RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



články

Shrnutí III. čtvrtletí roku 2011 v power metalovém ranku

Uplynulá letní sezóna byla všeobecně velmi okurková. Pokud se power metalu a jeho přidružených odnoží týká, šlo pak přímo o bídu s nouzí. Většina zajímavějších nahrávek tak vyšla až v září s tím, že ty opravdové pecky jsou tradičně očekávány až na sklonku letošního roku. Níže uvedený souhrn tedy postrádá vyložené perly, přesto pár slušných počinů nabízí, a právě kvůli nim mělo jeho sepisování svůj smysl.



ČERVENEC
Prázdniny nejen že byly chudé na počet vyšlých alb, ale když už se nějaké objevilo, postrádalo kvalitu hodnou alespoň minimální publicistické zmínky. Za červenec tak stojí za řeč pouze dvě díla. První z nich zasahuje do power metalu jen okrajově, přesto jej díky jeho atraktivní svůdnosti zmínit musím. Jde o Řeky OUTLOUD a jejich druhé album nazvané "Love Catastrophe", jež je až po okraj napěchované strhujícími AOR melodiemi a hard rockovou energií s letmým nákukem do hitově líbivého (power) metalu. Dalším zajímavým počinem byla čtvrtá fošna vlkodlaků POWERWOLF - "Blood Of The Saints", jež svými neotřelými postupy foukla originálnější vítr do líně se valících žánrových vod. Není to sice úplně můj šálek kapučína, přesto se několika songům nedá upřít jejich osobitě sugestivní síla, za sebe hlasuji zejména pro parádní hitový nášleh „Dead Boys Don’t Cry“!

SRPEN
Měsíc žní se nesl jednoznačně v očekávání devátého studiového počinu německých legend EDGUY. Tomu ještě předcházel velice slušný heavy metalový debut Portugalců ATTICK DEMONS - "Atlantis", který urputně vařil (někdy snad až příliš) z odkazu IRON MAIDEN, včetně zpěváka Artura Almeiny, jenž jakoby z Dickinsonových hlasivek vypadl. Z Velké Británie svým bez debat jakostním dílem "Outshine The Sun" přispěli rovněž debutanti NEONFLY a z daleké Austrálie o sobě dali vědět power metláci ILIUM s pátou (a dost možná nejlepší) řadovkou "Genetic Memory". A jak tedy na samém sklonku měsíce dopadli Sammetovci? Na to se názory lehce liší, jen málokterý z nich ovšem považuje album "Age Of The Joker" za něco mimořádného. Ani já ne.

ZÁŘÍ
S nástupem do školních lavic začalo být veseleji i v ranku melodického metalu, ačkoli se to stále více týká kvantity nežli kvality. Zklamáním určitě byla třetí deska Španělů DRAGONFLY – „Non Requiem“, kteří po celkem slušných prvních dvou počinech tentokrát nabídli silně podprůměrný materiál. Nepotěšila ani třetí nahrávka Brazilců ALMAH – „Motion“, kteří si opět dali rande s moderně metalovými trendy, ovšem tentokrát už se nezávazná koketérie proměnila ve velice seriózní vztah a je to daleko více nuda než zábava. Nudopudná je i čtvrtá baladická kompilace AXELA RUDIHO PELLA, což žádné překvapení není. To kompilace Pellových znovuzrozených krajanů MAJESTY s názvem "Own The Crown" přinesla luxusní dvoudisk, na kterém nalezneme nejslavnější kousky kapely, nové verze některých z nich, pár bonusů a především dva nové songy, jejichž kvalita dává velmi slibné naděje do let budoucích. Fanoušky se specifickým hudebním vkusem zřejmě potěšila novinka a capellových VAN CANTO. Regulérní kapela BRAINSTORM a její devátý počin s názvem „On The Spur Of The Moment“ zase přinesl tradiční várku průměrných heavy a power metalových songů, mezi kterými se ovšem jako zlato v bahnitém potoce třpytí baladická skladba "In These Walls" s dokonalým dramaturgickým obloukem a maximálně podmanivým obsahem. Neoklasicko-instrumentální orgie na albu "Monster 5" spáchal Řek Theodore Ziras se svojí stejnojmennou kapelou a špatné to věru není. Celkem příjemným překvapením se pak stala deska "Metal Blast" nahraná chilskou (!) kapelou GHEE-YEH, mísící v sobě poutavým způsobem melodický hard rock a klasický heavy metal s lehkým přesahem do power metalového stylu. Vřele doporučuji.

VÝHLED
Několik zajímavých kapel slibuje nové desky, ovšem zatím bez přesné specifikace datumu vydání. Jsou to např. CRYSTALLION, DRAGONFORCE, MASTERPLAN, NOCTURNAL RITES, PRIMAL FEAR, SAIDIAN nebo SEVENTH AVENUE. Jistojistě pak vyjdou desky od GOLDEN RESURRECTION - Man With A Mission (říjen), ANCIENT BARDS - Souless Child, ARRAYAN PATH - Ira Imperium, DRAGONLAND - Under the Grey Banner, EAGLEHEART - Dreamtherapy, NIGHTWISH - Imaginaerum, THEOCRACY - As The World Bleeds (vše listopad) či FREEDOM CALL (to ale až příští rok v únoru).

Petr Štěpnička             


Související články:

Shrnutí I. poloviny roku 2011 v power metalovém ranku - I. část

Shrnutí I. poloviny roku 2011 v power metalovém ranku - II. část


Vydáno: 14.10.2011
Přečteno: 3490x




počet příspěvků: 22

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
scKFNqNwNrQwTY1348 <a...14. 03. 2012 4:44 vnspyasrfp
Takhle to myslím...15. 10. 2011 18:50 Pagan
Pagan: no vidíš,...15. 10. 2011 18:40 Rainmaker
Já vím! :-) Ale...15. 10. 2011 13:48 Pagan
Pagan: málo!!!...15. 10. 2011 13:36 Rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0962 sekund.