25.05.2020
JOURNEY
Legenda AOR doplnila sestavu pro bouřlivém rozchodu s ..více

25.05.2020
DARK SARAH
Finští symfonici, oslabeni o zpěváka Juhu-Pekku ..více

25.05.2020
BEARTOOTH
Hardcore punková formace z Ohia se rozešla se svým ..více

25.05.2020
BURNING WITCHES
Švýcarské heavymetalistky opustila kytaristka Sonia ..více

25.05.2020
TREMENDOUS
Z Velké Británie se hlásí parta, která čerpá z glam ..více

25.05.2020
QUEENMAKER
Zasloužilý švédský rocker Rob Nasty (ex-Loud N`Nasty, ..více






JUDAS PRIEST - Angel Of Retribution
... desítky, starec ... teď např. Forté ... ..

FAIRYLAND - Osyrhianta
Výborné intro slibovalo velké věci, které vš ..

JUDAS PRIEST - Rocka Rolla
...samozřejmě Sad Wings of Desiny ... I když sm ..

JUDAS PRIEST - Rocka Rolla
Koukám, že budu za exota, ale mě se Rocka Rolla ..

JUDAS PRIEST - Nostradamus
Na poměry JP opravdu neobvyklá deska, ale myslí ..

JUDAS PRIEST - Angel Of Retribution
Kachno, Angel tu má 4? Za mě se jedná o lehce n ..

CONCEPTION - State Of Deception
deska, to parádní progres. 9/10 ..

CONCEPTION - State Of Deception
album. Klidně bych zaokrouhlil na 9. Tenhle comeb ..

AXEL RUDI PELL - Sign Of The Times
Axel dá na desky vždycky pár dobrých písniče ..

AXEL RUDI PELL - Sign Of The Times
ja k tyhle desce pristupoval s určitými obavami ..




Za poslední měsíc:
Zdeněk ČERNÝ (TITANIC) - Kluci se vyblbnou v Cradle Of Filth a v Titánech budou klidnější
1157x

VAN HALEN - Balance
970x

Michal PIXA (VISACÍ ZÁMEK) - Čas letí jak splašená punková kráva
827x

Adrian TĂBĂCARU - Lucifer-A rock opera
812x

VAN HALEN - Van Halen III
740x

TRIVIUM – What The Dead Men Say
726x



12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:

12.06.2020
TASS, HAKMAK, MARASTIC BLUES, POZOR MAMUT...
Havlíčkův Brod - Oko klub, začátek od:20:00, vstupné: 150

13.06.2020
KÚROVEC, VPV, SALAZAR, BANDA...
Havlíčkův Brod - Oko klub, začátek od:20:00, vstupné: 150



článků celkem: 7660
recenzí: 6296
reportů: 571
rozhovorů: 407













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


KLAMYDIA - Víc než jen pohlavní nemoc

Že jste o téhle kapele ještě neslyšeli? Nic si z toho nedělejte, takových nás bylo donedávna víc. Ač jsem se nikdy nebránil punkrocku ve stylu The Ramones a z finské scény taky hezkých pár jmen (Hanoi Rocks samozřejmě na prvním místě...) registruji, Klamydia až donedávna unikala mojí pozornost. Jednou ale do naší oblíbené plzeňské hospody U Řezníka přišel kamarád, dosahující už věku punkového důchodce, tedy čtyřicítky, a říká: „Týýý vole, poslechni si to. To jsou celý Rejmons ale, ty vole, voni zpívají finsky. To je mazec!“ A podává mi desku „Tyhmyyden Ylistys“ s vynikající hitovkou „Promillepuheuita“. Už jste s těch názvů zmateni? Brzy budete...
Internetová encyklopedie Wikipedia, aspoň z toho, co málo její anglická části o Klamydii píše, tvrdí, že kapela si zakládá za drsné až vulgárním stylu humoru, který aplikuje do svých písní. Možná ano. Nám to ale může být úplně fuk, protože stejně téhle kapele nebudete rozumět ani slovo. Tím se našich čtenářů nechci dotknout, výjimkám studujícím ugrofinské jazyky se omlouvám. Já jim rozumím leda tak kulový, takže se budeme soustředit pouze na hudbu, protože ta za to stojí.

Ramones jako prvotní vzor

Klamydii založil ve městě Vaasa v roce 1988 její zpěvák, tehdy osmnáctiletý Vesa Jokinen, tehdy značně zapálený do hudby The Ramones, ale i Bad Religion na jedné straně, Dead Kennedys na straně druhé. Když si poslechnete tvorbu jeho kapely, tak v ní vlivy všech těchto kapel bezpečně uslyšíte. Ostatně tomu bylo tak už od první desky, kterou kapela pojmenovala lapidárně „Älpee“. Když tahle sbírka pak vyšla na CD, nesla název „CeeDee“. Tehdy se v tvorbě Klamydie ještě dost projevovaly hardcorové kořeny, které brzy, vlastně hned s následující dvojicí desek „Tres Hombres“ a „Los Celibatos“ ustoupily řadě melodických nápadů. Od té doby tahle tvář vydržela. Co ale nevydrželo, je sestava. Ta původní, ještě trojčlenná ve složení Vesa Jokinen (zpěv, kytara), Arto Laaksoharju (baskytara) a Toni Pitkäsalo (bicí) se rozešla hned po první desce.
Jokinen pak své síly spojil s osudovým parťákem, bubeníkem Riku Purtolou, se kterým vydržel dodnes, a spolu angažovali kytaristu Marka Vuorimaa. Jokinen se ihned nadobro vzdal kytary a od té doby působí už jen jako sólový zpěvák. V roce 1991 se ke Klamydii připojil basista Jari Helin a mladá punková čtyřka byla připravena dobývat svět. Tedy zatím ještě jen svou domovinu...

Hlavně, že je večírek

Tahle sestava vydržela do roku 1995. Pak dochází k zajímavé rošádě. Kytarista Vuorimaa kapelu náhle odpustil a řádně rozjetá Klamydia, posilněná úspěchem desky „Tippurikvartetti“ z roku 1994, to rozhodně zabalit nechtěla. Kytary se proto ujímá basista Helin, kterého díky jeho zručnosti bylo škoda držet jen u basy a čtyři struny přebírá Hannu Viinamäki. Stará sestava je naposledy ke slyšení na chaotickém živáku „Himmel Achtung Perkele“ a další deska „Siitiöt sotapollula“ je už zcela v režii sestavy nové.
Klamydia se dere do popředí finské scény a dá se říci, že se veze na vlně zájmu o neopunk, která se v Americe vzedmula spolu s Green Day a The Offspring. Oproti nim je Klamydia věrná svým kořenům, takže věci jako „Basket Case“ nebo „Pretty Fly“ u nich uslyšíte skutečně jen těžko. Když dochází k desetiletému výročí, řádně oslaveném kompilací „Klamytologia“ s neskutečnými pětasedmdesáti (!) skladbami, už není pro naši čtveřici vyprodat jakýkoliv klub či halu v rodném Finsku. Začíná se prosazovat i za hranicemi. V Anglii pankáči jen s otevřenými hubami zírají na finskou čtyřku, jak jim „příšerně nezpěvnou“ finštinou servíruje to, o čem si mysleli, že sami vymysleli.

Drhni to, co to jde...

Do nového tisíceletí vstupuje kapela opět s novou sestavou. Výměna se znovu koná na místě baskytary. Viinamäkiho střídá Sami Kohtamäki, který už v sestavě vydržel do dnešního dne. I když se muzikanti v řadách Klamydie střídali, hudba čtveřice si udržuje svůj standard a, jestli se to o punku dá říct, tak i svůj řád. Sice stále více tíhne k melodičnosti, čímž evokuje třeba slovenské Iné kafe. Ale pořád je pořádně drsná na to, aby ji poslouchali i staří pankáči, co si ještě pamatují Sida Viciouse naživu. Tady není moc místa pro experimenty. Proč je taky dělat. Punk je očividně baví a baví i řady fanoušků.
S poslední trojicí „Tyhmyyden Ylistys“, „Klamydia“ a „Rujoa Taidetta“ (s vynikající peckou „Miljoonen Kilsan Tennarrit“) se Klamydia etablovala v pozici jakýchsi finských punkových superstar. A právě tenhle status se chystá začátkem příštího roku potvrdit novou, zatím nepojmenovanou deskou. Klamydia je prostě pro ty, kterým už, stejně jako mně, nevýslovně leze na nervy power/prog/symphony/a co já víc, co ještě metal. Tady si nikdo na nic nehraje. Na prvním místě je energie.

Pepsi Stone             


www.klamydia.fi

Současná sestava:
Vesa Jokinen - zpěv
Jari Helin - kytara
Sami Kohtamäki - baskytara
Riku Purtola - bicí

Diskografie:
1989 - Älpee/CeeDee
1991 - Tres Hombres
1991 - Los Celibatos
1992 - Pää kiini painajainen
1993 - Masturbaatio ilman käsiä
1994 - Kötinää! (live)
1994 - Tippurikvartetti
1994 - Himme Achtung Perkele (live)
1995 - Siittiöt sotapolulla
1996 - Lahjattomat
1996 - Klamysutra
1997 - Tango delirium
1998 - Klamytologia (best of)
1999 - ...ja käsi käy (live)
1999 - Zulupohjalta
2001 - Klamytapid
2002 - Punktsipum
2003 - Piikinä lihasaa (best of)
2004 - Urpojugend
2005 - Tyhmyyden ylistys
2007 - Klamydia
2009 - Rujoa taidetta


Vydáno: 06.10.2010
Přečteno: 4509x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
jasně- Pepsi Stone - ...7. 10. 2010 18:08 james
james: U Řezníka...7. 10. 2010 11:30 Pepsi Stone
to je jasný a...6. 10. 2010 19:24 Pagan
muheheto Pagan: to je...6. 10. 2010 19:13 james
Kdyby byl Jaroslav...6. 10. 2010 18:51 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20788 sekund.