27.09.2020
IRON MASK
Belgická powermetalová kapela uvede 4. prosince nové ..více

27.09.2020
SYMFOBIA
Ve slovenské kapele SYMFOBIA zpěvačku Simonu Janovičovou ..více

27.09.2020
BLOODY OBSESSION
Čtvrté album moravskoslezských BLOODY OBSESSION ponese ..více

26.09.2020
CÉMURŠÁMUR
Osmičlenný mini bigband CÉMURŠÁMUR z Krkonoš vydal ..více

26.09.2020
SACRED OUTCRY
Dvojice řeckých hudebníků George Apalodimas a Dimitris ..více

26.09.2020
EASTSIDE DIVISION
Pražská hardcore-grunge parta EASTSIDE DIVISION vydala ..více






DANZIG - Danzig Sings Elvis
Od inak vybornej Deth Red Sabaoth sa nedá Danzing ..

SKELETOON - Nemesis
Zpěvák to skutečně s těmi výškami přehán ..

SKELETOON - Nemesis
Je tam nálož silných melodií, to souhlasím, i ..

SKELETOON - Nemesis
Ten zpevak se obcas ve vyskach neda poslouchat, bo ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Do Blind Guardian to má hodně daleko. Hrajou dob ..

DANZIG - Danzig Sings Elvis
*neposlouchám nic jinýho ..

DANZIG - Danzig Sings Elvis
Stejně sem byl asi zklamán, když sem čekal od ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Díky tomuhle albu sem odsunul Blind Guardian na d ..

MANTICORA - To Live to Kill to Live
Před x lety se mi dostalo do ruk album Darkness W ..

MANTICORA - Darkness With Tales To Tell
Tady to snad nikdo neposlouchá, zakletá kapela. ..




Za poslední měsíc:
METALLICA - S&M 2
1317x

AMARANTHE - Manifest
1140x

TÖRR - Morituri te Salutant
1065x

KING DIAMOND - House Of God
1006x

TÖRR - Tanec svatýho Víta
901x

KING DIAMOND - Voodoo
817x



03.10.2020
XIII. STOLETÍ, KELWIN, STOKER. ..
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 250

09.10.2020
VISION DAYS, ZPUTNIK, DRIÁK, INSEMINAČNÍ STANICE. ..
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 200

23.10.2020
DECIBELO RETARDO, MIKEXWAZOWSKI, VPATĚTRN, DIE PUPPEN AUGEN, NERIUM..
Café na Půl cesty, začátek od:18:00, vstupné: Dobrovolné



článků celkem: 7860
recenzí: 6461
reportů: 573
rozhovorů: 436













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


VLÁĎA ŠAFRÁNEK - Buccaneer

Tak nám Vláďa Šafránek vydal druhou sólovku. Celé to působí zatím jako utajená akce, ale jak se zdá, propagace na „Buccaneera“ se začíná rozjíždět a Vláďa se zase dostává do různých časopisů, odkud se ztratil po svém odchodu z Harleje před pěti lety. Jasně, je členem Walda Gangu, se kterým před třemi lety vydal dobrou eponymní desku a letos snad připravuje druhou, ovšem stále je spojován se svou někdejší kapelou, se kterou udělal takové perly jako „Jůlie“, „Zfetovanej“, „Volání krve“, „Čikuli“ nebo „Zrzi zrzi“. „Buccaneer“ sice na tom nic nezmění, ale když jej porovnám s novinkou Harleje „Máme vlka“, tak si myslím, že může být náplastí na rány, které Harlej fanouškům s poslední deskou uštědřil.

Šafránek má samozřejmě snadno rozpoznatelný hlas. Tady je jasně slyšet, že Harleji vždycky dával jeho nezaměnitelnou tvář, kterou přenesl k „Buccaneerovi“. Dalo by se říct, že Šafrdova sólovka je dneska mnohem víc harlejovštější než současný Harlej. Už úvodní „Pod pirátskou vlajkou“ (s výborným textem Daniela Landy) se každému starému příznivci Harleje radostí rozbuší srdce a s refrénem můžeme směle zavzpomínat na časy desek „Harlejova kometa“ nebo „Zastavte tu vodu“. Titulní „Buccaneer“ má zase nakažlivý refrén, že si jej budete prozpěvovat celý den, protože je tak působivý, že vám z hlavy nevyleze.

Právě titulní věc představuje Šafránka i jako textaře a můžu říct, že je to vcelku příjemné překvapení. „Dopis pro tebe“ by se možná (pochopitelně kdyby to nebyla autorská věc) hodila víc do repertoáru Walda Gangu (celá kapela na „Buccaneerovi“ zpívá sbory), ale i tady Šafránek, zejména v refrénu, dokazuje, že jako textař byl vždycky trochu podceňovaný. Samozřejmě se někde nevyhneme křečovitostem typu „Slábnou – nedoletí, stárnou – umírají, pláč uspávají“ (Pláč duší), ale to je jen výjimka. Vcelku zajímavý je duet s Olgou Lounovou „Vím, že ty víš“, kterážto skladba (ještě se závěrečnou, skoro až doommetalovou „Růže a lilie“) se naprosto svou baladickou náladou vymyká jinak klasicky rozjařenému duchu desky.

„Desperát“ s textem hostujícího Xindla X je klasickou hymnou starých Harlej, s pořádně nařvaným refrénem a motörheadovskými riffy. Stejně tak „plzeňská hymna“ „Ó Bory“ a následující „Kostitřes“, což jsou ostré dvouminutové rock n´rollovky. Prostě když tyhle věci posloucháte, povzdechnete si, že je možná trochu škoda, že to Šafrdovi a zbytku Harleje pospolu nevydrželo. Pak si ale uvědomíte, že není důvod brečet nad rozlitým pivem a je lepší si „Buccaneera“ pustit znovu.

I když se to možná Šafrdovi nelíbí, srovnávání s Harlejem se stále ještě nevyhne. Co ho ale může hřát u srdce je fakt, že to svým kolegům začátkem roku 2011 natřel na plné čáře. A dokonce i s kytaristou Harleje Martinem Volákem, který se na téhle desce prezentoval i jako hbitý skladatel a jehož orientální kytary v závěrečné „Růže a lilie“ jsou balzámem na uši. Prostě a jasně. Šafránek stvořil výborné album, které by si úspěch zasloužilo.

Pepsi Stone             


www.vladasafranek.cz

Seznam skladeb:
1. Pod pirátskou vlajkou
2. Buccaneer
3. Dopis pro tebe
4. Pláč duší
5. Vím, že ty víš
6. Spalo dítě
7. Desperát
8. Ó Bory
9. Kostitřas
10. Růže a lilie

Sestava:
Vláďa Šafránek - zpěv
Martin Volák - kytara, baskytara, programming
Miro Laco - piáno
Walda Gang - sbory

Rok vydání: 2011
Čas: 32:28
Země: Česká republika
Žánr: rock

Diskografie:
2006 - Velryba
2011 - Buccaneer

S Brainem
1994 - Příliv

S Harlejem
1995 - Aj mena ou bejby hel
1997 - Harlej krišna
1998 - Harlejova kometa
2000 - Zastavte tu vodu
2002 - Musíme se pochválit máme auto z m(M)ostu
2004 - Když chválím tak sebe

S Walda Gang
2007 - Walda Gang


Vydáno: 05.04.2011
Přečteno: 6536x




počet příspěvků: 18

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
AutogenVláďa s Autogenem...11. 07. 2019 8:52 Jiri87
To SupermoderátorPřesně byl tam...7. 07. 2019 15:04 Guns
to LukášTak Harlej byl asi...7. 07. 2019 12:22 Supermartonátor
A co Autogen ??!!!Nechápu proč si...7. 07. 2019 11:30 lukáš
Dobrá...7. 07. 2019 8:23 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.36163 sekund.