RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

Paganův filmáč II.: seriály Tráva, Byli jednou dva písaři a Městečko South Park

Tráva (komedie/USA/od 2005)
Z tohohle seriálu musí mít novinář a asi nejznámnější český propagátor "marjánky" Jiří X. Doležal pravou, zhuleně nefalšovanou radost. Je to ale důvod, aby z něj měl požitek i konopím neovlivněný divák? Tentokrát určitě ano! Komediální seriál "Tráva" zapálil svůj první jointový díl v roce 2005 a v současné době se připravuje už jeho šestá série. Vysílá ho televize Showtime, jejíž produkce vyrábí podobně kvalitní díla jako králové tohoto oboru, stanice HBO.

V originále se seriál jmenuje "Weeds", což je anglický slangový výraz pro marihuanu a zároveň označuje něco jako vdovský smutek. Hlavní hrdinkou je totiž mladá vdova Nancy Botwinová, které na krku visí dvě hladové siroty. Po smrti zazobaného manžela jí zůstal luxusní barák v kalifornském městečku Agrestic. Musí tedy řešit nepříjemnou otázku, jak si tenhle snobský životní styl udržet a přitom nezačít hákovat ve fabrice. Asi je každýmu jasný, jaký způsob obživy si zvolí.

A protože je dnes tráva (jako matroš) neuvěřitelně v kurzu (pro Čechy to platí dvojnásob, páč zdejší mládež hulí nejvíc v Evropě), dá se na téhle základní premise rozehrát plno komických propletenců, které budou mít svůj úspěch jistý už pro téma samotné. Autorce Jenji Kohanové se ale povedlo tuto "předpojatou" výhodu doplnit i kvalitním scénářem a zejména první tři série jsou skutečně vtipné a všechny ústřední postavy v podstatě neřeknou větu, aniž by jim přitom z pusy nevypadla nějaká cool hláška. Vše se samozřejmě odehrává v "politicky" korektním tónu a seriál v žádném případě není propagací (jakýchkoli) drog. Otázkou ovšem zůstává, jestli je dostatečně vyrovnaný poměr: užívání si cannabis versus následky z toho plynoucí. Struktura několika dílů jde na ruku spíše tomu prvnímu a kdo trávu kouří, bude ji kouřit vesele dál, kdo ne, možná to bude chtít po zhlédnutí pár dílů alespoň zkusit.

Hlavní představitelku hraje známá Mary-Louise Parkerová, která za svoji roli dealerky vyhrála Zlatý glóbus. Perfektně se doplňuje s Justinem Kirkem v roli jejího švagra, jehož postava Andyho Botwina má dnes už bezmála kultovní status. S tímto hercem se Parkerová potkala i v (úžasném!) seriálu "Andělé v Americe". Jejich komediálně odvázané charaktery v "Trávě" představují skvostný protipól k tehdejším těžce dramatickým rolím a dokazují monstrózní rozsah těchto herců , kteří jsou sami o sobě dobrým důvodem, proč se tímto seriálem zabývat, ať už je váš vztah k zelenému opiátu jakýkoliv.
80%

Byli jednou dva písaři (komedie/Československo/1972)
Pokud chceme popsat některý z produktů české tvorby, je lepší nesetrvat v současnosti, ale spíše sáhnout hluboko do minulosti, kde se to seriálovými perlami jenom hemží. Jedním z nejtřpytivějších skvostů je bezesporu ten z pera Jaroslava Dietla (který jej napsal podle knihy Gustava Flauberta) o dvou francouzských písařích se jmény Bouvard a Pécuchet.

Tito pánové se náhodně setkají na lavičce v parku, zapovídají se a zjistí, že je kromě povolání spojuje i krátký čas, který jim zbývá k odchodu do penze. Mají i společného koníčka, je jím věda a oba by moc rádi jejímu zkoumání věnovali právě svůj důchodový čas. Stanou se z nich tedy přátelé a nedlouho poté se pan Bouvard dozví, že se stal dědicem nemalé finanční částky, která umožní, aby jejich (pseudo)vědeckému rozpuku nestálo nic v cestě. Zakoupí statek na venkově a jejich svérázné bádání, které vyvrcholí pokusem o rozbití atomu, může začít.

Na mimořádně povedeném, ale hlavně vtipném seriálu má největší podíl dvojice hlavních představitelů, tedy Jiří Sovák (Bouvard) a Miroslav Horníček (Pécuchet). Dietlův scénář posloužil pouze jako velmi hrubý podklad, který umožnil roztancovat (převážně improvizované) herecké mistrovství obou pánů a zejména Jiří Sovák stvořil jednu z nezapomenutelných komediálních postav (další přidal za pár let v "Chalupářích").

Seriál "Byli jednou dva písaři" patří k absolutním vrcholům české tvorby a my na něj můžeme být právem pyšní, neboť ne každá země má to štěstí, aby ji svým éterickým talentem obdarovaly hvězdy typu Sováka a Horníčka (ale i Menšíka, Somra, Hrušínského, Lipského, Bohdalové, Kemra atd., atd., dosaďte si dle libosti).
100%

Městečko South Park (animovaný/USA/od 1997)
Proti týhle animovaný prasárně působí seriál "Simpsonovi" nevinně jako ještěrka, která přeběhne přes prosluněný palouček. "South Park" drží rekord v Guinessově knize rekordů za "nejvíce sprostých slov v animovaném seriálu", což ale rozhodně není pravý důvod jeho úspěchu. Těžko se mezi vámi najde někdo, kdo o čtveřici spolužáku z horského coloradského městečka nemá ani páru. Nebudu vás tedy obtěžovat výčtem věcí typu "vo co gou", ale zaměřím se spíše na pár zajímavostí, které s tímto legendárním seriálem souvisí.

Nejobdivuhodnější je už sám fakt, že seriál stále pokračuje (v přípravě je 14. série) a laťka kvality přitom kolísá jenom s minimálními vykývy. Je opravdu nepochopitelné, kam tvůrci tohoto díla Trey Parker a Matt Stone (oba mluví většinu postav) chodí na své vyšpekované nápady, které navíc pod explicitní vulgárností ukrývají velmi inteligentní a sofistikované pointy. Seriál vysílala svého času i Tv Nova, ale po šesté sérii toho kvůli malé sledovanosti nechala. V té době nicméně stihlo vyjít několik veselých peticí, které lobbovaly pro okamžitý zákaz tohoto "morálně shnilého" seriálu. Tato aktivita vousatých feministek (nebo koho) samozřejmě sledovanost "South Parku" ve své době ještě navýšila.

Seriál si bere na paškál řadu celebrit, z jejichž popularity vytáhne esenciální základ, který pak brutálně satirickým způsobem zesměšní. Ne každý tohle dokáže ustát (viz řada žalob), některé hvězdy ale dokážou být nad věcí, takže s namluvením svých postav souhlasil např. George Clooney, Jennifer Anniston, Patrick Duffy nebo Robert Smith ze skupiny THE CURE.

Parker a Stone si dělají prdel úplně ze všeho, v tomto ohledu působí zajímavě příběh Isaaca Hayese, který několik sérii namlouval postavu černošského kuchaře Šéfa. Když "South Park" řezal např. do křesťanské církve a tisíce dalších věcí, zůstával v klidu. Když se ale tvůrci pustili do scientologické církve, které je členem, uraženě seriál opustil. Autoři mu to pak samozřejmě v jednom dílu pořádně spočítali a Šéfův odchod ze scény určitě nepatří k těm dojemným.

Jak jsem už zmínil, seriál si drží svoji nadstandardní kvalitu po celou dobu vysílání, kdybych ale přece jen měl vypíchnout můj nejoblíbenější díl, byla by to pátá episoda sedmé série s názvem "Fatt Butt and Pancake Head", kde si Eric Cartman namaluje na ruku Jennifer Lopezovou, do který se zamiluje Ben Affleck a na tu skutečnou se vysere (což je jen velmi tenký nástin šíleností, které se v tomto díle odehrají).

V roce 1999 vzniknul kinofilm "South Park: Peklo na Zemi" a tvůrci po jeho úspěchu plánovali další snímek. V půli desáté série jim ale přece jen došly nápady na klasické díly, tak námět na celovečerní film proměnily do tří episod s názvem "Imaginationland".

Dnes si je možné seriál zdarma stáhnout na webu, což je další neobyčejný krok autorů, ze kterých by si tak mohla vzít příklad řada jejich kolegů, jejichž díla přitom ani zdaleka nedosahují geniálního rozměru seriálu "South Park".
Jo a Eric Cartman vám vzkazuje: "Seru na vás, já jdu domů!"
100%

Petr Štěpnička             


Související články:
Paganův filmáč I.: seriály Nutné k přežití, Californication a The Wire


Vydáno: 03.03.2010
Přečteno: 5736x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09655 sekund.