RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TAM - My jsme první českou metalovou kapelou

Pražská kapela TAM se vždy honosila tím, že právě ona byla první českou metalovou kapelou. V tomto článku si můžete přečíst rozhovor s bubeníkem a zakladatelem Jardou Janákem, který vás zavede do historie TAMu, něco poví o nové studiové desce s poměrně kontroverzním názvem "Zarostlá nebo vyholená" a popovídáme si také o spolupráci se světoznámým metalovým kytaristou.

Kdy a jak kapela TAM vznikla?
TAM vznikl okolo roku 1979. V té době se začala tvrdá hudba rozjíždět a my jsme se chtěli zúčastnit jejího zrození u nás. Původně jsem hrál v kapele KYVADLO, ale bohužel s ní tenkrát byly problémy a tak jsme se rozhodli založit kapelu TAM.

Jak vznikl název kapely?
Říkalo se, že název kapely bude podle mé bicí soupravy, která měla název TAMA, ale nakonec jsme v restauraci ve Stašnicích viděli na dveřích nápis SEM a TAM, tak jsme nechtěli dělat žádnou reklamu a nechali jsme pouze TAM.

Jak jste se na začátku 80.let snažili prosadit?
Chtěli jsme na fanoušky nějak zapůsobit, takže jsme začali v kapele zpívat úplně všichni, včetně mě. Tak vznikl i v roce 1980 první singl „Trosečník”, který jsme natočili v Karlíně ve studiu A.

Hrajete více než 33 let. Kdo kapelou, z těch známějších hráčů, za kariéru TAMU prošel?
Zcela určitě byl nejznámější Láďa Křížek (ex-Vitacit, ex-Citron, Kreyson). Dostal se do naší kapely přes inzerát a zůstal u nás rok. Poté se naše cesty rozdělily, ale později se k nám ještě chtěl vrátit, ale s tím, že se chce hudbou živit a my jsme samozřejmě všichni měli rodiny, zaměstnání a hraní v kapele byl pro nás koníček, který nás bavil. Takže z další spolupráce sešlo. Jinak je to ale samozřejmě můj kamarád, s kterým si občas zavolám. Teď jsem dostal pozvání, neboť bude slavit 50 let, tak uvidíme co z toho vznikne. Dále jsme měli zpěváka Romana Havrdu, který však podlehl těžké nemoci. Po jeho tragické smrti jsme nemohli sehnat žádného kvalitního zpěváka a nakonec naší kapelou prošly čtyři zpěvačky, a tím šla naše popularita poměrně dolů. Lidé nám zřejmě nemohli zapomenout, že jsme tam měli Romana Havrdu a nemohli snést, že u nás zpívaly holky. To trvalo pět let a nakonec jsme používali zpěváky na záskoky, až jsme nakonec našli Martina Tempela.

Vaše první studivé album vyšlo v roce 1997, což je 18 let od vašeho založení. Proč tak dlouho?
Ono to vlastně bylo tak, že jsme skutečně hraní v TAMU brali jako koníček, který nás baví. Nebyli jsme jako Ladislav Křížek, který všeho nechal a rozhodl se naplno věnovat hudební kariéře. V 80.letech jsme měli plno zajímavých kšeftů. Na každém koncertě jsme měli kolem 300 až 400 lidí. Později to bylo i hodně nad tisíc fanoušků, což dnes mají festivaly. Nás to tenkrát ani tolik nelákalo. My jsme dělali především covery od kapel jako Judas Priest, UFO apod. a byli jsme spokojeni.

Co vy a klipy?
Náš první klip byla „Viktorka” což byla první hymna Viktorky Žižkov. Ten vznikl tak, že nám ho zaplatili a my jsme ho natočili. Pomáhali nám s ním lidé z televize a můžete se na něj podívat na našich stránkách www.tamrock.cz. Poté jsme udělali klip „A co dál”, který byl již se zpěvačkou, ale ten se nesetkal s nějakým větším úspěchem. A k naší nové desce máme klip „Chytrý kuchař” a ještě jeden klip připravujeme.

Letos jste vydali novou studiovou desku s poměrně kontroverzním názvem „Zarostlá nebo vyholená”. Povězte něco o ni.
Ano, vydali jsme novou desku „Zarostlá nebo vyholená”, která se křtila 6. listopadu v rockovém klubu Kain. Lidí bylo skutečně hodně a bylo to skvělé. Název desky nechám samozřejmě na lidech, jak ho vezmou. Je to jen o tom, že je to podle toho, co si každý posluchač přeje. Deska je samozřejme poctivý, řízný rock.

Kapela TAM se může pochlubit, že spolupracuje se světoznámým kytaristou Henjo Richterem (Gamma Ray). Jak ke spolupráci došlo?
To byla obrovská náhoda. Před lety jsme se dozvěděli, že je v rockovém klubu Kain, tak jsme spolu dali řeč a z legrace jsme mu řekli, že by si s námi další týden mohl zahrát a on skutečně dorazil. Tím jsme vlastně dali dohromady naší spolupráci. Ale nic velkého to samozřejmě nebylo. Henjo každý rok v srpnu tráví v Čechách dovolenou a my se s ním předem domluvíme a sejdeme se v naší zkušebně. Udělali jsme společně pár koncertů právě v klubu Kain v Praze. Dokonce nám řekl, že by zde chtěl natočit desku. Nebyl by to však žádný tvrdý metal, ale přál si udělat něco pro Karla Gotta. Ten se toho však, popravdě, lekl. Henjo chtěl dokonce zkusit vytvořit spolupráci s našimi bývalými zpěvačkami, ale nakonec z toho sešlo. V poslední době, bohužel, neměl tolik času, neboť prodělal vážné zranění a v současné době připravuje s kapelou Gamma Ray novou studiovku a obrovské turné spolu s Helloween.

Děkuji za rozhovor.

František Šafr             


Rozhovor zprostředkoval a spáchal: Marek Kupka (rádiový pořad Rock palác)

tamrock.webnode.cz/

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.12.2012
Přečteno: 5441x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ono je to dnes...27. 12. 2012 16:07 Jarda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09012 sekund.