Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAELSTRÖM - Prach

„Chtěli jsme se vymanit z toho srovnávání s Arakainem.“ Povídá mi zpěvák Vasil Koban, když mi dával druhé CD jeho kapely Maelström, které nese název „Prach“. Srovnání s Arakainem je samozřejmě bude provázet i po poslechu „Prachu“, ale rozhodně méně, než po emisi předchozího CD „Miss Parazit“. Ono vlastně tohle srovnávání je dáno podobným hudebním stylem, ale hlavně kvůli podobnému vokálu, kterým disponuje Vasil Koban i Honza Toužimský.

Maelström na to šli ale na své novince od lesa. O to příjemnější to mému uchu jest. Jestliže Arakain na „Restartu“ trochu vybočil od linie nastolené „Warningem“ a „Labyrintem“, u Maelström se jedná o pořádné rozhlédnutí po poli tvrděrockové hudby. Základem jsou samozřejmě tvrdé kytary Petra Farkaše. Prim ale hraje kromě nich a výrazného Kobanova hlasu také elektronika. A že jí na „Prachu“ není málo. Ať se to ale někomu líbí nebo ne, je to jedině dobře. Samply provázejí každou skladbu a dávají jí pestrost a jiný hudební rozměr. Maelström pochopili, že se starými zbraněmi to na poli metalu asi nikam dál už nedotáhnou a konečně svou hudbu pořádně opepřili elektronickou jízdou. Jen se obávám toho, aby po poslechu „Prachu“ nebyli srovnáváni s další českou formací – se Škworem. Ale oproti Petru Hrdličkovi umí Vasil Koban opravdu zpívat.

Kdybyste si odmysleli elektroniku třeba v takové „Adrenaleasing“, budete mít jen obyčejný metalový song, ale s použitím samplů se z něj vyloupne věc, při jejímž poslechu vás mrazí v zátylku. Jinde, třeba v „Lilith“ přidají Maelström chytlavý refrén a deska je zase o něco pestřejší. Překvapí i po čertech temná balada „Žiju“. Takže vlastně jediná věc, která mi desce vyloženě vadí, je poslední song s názvem „Depeše“. Nejedná se o nic jiného než o předělávku hitu „It´s No Good“ od Depeche Mode. Tomu tvrdé sekané kytary skutečně nesluší a zcela se v podání Maelström ztrácí temná atmosféra Depeche Mode.

Dalším kamínkem úrazu jsou, stejně jako u drtivé většiny českých kapel, texty. „Jednou zkříží nám cestu temnej pán, až se sejdem v cíli, tak z fleku slíbí za duši v pekle ráj“. Klasický český metalový text. Dohromady o ničem. Ale jak říkám, tohle v žádném případě není problém jen Maelströmu. Vezměte si třeba Arakain, Törr, Škwor nebo Dogu. Holt Fanánek nebo Michal Horáček nerostou jen tak na stromech.

Ale k verdiktu. Maelström natočili slušnou desku. Jsou mi sympatičtí tím, že jen do toho neřežou ty tvrdý metalový polena, ale umí i experimentovat. Když to srovnám s jinými českými novinkami, se kterými jsem měl v poslední době tu čest (teď myslím Citron a Katapult), tak Maelström jsou čerstvý závan na zasmrádlé české scéně.

Jan Skala             


www.maelstrom.cz

Seznam skladeb:
1. Jsou
2. Prach
3. Čelem vzad
4. Kofein
5. Lilith
6. Sahara
7. Jdi po rukou
8. Adrenaleasing
9. Černá
10. Žiju
11. Domino
12. Naděje
13. Depeše

Sestava:
Vasil Koban – zpěv
Petr Farkaš – kytara
Václav Zelenka – baskytara
Kamil Šulan – bicí

Rok vydání: 2010
Žánr: metal, electro
Čas: 54:01
Label: vlastní náklad
Země: Česká republika

Diskografie:
2006 - Miss Parazit
2010 – Prach

Související články:
MAELSTRÖM– Miss Parazit
MAELSTRÖM - Maelström


Vydáno: 16.06.2010
Přečteno: 3181x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08899 sekund.