PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZAMČENÁ HLAVA - Lajna

Mrknete-li na stránky vydavatelství Cecek Records, zjistíte, že jeho stylový záběr je vskutku pestrý, byť jakousi základnou by se dal označit punk. Každá várka cédéček z tohoto zdroje tak zákonitě vyvolává zvědavost, co u Cecků vymysleli tentokrát. Druhá otázka, zasunutá kdesi v podvědomí pak zkoumá, jaká podivnost se objeví tentokrát. Cecek Records nezklamali a v tomto kole je z toho AVANTGArda (malá písmena signalizují, že byť jde o počin vskutku neortodoxní, i masový posluchač si na něm po chvíli hledání své najít může) jako hrom. Album „Lajna“ hořické kapely Zamčená hlava se vyznačuje tím, že je stylově obtížně zařaditelné, hudebně těžko uchopitelné, smíchané z leččeho a obohacené lecčím (eldorádo pro dechaře – zazní saxofon, foukací harmonika i trumpeta, zkrátka ale nepřijdou ani příznivci smyčců a černobílých klapek), texty jsou zkratkovitě (a občas podivínsky) abstraktní a počet hostů (a především jejich nezanedbatelný vklad) zaručuje, že různorodost téhle desky je neomezená.

Otázkou však zůstává, co z „Lajny“ zbyde, když vyškrtneme všechny hostující pomocníky. Je tu basák Alex, dlouholetý člen punkerů N.V.Ú. se svým nahrublým řevem, který občas působí příliš nuceně a násilně (toto pochopitelně neplatí absolutně, třeba v závěrečné „Nemá to konec“ skvěle zahušťuje atmosféru), i když i tato poloha je přece jen silnější, než jeho nepřesvědčivý čistý vokál. Toť prakticky vše. Další zajímavosti, stojící za upozornění? V hlavní roli excelentní saxofon (hostující Vít Ryška), jehož tóny kapelu táhnou (nejen tradiční zvuk, ale i podobná melodika skladeb)do vleku Garáže. Oživující trumpeta hostující Honzy Vlačihy. Poetické decentní podmalovávání kláves hostujícího Mirka Vobořila. Tohle všechno rozsvěcí jinak syrový a nepříliš záživný základ.

Ty nejkladnější body získává Zamčená hlava za uvolněnou, umírněným punkem vonící „V kleci“ – důležitou roli hraje nejchytlavější kytarový motiv desky. Protipól pak tvoří zupácký (celkem odpuzující a zařazení na začátek desky mi přijde jako absolutní minela) rádoby vtípek v úvodu „Rozkaz“, prototyp avantgardního úletu (jak v hudební, tak textové rovině) „Sluneční pomeranč“, minimalistické polotovary „Spousta těl“, či „Zlatý časy“. Jak vidno, k mínusové hranici je nahrnuto podstatně větší množství nalajnovaného nákladu, i zbytek songů by houpačku převažoval na tuhle celkem nestravitelnou stranu.

Bez skvělého sága by „Lajna“ byla poloviční, bez ostatních dechů čtvrtinová a díky nepříliš invenční muzice se ještě o kus zkrátí, až je z ní celkem nenápadná čárka. Třeba jsem jen naladěný na úplně jiné světy, ale v tom mém světě „Lajna“ dosáhla jen někam do sféry nezáživné kulisy k jakékoliv činnosti.

Savapip             


www.zamcenahlava.cz

Seznam skladeb:
1. Rozkaz
2. Jsi vidět
3. Lajna
4. Spousta těl
5. Nepřemožitelná
6. Všechno se krátí
7. V kleci
8. Sluneční pomeranč
9. Lihový mraky
10. Zlatý časy
11. Nemá to konec

Sestava:
Alex – zpěv, baskytara
Zvonda – kytara, mandolína, zpěv
Bobby - kytara
Metalák - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 41:32
Label: Cecek records
Země: Česká republika

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 08.06.2013
Přečteno: 2873x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09644 sekund.