IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Deep Purple

„Zpočátku jsme jenom kopírovali Vanilla Fudge. Ty jsme prostě milovali, stejně tak jako Hendrixe nebo Cream. Nedělali jsme nic, než jsme ve své tvorbě prolínali prvky jejich hudby,“ řekl o prvním období Ritchie Blackmore. Sám už s kapelou v době, kdy vznikala trojka, která nesla prostý název „Deep Purple“, spokojený nebyl. Nebyl spokojený ani s prací producenta Dereka Lawrence. Přesto v lednu 1969 šla kapela znovu do studia, aby stvořila třetí album během sedmi měsíců.

I na něm se podepsalo pekelné tempo, v jakém kapela pracovala. Ovšem z historického hlediska má „Deep Purple“ význam v tom, že kapela přestala spoléhat na převzaté věci, když na albu vmáčkla jen tklivou coververzi „Lalena“ od skotského písničkáře Donovana. Dalších sedm písní nese nejčastěji jména Evanse, Blackmorea a Lorda. Ruku k dílu přidal také basista Nick Simper a dokonce i bubeník Ian Paice.

Z dílny posledně jmenovaného pochází hned úvodní „Chasing Shadows“, a když si ji poslechnete, je jasné, že nikdo jiný než bubeník takovou věc nemohl napsat. Polovina skladby je totiž Paiceho exhibice, kdy konečně tento, v té době jednadvacetiletý mladíček, vystčil růžky a ukázal, co umí. Jeho bubenické sólo na konci květinové éry působilo jako rána kladivem mezi oči. Naproti tomu následující „Blind“ je nevýrazná skladbička, která kolem vás profrčí jako rychlík a nezanechá žádný dojem. Převzatá „Lalena“ naopak v sobě má trochu space rocku a trochu popu, což z ní činí zajímavou věc.

„Fault Line/The Painter“ je tvrdší věc, kterou už Deep Purple představili pod názvem „Hey Bop A Re Bop“. I když kapela na ni sázela, že by se skladba mohla stát hitem, nic z toho nebylo. Blackmore se zde předvádí, když nepřestává sólovat, což mu vydrží i v další „Why Didn´t Rosemary“. V této skladbě je nejzajímavější textová složka, která je inspirována hororem Rosemary´s Baby od režiséra Romana Polanského, ve kterém si zahrála i jeho přítelkyně, herečka Sharon Tate. Přesně ta Sharon Tate, kterou do vydání desky „Deep Purple“ v srpnu 1969 stačili spolu s dalšími obyvateli jejího losangeleského domu zavraždit šílení narkomani, členové sekty Rodina Charlese Mansona.

„The Bird Has Flown“ zaujme jednoduchým kytarovým riffem ve stylu psychedelie šedesátých let. Podle basisty Nicka Simpera měla právě tahle věc být dalším hitovým singlem, který by jim zajistil popularitu v Americe. „Chtěli jsme se tam dostat a něco z toho vytěžit,“ říká basista. Což se ovšem nepovedlo a „The Bird Has Flown“ se naprosto minula účinkem. Desku uzavírá monumentální dvanáctiminutová kompozice „April“, která je nejoblíbenějším kouskem Ritchieho Blackmorea z celé desky. Jeho kytarové sólo v začátku skladby patří mezi ty lepší, které kdy Mistr nahrál. Skladba se pak láme do pseudosymfonického jamu, který vytvořil Lord, a pak s nástupem Evanse končí klasickým soundem Deep Purple té doby.

Končila šedesátá léta. Vraždy Mansonovy Rodiny a smrt mladého černocha z rukou Hell´s Angels při koncertě Rolling Stones v americkém Altamontu dopadla na celou hudební scénu jako černý mrak. Z hippies se staly už jen nepřemýšlející vyfetované trosky. Byl prostě čas na změnu. Deprese, která scénu zasáhla, se projevila i v Deep Purple. Kapelník Blackmore byl stále více nespokojený s projevem Roda Evanse, lidsky si nesedl ani s Nickem Simperem. Chtěl dělat tvrdší muziku a protřeboval na to nutně jiné lidi. Brzy je objevil v kapele Episode Six...

Jan Skala             

Jednoznačně nejlepší deska z první éry kapely. Nejříznější, nejvyspělejší... Výborné skladby "Chasing Shadows", "The Bird Has Flown" či "April" dávají najevo, že příště už konečně mohou přijít veliké věci. A ty také přišly, o čemž ale až příště... Vždycky se mi líbila atmosféra této desky a ostrý zvuk kytary Ritchie Blackmorea. "Deep Purple" je nahrávka, která má konečně svůj ksicht. Za poslech určitě stále stojí!

Václav Votruba 6,5/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - The Bird Has Flown

Seznam skladeb:
1. Chasing Shadows
2. Blind
3. Lalena
4. Fault Line/The Painter
5. Why Didn´t Rosemary
6. The Bird Has Flown
7. April

Sestava:
Rod Evans – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Nick Simper - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1969
Čas: 44:34
Label: Harvest/Tetragrammaton
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/psychedelic

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2013
Přečteno: 3211x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Teda je fakt, že když...10. 06. 2013 12:59 b.wolf
Podepisuji to......co píše V....10. 06. 2013 8:53 Kolík
Přesně tak, podle...7. 06. 2013 8:20 Pepsi Stone
No...to bodovanie,...6. 06. 2013 18:46 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09261 sekund.