, Křižáci

Když před čtyřmi lety vydali Act Of God své první a zatím poslední cédéčko „…časem zapomenutí…“, hodně jsem si nad ním lebedil. Pak přišel rozpad kapely a v letošním roce „Vyšší moc“ ohlásila návrat na scénu. Což samo o sobě byl dostatečný důvod k tomu nasát jejich současnou formu. A tento důvod ještě násobil fakt, že dvě třetiny původní sestavy doznaly změny, kdy ze starých členů zbyl kytarista a křikloun Martin Hrachovec a tlučoun Martin Kocián. Zejména – neb původní křehký hlásek Anna Burianová mi dost lahodil - jsem byl zvědav na novicku u mikrofonu Stáňu Novotnou.

Výsledek v globále je tak nějak so-so. Těžko říct, jestli za to, že jsem úplně nezapadl do atmosféry setu Act Of God mohl fakt, že jsem měl v jeho průběhu poměrně rozcestováno, zda za to mohly opakované prostoje mezi skladbami z důvodu nekomunikující techniky, či ne úplně dokonalé nazvučení, ze kterého ustavičně něco (zejména kytary) vyčuhovalo, hlavně pak na úkor zpěvu. Pokud mě sluch neklamal, z debutu zazněly celkem čtyři písně a Act Of God tak doplatili i na neoposlouchanost (i když, na tohle téma ještě dneska řeč přijde a ne vždy to musí být problém…). Otázka základní, tedy v jaké formě jsou Act Of God zůstává nezodpovězená – jejich vystoupko nebylo špatné, ale dokážu si představit, že tahle parta má (v okamžiku, kdy bude vše fungovat a šlapat bez zádrhelů) na víc. Dostatek novinek v playlistu naznačil, že u Act Of God se maká, což (aspoň z toho slyšitelného) kvituju zejména s ohledem na fakt, že Stáňa mi přišla daleko přirozenější v nových věcech. Obzvlášť pak její agresivní projev v pořadí třetí skladbě byl – ve srovnání např. s nucenými výškami v dávných „Válečných psech“ - hodně šťavnatý.
Playlist: ?, Království stínů, ?, Váleční psi, Hořící kříže (?), ?, Stíny nad ránem, Časem zapomenutí, Sto let dál

Zeptáte-li se mě na jméno nejlepší současné slovenské kapely, bez váhání vypálím název Castaway. Přece jen je to už rok a půl, co jsem se s trosečníky potkal na tuzemském pódiu naposled. Má natěšenost na skladby Castaway, obzvlášť s vědomím, že tahle parta ze svých zkušeností ze sdílení společného pódia může vydat malý metalový lexikon, tedy byla maximální. Ale věřte mi, že to, co chalani v Hradci předvedli, pro superlativy ani žádnou natěšenost nevyžadovalo. Obvykle žehrám, že novinky zařazené do playlistu můžou působit díky neoposlouchanosti poměrně složitě. U setu Castaway jsem si i u dosud nezveřejněných skladeb (a že jejich poměr k zbytku playlistu byl hodně vysoký) připadal jak v teple důvěrně známého oblíbeného hudebního koutku, tenhle pocit umocnily skladby důvěrně známé (byť třeba u „The Wanting Seed“ jsem jen s úžasem kroutil hlavou, jak snadno jí lze vtisknout ještě agresivnější podobu – což je prakticky nemožné - při zachování všeho podstatného, čím Castaway vládnou) - i tóny vypůjčené od stejně dobrých hudebních kolegů ;-) – Savatage a Evergrey.

I když je hudba téhle šestice pro mě neskutečně působivá, pravidelně mi bere dech, jaká živočišná radost z živého hraní z Castaway sálá a jak snadno kluci tohle nadšení ze života dokážou přenést na (byť bohužel nepříliš početné diváctvo). Mayo Petranin, jehož barevný vokální projev patří k tomu nejlepšímu, s čím jsem se letos potkal (kam až chceš tu laťku vytlačit, chlape?) a jehož frontmanství je až neskutečně přirozené, si – ač se nepouštěl do žádných velkých proslovů a set měl i díky tomu úžasný spád - neodpustil pár obvyklých žertíků, tentokrát na adresu psacích schopností klávesáka Andreje Kutiše, již po druhé skladbě se opakovaně dožadoval ukončení koncertu, což se naštěstí nepodařilo realizovat, marně vybízel zbytek sestavy k „přeladění“ na speed metal, nedokázal jsem spustit oči z kytaristy Peťo Bulíka, neskutečně prožívajícího svoje party, bavilo mě Andrejovo putování na výpomoc kolegům či jeho chladně-vzduchotechnická podpora pro šlapající mašinu Janka Kovára, potěšilo mě pózování basáka Yogiho Grause i nezbytná nenápadnost kytaristy Matúše Hanuse. Klidně mě obviňujete ze subjektivity, ale ani tentokrát jsem nenašel jediný důvod a jedinou možnost k hledání chybiček na výkonu kapely (fakt, že nezaznělo „Castaway“ klukům po takovémhle výkonu odpouštím ;-) ).

Jsem z těch, kteří na koncertech upřednostní pelmel doma důkladně nasátých skladeb a jen výjimečně mě beze zbytku dokážou vcucnout skladby dosud neslyšené. Castaway tohle podvědomé pravidlo rozsekali s každým jednotlivým trackem na kusy. Kluci, koukejte mazat do studia, protože po pátku mám pocit, že dokud si novinky nebudu moci doma důkladně najet, bude mi v životě něco důležitého chybět. Pokud ještě dva dny po koncertě ve mně nezhasíná gejzír energie, nadšení a profesionality, který jsem si ze Strojovny odnášel, je asi jasné, že Castaway se se svým setem zařadili do kandidátů na koncert roku!
Playlist: novinka, Letters Of The Sand, Sleep, The Wanting Seed, A Different Place, novinka, Evergrey (?), novinka, This Integration, novinka

Savapip             


www.castaway.sk
www.actofgod.tk
bandzone.cz/sebastien


Fotogalerie


CASTAWAY



ACT OF GOD



SEBASTIEN



OBRAZOVÁ GALERIE


Neb jsem se obával, že by nemusela fungovat záznamová technika, přizval jsem na pomoc mladou nadějnou kreslířku, která se sice marně dožadovala toho, aby každá z kapel na pódiu alespoň na chvíli bez hnutí postála, ale nakonec se podařilo dílo dokončit. Originály jsou neprodejné a visí na čestném místě u ředitele redakce. Díky Zuzi ;-)!

foto:
Savapip


Vydáno: 12.10.2009
Přečteno: 4525x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Takový nenápadný...13. 10. 2009 18:54 Venca
no, pokusil jsem se...13. 10. 2009 18:39 Savapip
Pěkně klameš...13. 10. 2009 12:19 Venca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09876 sekund.