PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Peter SÁMEL (METALINDA) - Je to strašně těžké, aby kapela přežila takovou dobu

Pokud má nějaká kapela zjevně zajištěnou přízeň bohů deště, je to Metalinda. To, jak počasí poslouchalo křiklouna Roča na slovo a způsobně podrželo chladivé kapky až do posledního tónu Metalindy bylo skvělé. Stejně tak, jako vystoupení téhle slovenské legendy. Čekal jsem nostalgii a dostal jsem pořádnou porci energie. Co všechno se děje a bude dít u Metalindy vám prozradí ten nejpovolanější, kytarista Peter Sámel, poslední mohykán současné sestavy, který se podílel už na vzniku prvního alba Metalindy.

Jak hodnotíš tenhle koncert v rámci šňůry, kterou Metalinda právě absolvuje?
Tohle je třetí koncert, který hrajeme v Čechách a zdá se mi, že úplně nejlepší, ale každý koncert v Čechách má obrovskou atmosféru, tím, že lidi to všechny do jednoho baví. Teda nevím, jestli se dneska bavili úplně všichni, to jsem si nevšiml, protože lidi stáli i celkem daleko... My jsme dneska vyhráli bitvu s počasím, takže když skončil koncert, začalo úplně lít a když jsme sem přijížděli, tak jsme zažili průtrž mračen a padaly kroupy. Když jsme dojížděli sem do Lázní Bělohrad, tak jsem se ptal zpěváka: Co myslíš, bude pršet? On koukl z okna a povídá „nebude“. A měl pravdu, fakt, přes koncert nepršelo (smích).

Takže Roman by se uživil i jako meteorolog?
Mohl by, že (smích)? Lidi se bavili, takže jsem překvapený z toho, že jsme hráli čtyři přídavky navíc, jsme nadšení z toho, že si lidi přáli, abychom ještě hráli, takže jsme fakt moc rádi.

Koukal jsem, že máte nějakou změnu v sestavě. Jde o záskok nebo trvalou změnu?
Když jsme dostali tenhle termín, tak basák Fero Gašparík měl zaplacenou už půl roku dovolenou v Turecku, takže už se to nedalo zrušit, vrací se zítra, tak si s námi jel zahrát jeden náš kamarád a myslím, že to zvládl velice dobře.

Metalinda slaví svoje pětadvacetileté výročí. Čím slavíte, co od vás lidi můžou v rámci oslav čekat?
Každý den oslavujeme, pijeme (smích), včera jsme taky pili a dneska já už nebudu, už jsem toho vypil dost. Dnes jsem oslavoval hraním a s těmi lidmi, kteří se bavili na našem koncertě.

Neměl jsi u příležitosti výročí chuť dát dohromady alespoň jednorázově starou sestavu Metalindy?
Naši manažeři se o něco takového pokoušeli, ale nepodařilo se to. Občas se něco nedá. Když někdo druhý nechce, tak je to těžké. Když člověk jede na koncert jedním autem, tak spolu musíme nějak vycházet, musíme jeden druhého tolerovat a muzikanti to jsou každý osobnost sám o sobě a vydržet spolu je fakt úctyhodné, takže já se divím, že spolu Rolling Stones tak dlouho vydrželi. My jsme spolu s baskytaristou Ferom Gašparíkem dvacet roků, což je úctyhodná doba. Bubeník, který s námi hraje je s námi čtvrtý rok, zapadl do kapely a jsme celkem fajn parta.

Metalindou za ty roky prošla řada muzikantů. Kterou sestavu Metalindy ty považuješ za tu nejlepší?
V rámci kvality koncertů bych řekl, že to je současná sestava, tak kvalitní koncerty Metalinda nikdy neměla. Měli jsme výborného zpěváka se kterým jsme začínali, Paľa Drapáka, ale myslím si, že ten na koncertech nezpíval až tak dobře jako Roman. Romanova intonace a jeho projev, kdy zpívá ohromně vysoko je super, málokdo to zazpívá tak vysoko. Každý zpěvák, který se někdy učil profesionálně zpívat, tak jen říká „hm, klobouk dolu“, protože je to zazpívané vysoko a s nadhledem, to je důležité.

Metalinda vydala před třemi lety své třinácté album. Chystáte nějakou novinku?
Chystáme novinku, právě na ní pracujeme. Ne tedy, že bychom nahrávali nové písničky, na desce bude nová písnička, kterou jsme hráli na Eurosongu, jmenuje se „Keď strácam dych“, ale budou tam i všechny staré hitovky. Oslovilo nás slovenské vydavatelství Forza, že by chtěla vydat výběrovku našich největších hitů, takže uděláme desku, která bude úplně napakovaná, bude tam asi sedmnáct nebo osmnáct věcí, takže naši fanoušci budou mít v podstatě velmi dobrou výběrovku.

Vy už jste ale podobnou výběrovku už udělali v podobě desek „Tutovky“ a „Hitovky“.
To jsme udělali, ale náklad těhle desek už je vyprodaný a tak jsme přemýšleli, jestli udělat reedici, ale když nás Forza oslovila, tak už reedici dělat nebudeme. „No. 13“ bylo sólové album, kde byly nové písničky a udělali jsme takový tah, že jsme ho dali do časopisu, prodalo se celkem 160.000 kusů časopisu, takže jsme rádi, že to bylo takové množství. Čtrnácté album klidně může být výběrovka a patnáctku bychom si vychutnali s tím, že bysme vymysleli víc nových písniček. Na téhle desce budou i nějaké bonusovky, které se nedostaly na jiná alba, dokonce tam bude i jedna anglická verze, takže lidé budou překvapení.

Vloni na Benátské noci jsi zmiňoval, že by se mělo objevit DVD, to je v jaké fázi?
DVD jdeme dělat se slovenskou televizí, ale to je v rokování a v pondělí budu vědět víc. Bude to dokument 25 let Metalindy, uvidíme, jak se dohodneme, bude se to vysílat ve slovenské televizi a možná z toho bude i to DVD.

Zmiňoval jsi, že jste se zúčastnili Eurosongu. Jaký názor máš na podobné soutěže? Přineslo to něco Metalindě?
Metalinda je v podstatě značka. A tu značku stačí jen ukázat a lidé si vzpomenou, vzpomenou si na písničky, chodí nám spousta takových mailů. Vzali jsme to čistě jako reklamní záležitost, nešli jsme tam vyhrát, šli jsme se hlavně pobavit a to se i podařilo (smích). Hráli jsme dobrou písničku, dneska jsme jí nehráli, protože jsme jí zatím neměli čas nacvičit. Zatím jsme jí neměli v repertoáru, ale na dalších koncertech už by se objevit měla.

Jakým způsobem stavíte playlist. Máte už kupu písniček, rozhoduje o výběru kapelní demokracie nebo je to tvoje záležitost?
Playlist se někdy sestavuje tak, jak se vyspím (smích). Někdy Roman začne měnit pořadí písniček, že nevíme, co jsme hráli a co ještě ne, ale dneska to byla přesně podle originál playlistu. Sami jsme byli překvapení, že se dneska nic neměnilo (smích).

Jsi schopen označit vaše album, které je pro tebe nejoblíbenější? A posloucháš doma svoje vlastní cédéčka?
Teď jsem si pouštěl „desítku“ (pozn. Zavesení v prievane“), byl jsem překvapený, jsou na ní věci, které jsou neoposlouchané a mě se to líbilo. Takže desáté album se mi líbí, ale lhal bych, kdybych nějaké album označil jako nejoblíbenější, protože mám rád všechna naše alba, protože jsou jako naše děti, to je jak kdybys řekl, že jedno dítě nemáš rád. Mám rád všechna alba, i ta stará. Svého času jsem nebyl přesvědčený o dvojce (pozn. „Za všetky prachy“), pro mě to je už trochu tvrdé album. Dělali jsme ho s Jožo Rážem a Julom Kinčekom, který byl producentem a trochu jsme to přitvrdili. Metalinda hraje slovenský melodický rock a dvojka je docela tvrdá.
No vidíš, pro mě je dvojka absolutně nejlepší album Metalindy (smích)!
Fakt, líbí se ti nejvíc? Ona je to taková rebelská deska. Má rebelské texty… „I fuck you, vážení…“, kritizovali jsme lidi, byli jsme mladí a chtěli jsme změnit svět a teď už jsme zjistili, že to nejde (smích), že někdo jiný ovládá ty páčky, takže dneska mi to přijde s těmi texty trochu přehnané. Mě se třeba líbí z první desky písnička „Moj príbeh“ s textem „…za všetkých svoj život dnes dám“. Byl to velký boj v rámci tohohle textu s kytaristou, který říkal, že to je hovadina a já jsem byl o ní přesvědčený a líbí se mi i dnes. Na jedničku jsme připravovali písničky tři čtyři roky, dával jsem to dohromady s různými zpěváky, až potom všechnu slávu slízl Paľo Drapák, který to nazpíval a nazpíval to dobře. Jeho barva hlasu byla na tu dobu výjimečná a je výjimečná dodnes, já už takový hlas neslyšel. Náš současný zpěvák Ročo má podobný hlas a umí ho plně zastoupit.

Když jsme se dostali k prvnímu albu, pokud vím, tak to nikdy nevyšlo na cédéčku. Nepřemýšleli jste o tom, že byste ho zmasterovali nebo skladby z téhle desky nahráli s Romanem?
Jednou nám Julo Kinček řekl, že do starých věcí už se nemáme míchat, takže od té doby už do starých věcí nešťoucháme. Ať jsou takové, jaké vznikly. Hrajeme stále věci, které si lidi žádají a které jsou největšími hity a to letošní výročí je fakt třeba pořádně oslavit s těmi největšími peckami. Ale já někdy radši hraju věci, které nejsou tak hitové, protože si člověk u nich víc zahraje.

Dvacet pět let života kapely je strašně dlouhá doba. Stalo se za tu dobu něco, co bys na začátku svojí kariéry rozhodně nečekal?
Těch dvacet pět let mi uteklo jako pět let (smích). Ani se to nezdá, když nastoupíš do hudebního rychlíku, tak se nedá vystoupit, protože jak jednou vystoupíš, tak to je konec. Muzikantům ten čas strašně rychle plyne, to si ani nestačíš uvědomit, jak strašně ten čas utíká. Ale drží mě to při životě, písničky, lidi, kteří se baví. Je to strašně těžké, aby kapela přežila takovou dobu. I když jsou dneska kapely, které naplňují sály víc než my, tak důležité je, že ta hudba stále žije. Uvědomuju si, kolik všelijakých kapel bylo okolo mě a my jsme dokázali s Tublatankou a s Elánem přežít.

Kdybys před těmi dvaceti pěti lety věděl, co tě čeká, šel bys do toho znovu?
Asi ano. Zažil jsem s muzikou celkem dobrý život. Mám rád měsíční šňůry, jedinou nevýhodou je to, že mám poškozenou páteř z auta, z toho, jak se člověk pořád natřásá na sedadle. Ale asi bych to neměnil.

Jaké jsou kromě CD a jednání o DVD nejbližší plány Metalindy?
Dohrát tuhle šňůru do konce, máme obsazený prakticky každý víkend až do října. Takže dohrát to tak, abychom to přežili (smích), hlavně aby to přežila játra…, to je důležité. Rádi bychom se častěji objevili v Čechách, hlavně na větších festivalech, aby si to lidi všimli tak, abychom pak mohli absolvovat víc malých koncertů. Budeme rádi, když budeme moci předvést svoje umění.

Savapip             


www.metalinda.sk


Vydáno: 18.08.2010
Přečteno: 5892x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Proč, třebas...14. 09. 2010 22:01 Bubák
Pro mě Metalinda...18. 08. 2010 16:35 Milan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10153 sekund.