Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ivan JAKUBO (ASCENDANCY) - Ascendancy je v nejsilnější sestavě, v jaké jen může být.

Už to budou tři roky, co jsem si v hradecké Strojovně poprvé povídal se zpěvákem vsetínských progresivců Ascendancy Ivanem Jakubem. Ti se tehdy teprve klubali na svět a přesto již vyrazili na turné po naší domovině. Na Ivanovi bylo na první pohled znát, že jej všechno kolem muziky a Ascendancy velice zajímá a baví. A i když od té doby se událo mnohé a i vizuální tvář samotných Ascendancy doznala výrazných změn, tenhle zájem a nadšení se u Ivana nemění. Posuďte z následujících řádků.

Máte za sebou čtyřletou historii, můžeš představit kapelu trochu blíž, a který z okamžiků vaší historie považuješ za ten nejvýznamnější?
Vzali jsme to všechno velkým skokem. První koncert jsme měli domluvený v době, kdy jsme ještě neměli kompletní sestavu a ani materiál na vystoupení. Ale o to více nás to namotivovalo a doslova jsme dřeli. Proto jsme na podzim roku 2009 vydali debutové EP „The Primacy of Reason“. Na jaře následujícího roku jsme vyrazili na celorepublikové turné se spřízněnou kapelou Power 5. Po tomto turné jsme odjeli pár festivalů, výborně se umístili v soutěži MetalGate Massacre, hráli po boku Blazeho Bayleyho, Equilibrium a dalších a dalších. V roce 2011, což byl pro nás myslím naprosto zásadní rok, jsme vydali album „Out of Knowhere“ a ihned po vydání odjeli na turné po boku ARAKAINU. Celkově jsme v tomto roce odjeli téměř 50 koncertů, což je masakr. V roce 2012 jsme kvůli personálním změnám odehráli pouze jeden koncert a to výroční koncert kapely ARAKAIN, k oslavě jejich 30ti let. V letošním roce jsme s novou sestavou absolvovali turné s Abstract Essence.

V loňském roce nastala v Ascendancy poměrně výrazná personální revoluce. Můžeš porovnat tehdejší a současnou sestavu, v čem si myslíš, že je vaše největší síla? Libora Kukuly, coby hlavního skladatele, se revoluce nedotkla, myslíš, že noví členové budou mít vliv na tvorbu vaší hudby, nebo to bude stále výhradní pozice Libora?
Porovnat sestavy asi nejde. Všichni jsou úžasní hudebníci a každý vyniká trochu v něčem jiném. Mě se aktuální sestava velice líbí. Bubeník Filip je mladý a velice perspektivní. Má úžasnou techniku, úder a super nápady. Vedle něj roste kapela stejně jako on vedle kapely. Basák Staňa hraje jiné žánry jako blues, jazz, funky,…je to neuvěřitelný hudebník a klávesák Honza má vynikající nápady a cit pro klávesové party. Proto věřím, že Ascendancy je v nejsilnější sestavě, v jaké jen může být. A jestli noví členové budou mít vliv na tvorbu hudby? Myslím, že určitě. Pokud do písniček, co složí Libor, každý přidá to, co umí, bude to masakr.

Už po vydání vašeho EP „The Primacy Of Reason“ mě překvapila vaše odvaha, když jste se, prakticky coby teprve klubající se kapela, vydali na samostatné turné. Letošní společné tour s Abstract Essence tuhle vaší odvahu potvrdilo. Jaké jste zaznamenali na turné ohlasy, jaká byla návštěvnost a jak ho hodnotíš ty sám, splnilo tvoje očekávání? Který z koncertů tě nejvíc uspokojil?
Celkově turné proběhlo podle očekávání dobře. Nejvíce mě bavil koncert asi v Olomouci, kde jsem byl nejen nadšen z kapely Split Bearing a taky že jsem mohl vyskočit na pódium s kapelou Abstract Essence, kde jsem si dal se zpěvákem Ondřejem duet. Celkově to bylo parádní. Užil jsem si spoustu legrace, podíval se do parádních klubů, viděl super kapely a zažil po dlouhé době „tourlife“.

Máte za sebou i třetí místo v soutěži MetalGate Massacre. Jaký máš názor na podobné soutěže, můžou podle tebe mladým kapelám nějak výrazně pomoci?
Mám takové soutěže rád. Jsem soutěživý typ, ale dívám se na to s nadhledem. Nevím, do jaké míry to může kapelám pomoct, každopádně se o kapele minimálně pětkrát napíše v nějakém médiu a toho je třeba si vážit a jde o to, jak to kapela dokáže zhodnotit. A například MetalGate Massacre je na profesionální úrovni a velice dobře zmáknutá soutěž. Minimálně to je fantastický zážitek tam vystupovat.

O kvalitě Ascendancy svědčí i fakt, že si vás na svoje výroční tour vzali s sebou Arakaini, předskakovali jste i např. pro Theocracy v Praze. Co je pro tebe přitažlivější – předskakovat pro někoho známějšího nebo být hlavní hvězdou večera (byť s menší návštěvností)? Bylo něco, co tě zaujalo při těchto koncertech natolik, že sis řekl, tak tohle bych jednou chtěl taky, nebo naopak, že sis řekl, že tomuhle by ses chtěl jednoznačně vyhnout?
Mám rád předskakování. Zpívám před spoustou lidí a je pro mě výzva je přesvědčit a strhnout. Vyloženě si to užívám. Velice se mi líbila ta rutina – 3 hodiny jedeš na koncert, hodinu čekáš na zvukovku, zvukovka, pak 2 hodiny čekáš na vystoupení, odehraješ a jedeš 3 hodiny domů. Vždycky jsem to bral jako takový relax, spojený se seberealizací. A možná je to zároveň i to, čemu bych se chtěl jednoznačně vyhnout :-). Těžko říct. Pro mě to bylo vždy nesmírně přitažlivé, takový nápor a tlak. Musíš odejít dřív z práce, abys vyjel na koncert, přijedeš v noci a ráno zase do práce. Náročné a ne pro každého. Pro mě ano.

S Arakaianem vás pojí i to, že jste nahráli jejich skladbu „Vir“. Proč zrovna tuhle a když by ses chtěl pustit v budoucnu do dalších coververzí, po kom bys s chutí sáhnul?
Měli jsme si vybrat jednu jejich skladbu, kterou zahrajeme na jejich výročním koncertu. Měli jsme štěstí, že tato skladba byla volná, protože je to pro nás srdcovka a máme tu skladbu velice rádi. Byla pro nás čest, že jsme ji mohli nahrát a zahrát. Chtěli bychom si udělat radost i nějakým dalším coverem, co bychom hráli na koncertech. Bavili jsme se o Dream Theater, ale málokterá skladba je hratelná a zpívatelná. Uvidíme v budoucnu, třeba se do nějakého coveru pustíme.

Jaké jsou aktuální plány Ascendancy? Vaše debutové album vyšlo před dvěma lety, jak to vypadá s novým cédéčkem, máte už něco připravené? A lze očekávat zase koncepční album? V minulém kole jste na desce využili zahraniční hosty, počítáte s něčím podobným i v budoucnu? Pokud ano, kdo je ve vašem hledáčku?
Aktuálně řešíme singl i s klipem. Máme už nějaké demoverze a klidně to může chytit rychlý spád. Ovšem nechceme spěchat a spíš v klidu a pohodě jej udělat nejlépe, jak umíme. Také už máme složené písně na další album, které by mělo být tématické, ovšem ne koncepční. Zahraniční hosty jsme vyloučili, i když já osobně to mám velice rád, tak kdyby se názor změnil, nebo se naskytla možnost, byl bych první, kdo by řekl ano. Poslední dobou poslouchám hodně mainstream, proto bych se nebránil i popovým zpěvákům či zpěvačkám. Ale duet třeba i s kamarádem je pro mě parádní zážitek.

Jaké máš s Ascendancy ambice?
Rádi bychom se dostali za hranice a zkusili prorazit venku. Je to sice klišé, ale analyzujeme všechny možnosti, a pokud bychom se do něčeho takového pustili, tak chceme, aby to bylo co nejefektivnější. Není problém udělat turné po Evropě za půl mega (když ho máte) a taky není problém to udělat s nulovým efektem. Chceme na to jít rozumně, ne však jako přizdisráči :-)

A závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal :-).
Snad jen vzkážu čtenářům, ať nám drží palce, aby se nám povedlo vše, co chceme:)

Savapip             


www.ascendancy.cz

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.06.2013
Přečteno: 2342x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09929 sekund.