RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FDK - Earthlinked

Z vnějšku se na nás zadívá černý digipack zdobený zlatými motivy – střízlivá jednoduchost, ve které je krása. Zevnitř se na nás vyvalí na české poměry velmi slušná (!) porce post metalu. To je ve zkratce novinkové album „Earthlinked“ pražské formace FDK.

Ve světě je tvrdý žánr zvaný post metal poměrně oblíbený, o čemž svědčí úspěch kapel, jakými jsou Neurosis, Isis či Cult Of Luna... FDK však nejsou pouhou kopírkou zahraničních ikon, ale mají svůj originální feeling. Táhnou se jako med, lepí jako hutné bláto na podrážky bot, tíží jako tuna kamení, drancují srdce i duše... To vše v sobě skýtá tato pražská sludge/post/metal/Hc hydra.

Na svém druhém albu „Eartlinked“, které prošlo složitou cestou, než mohlo spatřit světlo světa, je prezentována deprese a melancholie ze všech stran. S emocemi se tedy FDK vůbec nepářou a servírují je bez ostychu v celé své obnaženosti. Jejich smutně-mystická atmosféra je velmi dobře podtrhnutá navrstvenými kytarami a samply. Vokál se objevuje jen zřídka, o to však silněji a náléhavěji působí. Hrdelní křik plný bolesti a smutku je pomyslným vrcholem, který ční nad každou skladbou. I přes pomalé tempo album neztrácí na dynamičnosti, což je zajímavý paradox, který lze říci i o některých doomových nahrávkách.

FDK jsou seskupením, které může směle konkurovat zahraničním post spolkům i doomovým skvadrám. Že by se konečně česká scéna začínala vymaňovat ze amatérských vod a začala tvořit konečně pořádnou muziku? Jestli jsou toho FDK se svým albem „Earthlinked“ důkazem, tak se máme ještě na co těšit!

Ascela             

Príjemné prekvapenie a jasný dôkaz, že to s post-metalom začali myslieť vážne aj domáci zástupcovia. Snáď sa to behom pár rokov nevyvinie v pretlak ubíjajúci kvalitu. FDK pritom nehrajú nijako výnimočne, základné žánrové suroviny však zapracovali do omáčky akosi chytľavejšie, aby sa skladba poslucháčovi dostala do pamäte skôr, než býva možno v podobných vodách obvyklé a dokážu pritom načasovať zmeny „smeru jazdy“ tak, aby moment prekvapenia nezmizol. Za zmienku stojí najmä príjemne plynúci úvod v podobe „No Love To Scorch“, atmosféricky odlišný od ostatného diania, nasledujúca povrchovo melancholická, vo vnútri však nesmierne ťaživá „MMX AD“, či mrazivá, skvele vypätá „Execution“ vrcholiaca znepokojivým, naliehavým brnkaním. Tým vôbec neignorujem ostatné kompozície, všetky tvoria veľmi záživný prepracovaný celok, ktorý pri plnom sústredení ponúkne viacero zaujímavých momentov, vie však byť aj utiahnutou kulisou. Zmysel vám každopádne „Earthlinked“ dáva pri oboch spôsoboch počúvania, len tá vokálna stránka škrípe, pri podobnej muzike ale nejde o žiadnu podstatnú chybičku krásy.
Martin 8/10

www.fdkband.com

Seznam skladeb:
1. No Love To Scorch
2. MMX AD
3. Transocean
4. The First Dream
5. Execution
6. Slurred
7. Katla
8. Earthlinked

Sestava:
Babb – zpěv, kytara, samply, syntetizér
Cholda – kytara, vokály
Vanja – kytara, programming
Hujer – baskytara
Přéma – bicí

Země: Česká republika
Rok vydání: 2010
Čas: 47:10
Label: Xproduction/Redblack

Diskografie:
2008 – Borderline
2010 – Earthlinked

Související články:
FDK - Borderline


Vydáno: 07.02.2011
Přečteno: 4723x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1137 sekund.