PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Paul OLSEN (GUARDIANS OF TIME) - Nejdůležitější okamžik naší historie je vždycky právě teď

Sedm let byli v hibernaci a najednou s novým albem atakují (nejen) můj osobní letošní žebřík. Řeč je o norských Guardians Of Time, s jejichž kytaristou Paulem Olsenem jsme spáchali následující povídání. A já (stejně jako Paul) doufám, že se někdy dočkáme i toho, aby se Strážci času představili na českých pódiích.

Můžeš v krátkosti představit Guardians Of Time? Který okamžik vlastní historie považuješ za nejdůležitější?
Guardians Of Time je norská metalová kapela, která se zformovala v roce 1997. Natočili jsme tři alba a náš styl je popisován jako „kříženec evropského powermetalu a techničtějšího amerického progresivního metalu. Naše poslední album „A Beautiful Atrocity“ jsme vydali letos v dubnu. Nejdůležitější okamžik naší historie je vždycky právě teď! Zůstáváme soustředění a snažíme se posunout kapelu stále dál. Ale samozřejmě, že můžu označit i konkrétní události, které považujeme za nejvýznamnější, byla to účast na Quart Festivalu in roce 2004, na ProgPower v Rusku v roce 2010 a na norském Rock Festivalu v červenci.

Co se stalo po vydání alba „Machines“, že se po Guardians Of Time slehla zem? A co se s Guardians Of Time dělo v posledních šesti letech, kdy o vaší kapele nebyla nikde ani zmínka?
Náš druhý kytarista se rozhodl opustit kapelu z rodinných důvodů a krátce na to ho následoval i bubeník. Když jsme za ně nedokázali najít žádnou dobrou náhradu, ztratili jsme inspiraci i sílu. Kapela se rozpadla a trvalo to poměrně dlouho, než jsme se zase dali dohromady. Během té doby jsem se připojil k Trail Of Teras a Bernt ke kapele jménem Nobodies. Tady poprvé potkal Jonkise, našeho současného basáka.

Bylo obtížné po takové době zase nakopnout kapelu k životu? Uvažovali jste o reuninou s původními členy nebo bylo jasné, že bude potřeba dát dohromady novou sestavu?
Samozřejmě to stálo kupu tvrdé práce a obětavosti dostat kapelu zase zpátky, ale podstatný je výsledek, tedy že zase fungujeme. Spolu s Berntem jsme oslovili všechny původní členy, ale od rozchodu se jejich situace nezměnila a nikdo z nich už nebyl ochoten se muzice věnovat, což znamenalo dát dohromady sestavu novou.

Musím uznat, že Guardians Of Time jsou po své hibernaci značně vyspělejší. Byl to vliv nových členů, kdo odstartoval tenhle posun k barevnější, atmosféričtější a dramatičtější tvorbě nebo se na určité temnotě atmosféry aktuální desky odráží rozpoložení a vývoj hlavních autorů?
S Berntem jsme se oba vyvíjeli jako autoři i jako lidé a to se odráží v naší hudbě. Je to přirozené jít tímto směrem.

Co ti dalo angažmá v Trail Of Tears a co bylo důvodem toho, že jsi ho opustil? Nelituješ tohoto kroku?
V Trail Of Tears jsem se naučil spoustu věcí o hraní. Nejdůležitější bylo, že jsem měl možnost hrát na místech, kam jsem se do té doby nikdy nepodíval a také, že jsem mohl psát jiný metalový styl. Opustit Trail Of Tears bylo velice těžké rozhodnutí, protože jsme stále velmi dobří přátelé. Ale necítil jsem se úplně dobře, když jsem byl součástí Trail Of Tears a srdce mě přitom táhlo ke Guardians Of Time. A toho kroku určitě nelituji.

Pojďme k vaší nové desce. Představ prosím její příběh i hudební dění našim čtenářům. Už v minulosti jste dělali koncepční desky, je pro vás jednodušší psát koncepční příběh než jednotlivé, na sebe nenavazující skladby? Považuješ textovou stránku věci za stejně důležitou jako tu hudební?
Já si texty sám nepíšu, jen tvořím nápady pro dějovou linii. Autorem všech textů na desce je Bernt a myslím si, že odvedl skvělou práci. Takže na otázku, zda je jednodušší psát texty pro koncepční alba ti nedokážu odpovědět. Ale skládání jednotlivých kousků, tak aby společně zapadly do jedné nálady a tvořily soudržný celek je mnohem náročnější proces, než psaní individuálních písní. Myslím si, že hudba je nejdůležitější částí, ale mám rád, když hudbu obohacují další dimenze.

Co vás obvykle nejvíc inspiruje ke koncepčním příběhům a jak přišel na svět příběh o Jefferym?
Naší největší inspirací jsou nahrávky jako „Operation Mindcrime“ a „Abigail“. Vždycky jsme chtěli něco většího a objevnějšího než jen individuální songy. Příběh na „A Beautiful Atrocity“ je pokračováním příběhu z minulé desky. Minule jsme psali o Strážcích z budoucnosti, nyní je hlavním tématem Čas snění. Jen jak jsem k tomuhle námětu přišel si fakt nejsem jistý, haha! Ale viděl jsem spoustu sci-fi filmů, přečetl jsem hromadu komiksů, takže to bude vždycky něco v podvědomí, odkud čerpám inspiraci.

Vaše starší alba jsou od toho letošního značně odlišná. Můžeš je porovnat z pohledu autora, jak bys svá vlastní alba hodnotil jako kritik?
„Edge Of Tomorrow“ je víc přímočařejší power metalové album než naše pozdější nahrávky. Tohle album stále miluju, protože je na něm spousta silných skladeb, ale náš sound dospěl až na další desce. “Machines of Mental Design” mělo lepší produkci, bylo víc různorodé a snáz identifikovatelné. “A Beautiful Atrocity” se tlačí víc do power metalu a je míchanicí evropského a amerického stylu power metalu. Určitě je to naše nejmoderněji znějící nahrávka.

Často je užíváno klišé, že třetí album je pro kapelu velice důležité, ne-li rozhodující. Souhlasíš s tímhle tvrzením a jakou podle dosavadních ohlasů tedy vidíš budoucnost Guardians Of Time?
Podle nás je to stoprocentně pravdivé! S tímhle albem jsme ukázali, že kapela si zasloužila znovu přivést k životu. A s novými členy v kapele je to ještě důležitější. Kritiky jsou ohromující a naši staří fandové si oblíbili novou desku, což je pro nás skvělé.

Jaké jsou nejbližší plány kapely, co od vás můžeme čekat v dohledné době?
Doufáme, že se dostaneme na turné, to je pro nás nyní největší výzva. Máme už pár vystoupení dohodnutých, ale ještě je brzo na zveřejnění podrobností. A začínáme pracovat na nové desce.

Jaké kapely byly zásadní pro formování tvého hudebního vkusu a co si s chutí poslechneš v současnosti?
V pubertě jsem naposlouchal kupu věcí od Iron Maiden, Metallicy, WASP, Savatage, King Diamond, Queensrÿche, Twisted Sisters a spoustu dalších. Tyhle kapely poslouchám samozřejmě stále, ale postupně se k tomu přidaly kapely jako Gojira, Opeth, Kamelot, Ramstein, atd.

Když jste nedávno hráli v Rusku, zahráli jste cover od místní kapely Gorky Park. Je to vaše specialita pro země, ve kterých vystupujete? Jaká je šance, že se v dohledné době objevíte v ČR a jaký dárek byste si v takovém případě nachystali pro místní publikum?
Jo, zahráli jsme kousek z „Bangu“ jako tribute naším ruským fanouškům. Byla to sranda a chceme v dalších zemích zahrát kousky od místních kapel. Zatím nemáme žádné kontakty do České republiky, ale když nás zaháčkuješ u nějakého promotéra, hrozně rádi si u vás zahrajeme :D. Už jsem v České republice byl a hrozně se mi u vás líbilo!

Máš nějaký závěrečný vzkaz pro čtenáře našeho webzinu?
Prosím, podpořte Guardians Of time. Kupte si naše nahrávky, přijďte se mrknout na naše koncerty a jestli znáte nějaké místní promotéry, dejte nám vědět a my uděláme maximum pro to, abychom se mohli objevit ve vašem městě!

Savapip             


guardiansoftime.no


Vydáno: 12.09.2011
Přečteno: 2861x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak budu držet...12. 09. 2011 19:06 Bubák
Což o to, já bych...12. 09. 2011 13:20 Savapip
tak co, promotére,...12. 09. 2011 8:06 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18693 sekund.