NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KISS - Monster

Už jsem to psal v recenzi k minulé desce „Sonic Boom“, nikdy jsem nebyl fanatickým obdivovatelem Kiss ze sedmdesátých let. Podle mě, kromě alba „Destroyer“ a možná tak živáků „Alive!“ a „Alive II.“, kapela nahrávala pouze průměrné desky s chudičkou instrumentací. Všechno se změnilo s albem „Dynasty“ a přestože popularita v následujících letech šla dolů, desky byly prostě lepší. Proto jsem také z tři roky staré „Sonic Boom“ zrovna odvázaný nebyl. Jela totiž přesně v tom duchu sedmdesátých let a nezachránil jí ani moderní zvuk. Co naplat, že kytarista Tommy Thayer je hudebně srovnatelný, nebo dokonce lepší, než nespolehlivý Ace Frehley a že bubeník Eric Singer by Petera Crisse přehrál s prstem v nose.

O novince „Monster“ se mluvilo už dlouho. Pochopitelně Gene Simmons stále vytruboval, že právě tohle bude jejich nejlepší deska a Paul Stanley zase, že kapela jde s dobou a nahraje skutečně explodující album. No jasně, dva staří židovští obchodníci. Po poslechu je jasné, že nejlepší deska Kiss tohle rozhodně není, ovšem tvrzení Stanleyho, že to bude moderní album se trochu zakládá i na pravdě. Rozhodně v porovnání se „Sonic Boom“. Ono ve více ohledech strčí „Monster“ svého předchůdce s přehledem do kapsy. Z desky je totiž cítit, že největší podíl na její tvorbě měl Paul Stanley a že ve skládání nedal moc prostoru Genu Simmonsovi. Zaplaťbůh, protože právě skladatelské příspěvky Simmonse vždy byly o několik tříd níž než ty Stanleyho. Ono si vlastně stačí porovnat jejich sólová alba „Live To Win“ (Stanley) a příšernost jménem „Asshole“ (Simmons) a hned člověk ví, jak na tom je.

I když jsem napsal,, že „Monster“ není rozhodně nejlepší deska Kiss, není tím řečeno, že by se s těmi nejlepšími nemohla porovnávat. Hned úvodní pecka „Hell Or Hallelujah“ patří k nejlepším otvírákům všech alb Kiss. Energií napěchovaná věc ve stylu „Detroit Rock City“ nebo „Creatures Of The Night“. Samozřejmě brzy začne padat řetěz. Simmonsova „Wall Of Sound“ opět (jako ve většině případů) postrádá pořádně zpěvný refrén a vše zahraňuje jen drtivý riff. „Freak“ zahraje na stadiónovější notu a „Back To The Stone Age“ zase pěkně šlápne do pedálů. Jenže ani jedna z těch skladeb není vyloženě takový hit jako „Crazy Crazy Nights“, „Hide Your Heart“, „Lick It Up“ nebo zmíněná „Hell Or Hallelujah“.

Simmons se přece jen vzedme k výbornému výkonu s „Eat Your Heart Out“ a pak už deska graduje. Nejprve se představí Tommy Thayer s výbornou „Outta This World“. Dokonce si stoupl i k mikrofonu, kdy jeho hlas je dokonalý mix mezi projevem Stanleyho a Simmonse. „All For The Love Of Rock n´Roll“, sice začíná totálně klišovitým refrénem, ale graduje v hymnu podobnou „God Gave Rock n´Roll To You“, si odzpíval bubeník Eric Singer za drobné podpory Paula Stanleyho.

„Take Me Down Below“ si zase pěvecky rozdělili Stanley se Simmonsem a dohromady se jim podařilo stvořit vcelku chytlavou věc se stadiónovým refrénem. Ten má i závěrečná Stanleyho věc „Last Chance“, ve které zpěvák sahá v refrénu až na dno svých možností. Skladba je navíc klasickou vypalovačkou Kiss. V tu chvíli vám dojde, že deska nenabízí, což u Kiss není zrovna obvyklé, žádnou baladu. Ovšem na nich tenhle cirkusový spektákl nikdy moc nestál.

Ano, můžu říct, že „Monster“ mě překvapila. Nečekal jsem po té zatuchlině „Sonic Boom“ už žádnou svěží desku a ona je tady. Kapela konečně pochopila, že hrát jako v sedmdesátých letech už prostě nejde a moc dobře ví, že její o generaci nebo dvě mladší učedníci by ji brzy zašlapali do země. Škoda jen toho klišovitého obalu...

Jan Skala             


www.kissonline.com

Seznam skladeb:
1. Hell Or Hallelujah
2. Wall Of Sound
3. Freak
4. Back To The Stone Age
5. Shout Mercy
6. Long Way Down
7. Eat Your Heart Out
8. The Devil Is Me
9. Outta This World
10. All For The Love Of Rock & Roll
11. Take Me Down Below
12. Last Chance

Sestava:
Paul Stanley – zpěv, kytara
Tommy Thayer - kytara, zpěv
Gene Simmons - baskytara, zpěv
Eric Singer - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 43:45
Label: Universal
Země: USA
Žánr: hard rock, hair metal

Diskografie:
1974 - Kiss
1974 - Hotter Than Hell
1975 - Dressed To Kill
1975 - Alive!
1976 - Destroyer
1976 - Rock n´Roll Over
1977 - Love Gun
1977 - Alive II
1979 - Dynasty
1980 - Unmasked
1981 - (Music from) The Elder
1982 - Creatures Of The Night
1983 - Lick It Up
1984 - Animalize
1985 - Asylum
1987 - Crazy Nights
1989 - Hot In The Shade
1992 - Revenge
1993 - Alive III
1996 - Carnival Of Souls
1998 - Psycho Circus
2009 - Sonic Boom
2012 – Monster

Související články:
Související recenze, reporty, rozhovory


Vydáno: 22.10.2012
Přečteno: 5932x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Monster......hodnotím tak za...8. 07. 2013 18:58 Kolík
Live To WinLive To Win -...8. 07. 2013 18:38 dalibor66
lukášDesmond Child nikdy...8. 07. 2013 18:34 dalibor66
KissLong Way Down je...8. 07. 2013 18:27 dalibor66
Ale kdeže,...30. 10. 2012 10:17 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09254 sekund.