NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRASHDIET, Spálené Poříčí (Basinfirefest), 30. 6. 2012

Přestože reportáž z Basinfirefestu jsme už přinesli, považuji za nutné vypíchnout jednu kapelu, která se v Čechách představila poprvé a kvůli které jsem se na Basinfirefest vypravil. Pochopitelně Destruction, Apocalyptica, Children Of Bodom, Lacuna Coil nebo Cannibal Corpse jsou na rock/metalové scéně pojmy, ovšem všechny tyto kapely u nás hrály už několikrát, ale švédské hairmetalové stars Crashdïet tu byly poprvé. Pro většinu návštěvníků Basinfirefestu představovali Crashdïet velkou neznámou, přestože už i v sousedním Německu jejich hvězda strmě stoupá. Pro některé byla tato švédská čtveřice sázkou na divokou kartu, ovšem dá se říci, že během jejich setu se k hlavnímu pódiu stáhlo tolik lidí, až to člověka, znajícího podivný vkus českého publika, překvapilo.

Crashdïet, to byl prvotřídní rock n´roll. Martin Sweet samozřejmě není John Petrucci nebo Paul Gilbert, ale i tak dokázal, že je hodně zručným kytaristou. O bubenické mašině Ericu Youngovi (takový švédský Tommy Lee) ani nemluvě. Oproti jiným kapelám zaujali Crashdïet hned svým příchodem na scénu. Důraz, který tato kapela vždycky kladla na image byl novým zpěvákem Simonem Cruzem dotažen k dokonalosti když jeho hlavu zdobilo několik desítek centimetrů vysoké číro.

Přestože poslední deska „Generation Wild“ si od kritiků vysloužila smíšené reakce, kapelu posunula ještě výš. Pochopitelně na slavný debut „Rest In Sleaze“ kvalitativně ani náhodou nemá, ovšem nelze jí upřít potenciál (který roste každým poslechem) a fakt, že Crashdïet posunula o mílový krok směrem k vysněnému mainstreamu. A kapela je na tuto desku hrdá. Proto z ní také nasadila nejvíce skladeb. Hrál se „Armageddon“, „Rebel“ nebo vynikající balada „Save Her“.

První okamžik pravdy přišel s „Queen Obscene“ z „Rest In Sleaze“. Tuzemský fanoušek mohl tedy poprvé slyšet, jak se Cruz vyrovná s vokálními linkami svého zesnulého předchůdce Davea Leparda. Simona nepředcházela dobrá pověst. Na prvních koncertech údajně v Lepardových skladbách shořel jako papírový čert. Ovšem postupem času se stal pevným v kramflecích a kultovní vokály dnes dává s prstem v nose. Pořádnou podporu má i do Sweeta a basisty Petera Londona (s výborným tričkem Dead Boys), kteří se ukázali jako velice zdatní vokalisté.

V oficiální části, kdy si Cruz dokonce skočil až k publiku, přišly ještě „Riot In Everyone“ a jediná ukázka z druhé desky „The Unattractive Revolution“ (nazpíval ji Olli Herman z Reckless Love) v podobě singlu „In The Raw“. Škoda, že nedošlo na geniální „Falling Rain“ nebo na „Die Another Die“. Kapela pak mizí z pódia. Vyčerpaný Young padá v zákulisí (ze srandy) k zemi, kde jej Cruz polévá vodou z PET lahve (i když maje na paměti Micka Marse z osmdesátých let, to mohlo být cokoliv, když se Cruz před koncertem potuloval v zákulisí a notně si nahýbal z láhve Pražské vodky).

Přichází přídavky. Muselo jasně dojít na standardy z „Rest In Sleaze“, které, jak se ukázalo, posluchaři vyžadovali nejvíce. Začíná se „Breakin´ The Chainz“. S Cruzem v tu chvíli zpívá celé publiku a při burcujícím refrénu vystřeluje pěsti do vzduchu. Druhý přídavek v podobě „Knokk´Em Down“ udrží publikum v pohotovosti, aby je pak Crashdïet totálně rozstříleli titulní věci z posledního alba „Generation Wild“.

Je konec, Cruz s Youngem sedí v zákulisí a lokají pivo. Sweet a London ještě uklízí své nástroje aby se k nim vzápětí přidali. Byli spokojeni. Aby ne. I když v Čechách hráli poprvé, strhli si svou show publikum na svou stranu. Jejich koncert mě tak nabádá k tomu, abych se většině návštěvníků českých festivalů omluvil za to, že mají v uších nasráno.

Jan Skala             


www.crashdiet.org

www.basinfirefest.cz



Fotogalerie


CRASHDÏET


foto:
Pepsi Stone


Vydáno: 08.07.2012
Přečteno: 4026x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nejlepší z...20. 07. 2012 22:39 L


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09569 sekund.