RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LIGHT BRINGER - Genesis

V úvodu recenze si představíme tuto poměrně mladou kapelu z dalekého Japonska. Light Bringer je parta, která vznikla v roce 2005 a na kontě má již tři studiové desky, které se drží žánru melodického speed-power metalu, ovšem v mnohem modernějším pojetí. Patrně největším překvapením je angažování zpěvačky Fuki, jejíž hlas dodává posluchači pocit, že skutečně slyší anděla. Kapela hraje stylem, který mi připomněl slavnou předělávku skladby "I Kissed A Girl" od Katy Pery. Je to něco, s čím se posluchač melodického metalu zase tak často nesetkává a tím to kapele přidává menší pozitiva. V loňském roce byla vydána deska „Genesis”, která srší moderními zvuky, dobrými výkony, ale bohužel také mnoha hluchými místy, které album zbytečně degradují. Ale nepředbíhejme.

Po dvouminutovém intru „創世”, které nenabízí prakticky žádné zajímavé nápady, se rozjede úvodní „Ark”. První, co vás příjemně praští do uší, je již zmiňovaný hlas zpěvačky Fuki. Tato píseň však zrovna nepatří mezi favority alba. Light Bringer opravdu nezačali nijak zvlášť dobře. Fádní a poměrně nudný start desky však velmi rychle napravuje singl „Noah”, který je typickou ukázkou speed metalu s melodickým refrénem, který se vám okamžitě zaryje pod kůži. Muzikanti své nástroje ovládají dokonale a andělský hlásek Fuki tomu dodává ty správné grády a punc výjimečnosti, který Light Bringer odlišuje od jiných kapel podobného žánru. Následující „Merrymaker” zaujme moderními prvky, které nejsou v tomto zprofanovaném stylu zvykem, ale jinak tato skladba na zadek neposadí. Neboť v každém momentu, kdy se skladba dostává do svého vrcholu, se tempo zastaví, a začíná se opět od začátku. Čtvrtá „Babel” zní jako další z mnoha "hitů" rádiové stanice Evropa 2. Přestože jste si jisti, že posloucháte stále ta samou kapelu, tak může být pro někoho poměrně složité, aby se dostal přes tyto stylové kotrmelce. Jak je známo, tak posluchači speed metalu jsou většinou velmi konzervativní.

Se skladbami „カルンシュタインの系譜” a „Just Kidding!” se nálada alba vrací zpět k tvrdšímu stylu a nabízí zajímavé momenty, ve kterých Fukin hlas zní velmi příjemně, nicméně každým dalším poslechem se mi zdá, že si se svým hlasem zatím neumí moc hrát, a že se zbytečně drží ve stejných pasážích, což je docela škoda. Při poslechu „光の王女” se začínám mírně ztrácet v tom, co nám vlastně tato parta chce říci. Nemohu se totiž zbavit dojmu, že se Light Bringer stále hledají a nedokáží se držet v jednom směru. Stále cítím náznaky taneční hudby a celek tak zní jako metalový tribut slavné ABBY, kde cítíte popovou nasládlost, která se spojuje s tvrdou hudbou. Zda je to dobře nebo špatně, to nechám na vás. Já bych si však výlety do jiných stylových vod dokázal představit rozhodně mnohem zajímavěji. V písni „Espoir” se opět vracíme k větší tvrdosti, ale bohužel mi tato skladba ke zbytku alba vůbec nepasuje. Nemá prakticky co nabídnout a zdá se, že kapela jen vaří z vody. Předposlední skladba „風 ” je dalším adeptem na singl. Pomalejší a velmi procítěná skladba, která pohladí na duši a opět máte chuť si říkat, že některé zádrhely této kapele přece jen odpustíte.

Opravdová útěcha pro všechny vyznávače speed metalu však přichází až se závěrečnou „Love You”. Při jejím poslechu jsem měl husí kůži až na zadku a spolu se skadbou „Noah” ji považuji za to nejlepší, co na desce je. Právě díky těmto dvěma písním beru album na milost, přestože stále nevím, co si mám o něm přesně myslet. Po mnoha posleších musím uznat, že to rozhodně žádná tragédie není, ale není to ani žádný skvost, který byste s chutí poslouchali až do zblbnutí. Tři dobré a dvě perfektní skladby opravdu nestačí k tomu, abych tuto desku ohodnotil více než pěti body.

Light Bringer mají silný potenciál a pokud ještě více zapracují na svých nápadech, tak by se mohla v příštích letech zrodit deska, která by mohla skutečně příjemně překvapit. Kluci hrát umí a zpěvačka Fuki má tak příjemný hlásek, že několik skladeb z hlavy prostě nevyženete ani párem slonů. Nezbývá, než doufat, že příští album bude mít větší smršť zajímavých nápadů, protože jinak toho ke zlepšení moc není.

František Šafr             


Videoklip: Noah

Seznam skladeb:
1. 創世
2. Ark
3. Noah
4. Merrymaker
5. Babel
6. カルンシュタインの系譜
7. Just kidding!
8. 光の王女
9. Espoir
10. 風
11. Love you

Sestava
Fuki - zpěv
Seiya - kytary
Hibiki - baskytary
Satoru - bicí
Mao - klávesy

Rok vydání - 2012
Čas - 47:14
Země - Japonsko


Vydáno: 27.02.2013
Přečteno: 3166x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TO: ReksharkJá také doufám,...5. 03. 2013 11:38 František Šafr
Na túto kapelu som...5. 03. 2013 11:35 Rekshark


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1167 sekund.