PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HEAVATAR - Opus I - All My Kingdoms

V recenzi na album „Hero“ zpěváčků Van Canto jsem si o hudbě téhle party dovolil tvrdit, že „…mít v rukou nástroje, třeba by byli jen průměrnou metalovou kapelou…“ Jako by jejich dvorní skladatel Stefan Schmidt chtěl tuhle hozenou rukavici přijmout, tak sehnal dohromady partu muzikantů, jejichž jména sama o sobě budí pozornost a na debutovém albu kapely Heavatar, nazvaném „Opus 1 – All My Kingdoms“ předvádí, jak to vypadá, když dojde na ty nástroje.

Stefan Schmidt zjevně má v krvi melodické postupy a harmonie, kterými vydatně krmí svůj domovský spolek, takže u každého z devíti kousků (pomiňme závěrečný žertík) není problém představit si, že by se mohl kdykoliv objevit u Van Canta. Stefan se také evidentně rád šťourá v klasické (Beethoven, Paganini, Bach, Bizet) hudbě a libuje si v bombastikou vonících sborech. To jsou elementy, které společně s chytlavými melodiemi tvoří výživný základ alba „Opus 1“.

Které jméno v sestavě Heavatar působí jako největší magnet? Na mě osobně nejvíc zabral tlučoun Jörg Michael. Je-li jeho přítomnost u Heavatar znamením toho, že jeho zdravotní stav se lepší, je to snad ještě lepší zpráva, než to, že své umění na „Opus 1“ předvádí v plné síle a spolu s krotitelem čtyř strun Davidem Vogtem, známým z kapely Powerwolf coby Charles Greywolf, tvoří zatraceně dynamicky údernou jednotku. Dvě kytary, jedna v rukou Stefana Schmidta, druhá u Sebastiana Scharfa (předpokládám, že by zde mohl být nějaký příbuzenský vztah se zpěvandulí Ingou) možná tolik pozornosti nevzbudí, nicméně jejich přítomnost je díky chytlavým riffům nezanedbatelná. To, že Stefanovy hlasivky mají potřebnou sílu je zřejmé z jeho domoviny, jako sólový zpěvák by se Stefan se svým hlubokým sytým hlasem také rozhodně neztratil a možná by ho s chutí přivítali i v nějaké imitátorské show. A z té všudypřítomnné sborové nadýchanosti je zřejmé, že Stefanovi obvyklí parťáci se po studiu potloukali také.

Jak naznačeno výše, hledáte-li něco odlišného od tvorby Van Canto, sáhněte až po finálním tracku – „To The Metal“ se téhle kategorii jako jediné (až na drobné barabambam) vymyká. I když nakolik je možné brát tenhle bod programu seriózně je otázka, stačí mrknout do textu (právě ten ve mně vyvolává pocit, že nejde o žádné vyznání spíš jen odlehčení tématu), zaposlouchat se do známých hudebních postupů a je zřejmé, kým že se Stefan inspiroval. Z tohoto pohledu vydařená tečka, které předchází melodicky neomezený kolotoč, vytrvale se vracející ke kořeni Van Canto, jehož vrcholy osobně vidím v temně heavíkové „Luna! Luna“ s až nezvykle (v rámci Heavatar) agresivním riffováním i zpěvem, svěží „Abracadabra“ s atmosférickým úvodem i fenomenálním refrénem a pestrobarevná a náladově komplikovanější „The Look Above“. A poněkud mi uniká, jak se do titulu desky mohl vpašovat název té nejobyčejnější skladby na albu.

Ano, Van Canto je z téhle desky cítit na sto honů. Což může (paradoxně) zpočátku působit jako lehké zklamání (mluví ze mě vlastní zkušenost – zeptáte-li se mě, který ze spolků považuji za ten lepší a proč, řeknu, že hlavní rozdíl je v jedinečnosti beznástrojařů). Rozhodně si však své tvrzení z před téměř pětiletí dovolím pozměnit. Nene, Heavatar jsou důkazem, že pokud by Van Canto dostali do rukou nástroje, do kategorie „obyčejná a průměrná power-metalová“ kapela by nespadli. Na to jsou melodické nápady, kterými se v Heavatar rozhodně nešetří, dostatečně silné a vydařené.

Savapip             


heavatar.net

YouTube ukázka - Luna! Luna!

Seznam skladeb:
1. Replica
2. Abracadabra
3. All My Kingdoms
4. Elysium At Dawn
5. Long Way Home
6. Born to Fly
7. Luna! Luna!
8. The Look Above
9. To the Metal

Sestava:
Stefan Schimdt – zpěv, kytara
Sebastian Scharf - kytara
David Vogt - baskytara
Jörg Michael - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:30
Produkce: Stefan Schimdt & Heavatar
Label: Napalm Records
Země: Německo

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 01.05.2013
Přečteno: 3299x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
... zkusil jsema už sháním...2. 05. 2013 9:57 b.wolf
Jaktady hraje...1. 05. 2013 8:50 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09277 sekund.