RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 2/4

Pro milovníky italského krimi seriálu Chobotnice jsou první dvě série absolutním kultem, kdy komisař Corrado Cattani hledá nejen sicilské drogové dealery a jejich bosse, ale posléze i únosce své dcery Paoly. Přesto se najdou i tací, kteří preferují třetí a čtvrtou sérii, se kterou se se seriálem loučí i hlavní představitel Cattaniho, herec Michele Placido. Seriál už ale tehdy měl tak silnou diváckou účast, že v tradičně fotbalové Itálii mu diváci dávali přednost před utkáním v kopané. Dodnes si řada lidí myslí, že Chobotnice znamená pro ztvárnění mafiánské tématiky stejně, jako legendární film Kmotr.

Terza parte: Zkáza rodiny Antinariů

Cattani je na dně. Zemřela jeho dcera Paola, nájemný vrah zastřelil jeho ženu Elsu a spravedlnost, na kterou komisař vždy spoléhal a které obětoval všechno, najednou selhala. Hraběnka Olga Camastrová vyvázla ze soudního přelíčení bez trestu. Brány věznice měl brzy opustit i advokát Terrasini, takže jediným, kdo byl potrestán, i když jen pětiletým trestem, byl profesor Franco Laudeo. Ten se ani za zdmi věznice nevzdal svých obchodů a spolu s tureckým zástupcem Cosa Nostry Kemalem Yfterem a dalšími společníky začal plánovat obchody se zbraněmi pro blízký východ. Ovšem, protože se Cattani vyšetřování nevzdal, Laudeo brzy mizí ze scény, poté co vypije otrávenou kávu.

Cattani se poté, co je unesena bankéřova dcera Greta, seznamuje s miliardářskou rodinou bankéře Carla Antinariho. Komisař se totiž dozví souvislost mezi profesorem Laudeem a únosem Grety, a vydá se dívku zachránit. To se mu podaří a navíc se zamiluje do starší Antinariho dcery Giulie. Cattani ale postupně zjišťuje, že přes banku Antinari, prostřednictvím jejího ředitele Dina Alessiho, putují miliardy lir na nezákonné obchody. Ať už v minulosti zastupované Laudeem a Terrasinim, tak v současné době Yfterem a jistým profesorem Mattinerou. Alessi chce k dalším nezákonnostem donutit i Carla Antinariho, ten však už nedokáže jeho vlivu odolat a spáchá sebevraždu. Brzy umírá i jeho žena Anna, druhdy milenka Dina Alessiho, poté co zjistí, jaké obchody Alessi plánuje. Ani ten dlouho nevydrží. Do hry se totiž vloží otec Carla Antinariho, Nicola, jeden z nejmocnějších mužů Itálie, který se pro osobní prospěch nikdy nebál spojenectví s mafií. Nicola Antinari posílá za Dinem svého mladého pobočníka Tana Caridiho (toto jméno si zapamatujte, později bude velice důležité)...

Do obchodu s jadernými hlavicemi určenými pro blízkovýchodní státy se brzy vloží i čerstvě propuštěný advokát Terrasini, který ze scény odstraní profesora Mattineru. Ten ale ještě před svým zastřelením sdělí Terrasiniho plány Cattanimu. Nenažranost Terrasiniho dosáhla vrcholu. Po opatření jaderných zbraní začne vydírat i starého Antinariho, který si to ovšem nenechá líbit a advokát je jednoho krásného dne nalezen mrtvý na sicilské pláži. Cattani, krátce po rozchodu s Giulií, která se začne věnovat řízení sítí bank Antinari, vstupuje znovu do služeb policie a nakonec se mu podaří Yfterův a Antinariho kšeft překazit. Starý Antinari záhy umírá přirozenou smrtí a Giulia odjíždí s Tanem Caridim do Milána, aby společně převzali všechny obchody.

Pokud si někdo u druhé série stěžoval, že původní duch Chobotnice je ztracen, u série třetí to už musel poznat každý. Stále sice má ještě řadu odkazů na první sérii (v podobě Cattaniho, Laudea či Terrasiniho), ovšem v zásadě vývoj dospěl jinam. Může za to rozhodně stále častější hudba Ennia Morriconeho, hromady mrtvých, natáčení na jiných místech, zejména v Miláně. Ale dá se říci, že třetí Chobotnice už je jiná, ovšem stejně dobrá. Poprvé se zde objevuje také „největší padouch“ Tano Caridi (v podání Roma Gironeho), nejcharismatičtější záporný hrdina celého seriálu, který vydrží až do poslední desáté série.

Quarta parte: Cattaniho smrt

„Čtyřka“ logicky navazuje na předchozí sérii. Zpočátku sice diváky zaskočí zpráva o smrti Giulie Antinariové, jenž má, jak se brzy ukáže, na svědomí Tano Caridi, který chtěl všechny banky Antinari řídit sám. K tomu mu ještě schází získat do opatrovnictví malou Gretu. O tu usiluje ale i Cattani. Mladá soudkyně Silvia Contiová se nakonec přikloní k Cattanimu a Gretu posílá do výchovu v církevním útulku. Cattani se také dostane k přestřelce v milánském casinu, kde se seznamuje jak se senátorem Salimbenim, tak i se Salvatorem Frolem (v podání Mario Adorfa, ten je známý třeba jako padouch Santer, vrah Inču-čuny a Nšo-či z prvního dílu Vinnetoua), který si tam přišel vyřídit své účty s jedním ze členů mafie, bankéřem Tindarim. Cattani nakonec zjišťuje, že má s Frolem mnoho společného, zejména to, že je oba mafie připravila o rodiny.

Ze zatím nepochopitelných důvodů je na Frola nachystána série atentátů. Až později se ukáže, že Frolova dcera, která měla údajně zahynout v roce 1970, je naživu. Usilovné pátrání přivede Cattaniho na její stopu. Zároveň taky na stopu šéfa sicilské Cosa Nostry, zvaného Loutkář, který kdysi Frolovu dceru adoptoval a teď se jejího pravého otce snaží připravit o život. U Loutkáře se objevuje i dobře známý Tano Carridi, ředitel banky Antinari, s plánem na ovládnutí mezinárodní pojišťovny, které kraluje Filippo Rasi. Carridi začne Rasiho vydírat, ten mu ustupuje až do té míry, že mu za ženu dá i svou dceru Ester. Ta se mezitím snažila sblížit s Cattanim, jenž však na její návrhy nereagoval.

Tano stupňuje svůj tlak na Rasiho, což vyústí v jeho sebevraždu. Ester slibuje pomstu. Najde místo, kam si Tano schovává veškeré tajné dokumenty a v nestřežené chvilce je odnese Cattanimu. Z nich je patrné, že Carridi, senátor Salimbeni, tajemný sběratel Antonio Espinosa a vedení sicilské mafie (tedy kromě Loutkáře, který je zásadně proti) plánuje obchod, při kterém hodlá zavézt malý ostrůvek u Sicílie jaderným odpadem. Cattani se nejprve vydává po stopách Salimbeniho. Na komisařovu stranu se přiklání i člen parlamentní vyšetřovací komise, Ernesto Conti (manžel soudkyně Silvie Contiové), a to i přesto, že ví o začínajícím poměru mezi Cattanim a jeho ženou. Contiho stanovisko v Salimbeniho případě jej nakonec stojí život. Tano fingovanými bankovními operacemi vydělá biliony lir, ovšem když přijde na to, že jeho žena Ester donesla Cattanimu jeho tajné dokumenty a tím zhatila obchod s jaderným odpadem, uškrtí ji v její posteli. Cattani se vydává k poslednímu aktérovi jaderného obchodu – Espinosovi. Ten mu až prorocky slibuje brzký konec. „Už vás nesmíme pustit ani o metr dál, komisaři...“, řekl mu, když nastupoval do vrtulníku. Cattani jde druhý den navštívit Frola do nemocnice. Když odchází, čeká na něj po zuby ozbrojené komando. „Já čekám,“ pronesl dramaticky Cattani a komando spustilo zuřivou střelbu...

Čtvrtá série Chobotnice je z těch, kde je hlavní postavou Cattani, rozhodně nejakčnější. Padne nejvíce výstřelů, vyteče nejvíce krve. Čtvrtá série asi nejvíce z dosavadních dokumentuje, že boj policie proti prorůstání mafie do státního aparátu je skutečně boj donquichotovský. Nejlépe do dokazuje samotný konec série, kdy leží rozstřílený Cattani na chodníku milánské ulice. V tomto obraze, pokud pomineme poněkud přehnanou scénu s jeho samotným zastřelením, je vidět absolutní bezmoc mužů, kteří chtěli sloužit spravedlnosti stůj co stůj a které mašinérie obchodu a moci převálcovala. Chobotnice je tak jeden z mála snímků, který věrně popisuje veškeré praktiky v těchto obchodech na pomezí zákona a na rozdíl od slátanin typu Komisaře Rexe nebo Kobry 11 je toto dílo prostě uvěřitelné.

Jan Skala             


V hlavních rolích
Michele Placido jako komisař Corrado Cattani
Giuliana DeSio jako Giulia Antinariová
Alain Cuny jako Nicola Antinari
Pierre Vaneck jako Carlo Antinari
Marie Laforet jako Anna Antinariová
Alice DiGiuseppe jako Greta Antinariová
Francois Perrier jako advokát Terrasini
Remo Girone jako Tano Carridi
Adalberto Maria Merli jako Dino Alessi
Franco Travisi jako Kemal Yfter
Lino Capolicchio jako profesor Mattinera
Marcello Tusco jako Loutkář
Paul Guers jako profesor Laudeo
Patricia Millardet jako soudkyně Silvie Contiová
Simone Cavallari jako Ester Rasiová
Claude Rich jako Filippo Rasi
Mario Adorf jako Salvatore Frolo
Bruno Cremer jako Antonio Espinosa
Francois Merthouret jako Ernesto Conti
Luigi Diberti jako senátor Ettore Salimbeni

Natočeno: 1987 (třetí série), 1989 (čtvrtá série)
Režie: Luigi Perelli
Hudba: Ennio Morricone

Související články:
CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 1/4


Vydáno: 18.11.2010
Přečteno: 12333x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09137 sekund.