NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Machine Head

Situace už byla jiná, než při přípravách "Fireball". Paradoxně tomu napomohla nemoc Iana Gillana, která zpěváka na celé dva měsíce vyřadila z provozu. Kapela, zejména tedy Glover a Blackmore, měla dost času na skládání nového materiálu. Když byl hotový, vydala se v prosinci 1971 s uzdraveným Gillanem do švýcartského Montreux, aby zde natočila své další album. Jenže, když dorazila naše pětice na místo, zjistila, že vlastně nemá kde nahrávat, protože kasíno po koncertě Franka Zappy do základu vyhořelo. Naštěstí producent Martin Birch zajistil náhradní nahrávání v prázdných prostorách tamního Grand Hotelu.

Kapela k nahrávání přistupovala jinak, než v případě "Fireball". Tentokráte Gillanova chuť na experimenty musela ustoupit do pozadí a Birch kapelu směřoval do trochu komerčnějších vod, kde se kladl důraz před sólovými ambicemi jednotlivých muzikantů na písničku jako takovou. Stejně jako v případě "In Rock" se v případě "Machine Head" podařilo kapele vytvořit nebývale silnou kolekci, která drží pohromadě. Sice už ne tak neutuchající energií a agresivitou jako v případě "In Rock", ale tím, že neobsahuje jediné hluché místo. Hned úvodní "Highway Star" má v sobě obrovský tlak, který jí ještě dnes, po jedenačtyřiceti letech, zaručuje status koncertního otvíráku. Dvojka "Maybe I´m A Leo" je trochu houpavější boogie a celkově skladba, která by spíše patřila na experimentálnější "Fireball", ovšem i tak má v sobě sílu. Tu neskrývá ani svižná "Pictures Of Home", skladba, která je v současné době už trochu opomíjena, což je ovšem obrovská škoda. "Never Before" je naopak takový smutný případ. Výtečná skladba hodící se na singl, kam přesně jej kapela umístila. Nikdo si jí ovšem nevšiml. "Všichni jsme byli zajedno, že je to jasná singlovka, nejkomerčnější věc alba. Když jsme tenhle singl ale vydali, byl to největší propadák všech dob," vzpomíná Gillan.

Deep Purple po neúspěchu "Never Before" na vydávání singlů bezmála na rok rezignovali. Jenže pak přišla bomba, která jim otevřela cestu do Ameriky. Kdo by dnes neznal legendární riff "Smoke On The Water", který si ve svých začátcích hrál například Kirk Hammett, Joe Satriani, Mick Mars, ale i ten nejposlednější šmrdlal z nejhrůznější vesnické kapely. Příběh o tom, jak Blackmorea inspirovalo právě vyhořelé kasíno a mlha nad ženevským jezerem, je dostatečně znám, takže ho nemá smysl opět opakovat. V souvislosti se "Smoke On The Water" můžeme zmínit jen jeden Blackmoreův citát: Přežívá tak dlouho, protože je hodně jednoduchá." Svatá pravda...

I když "Smoke On The Water" ve výsledku zastínila všechny ostatní na "Machine Head" (v Americe si v singlové hitparádě vybojovala jediné zlato kapely), neznamená to, že by další věc "Lazy" (s úvodními výbuchy Lordových hammondek), skladba spíše ve zrychleném bluesrockovém soundu, a zejména závěrečná řežba "Space Truckin´", další to koncertní tutovka, nestály za nic. Především "Space Truckin´" udivuje rychlostí, Blackmoreovým zlomyslně nabroušeným riffem a vysokými Gillanovými výkřiky. "Space Truckin´" z alba pravděpodobně nejvíce evokuje nespoutanou energii legendárního "In Rock. A jak se už konečně u Deep Purple stalo zvykem, opět k desce vyšel singl, který se na samotném albu neobjevil. Znovu obrovská škoda. "When A Blind Man Cries" je nádherná bluesová věc, ve které vyznívá především kytara a procítěný Gillanův zpěv.

"Machine Head" je pravděpodobně nejcitovanější klasika Deep Purple. Rozhodně je to deska, která si i po více než čtyřiceti letech zaslouží pozornost, protože zní nebývale svěže. Což je až s podivem s ohledem na to, jaká v kapele panovala nálada. Vše eskalovalo při památném turné po Japonsku, odkud také pochází legendární živák a jedno z nejlepších koncertních alb všech dob "Made In Japan". V té době už ale kapela byla rozhádaná. Blackmore a Gillan museli na koncerty jezdit odděleně. V rozhovorech jeden na druhém nenechávali nit suchou. Paice a Lord se snažili kapelu ze všech sil zachránit a s chudákem Gloverem se začalo zacházet jako s kusem hadru. Přestože Deep Purple byli na vrcholu popularity, jejich cesta vedla do pekel.

Jan Skala             

Machine Head jsem nikdy nepřišel na chuť tak, jak bych sám chtěl. Možná za to může přílišná ohranost některých skladeb... Těžko říct. Pravdou je, že Highway Star či Space Truckin´ jsou fakt výborné vypalovačky, které se s ničím nemažou. Never Before pak jasný vrchol nahrávky. Zbytek mě ale dodnes tak nějak nebaví... Pro mě nejpřeceňovanější nahrávka DEEP PURPLE. A kameny na mě!!!

Václav Votruba 7/10

www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Highway Star

Seznam skladeb:
1. Highway Star
2. Maybe I´m A Leo
3. Pictures Of Home
4. Never Before
5. Smoke On The Water
6. Lazy
7. Space Truckin´

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1972
Čas: 37:25
Label: Purple Records/Warner Bros
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.06.2013
Přečteno: 4788x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Co se týče...23. 04. 2024 20:53 rumcajs
Remix and Remasters 2024Po tragickém...23. 04. 2024 12:11 Jirka Lulek
Tadynení vůbec o...27. 06. 2013 12:17 b.wolf
To máš tak, mně...27. 06. 2013 12:01 Venca
To nejsou kameny......z takového...27. 06. 2013 11:50 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15016 sekund.