NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALICE IN CHAINS - The Devil Put Dinosaurs Here

Alice In Chains patří k jistotám. Když se jim po různých komplikacích podařilo před čtyřmi lety konečně nastartovat comeback, poté, co zesnulého zpěváka Layne Staleyho nahradili jeho hlasovým klonem Williamem DuVallem z rozpadlých Comes With The Fall, bylo to, jako kdyby tahle kapela nikdy nepřestala existovat. Jerry Cantrell neustále chrlil své valivé riffy, které podporoval disharmonickými vyhrávkami, jako blahé paměti na slavných deskách "Facelift" nebo "Dirt". Dnes už samozřejmě Alice In Chains nemají takový dopad jako na začátku devadesátých let, když s Nirvanou, Soundgarden a Pearl Jam od základu rozorali celou rockovou scénu. Ovšem i tak to comebacková deska "Black Gives Way To Blue", která byla za celou jejich kariéru nejméně depresivní, dotáhla na zlaté ocenění.

Výborné koncerty kapelu vybičovaly k tomu, že má skutečně smysl pokračovat v práci, a proto po slušné comebackové desce jejich souputníků Soundgarden tu máme další novinku od legendy obrovského grungeového hnutí. Když jsem na začátku zmínil, že Alice In Chains jsou jistotou, nemůžete od novinky nazvané podivně "The Devil Put Dinosaurs Here", čekat nic jiného než poctivou práci, která se opírá o to nejlepší z tvorby kapely i celé grungeové vlny. Sice nemá kapela už čím překvapit, protože prakticky veškeré šokující momenty vystřílela na svém debutu z roku 1990, ale i tak se v případě novinky jedná o skutečně mistrovky zahranou a zaranžovanou desku.

Oproti předchozí "Black Gives Way To Blue" jede novinka spíše v pomalých tempech, které vyvolávají pro Alice In Chains klaustrofobický pocit plný beznaděje a úzkosti. Přesto kapela neskrývá hitové ambice, což je patrné hned od úvodní skladby a pilotního singlu desky "Hollow", který disponuje jedním z nejzapamatovatelnějších refrénů kapely. Další dvojice skladeb "Pretty Done" a "Stone" už jedou ve starých kolejích, po kterých se vláček Alice In Chains proháněl šnečím tempem nekonečnou temnotou. Sem tam se přece jen nebe rozjasní, jako v případě výborných hitovek "Choke" a "Voices", kde dominuje Cantrellova akustická kytara nebo ve svižnější "Breath On The Window". Překvapí třeba nervní "Phantom Limb", kde si pěvecké party rozdělil Cantrell s DuVallem. I když deska trpí zbytečně dlouhou stopáží, hluchých míst na ní moc není. Možná trochu nezaujme akustická "Scalpel" nebo utahaná "Hung On A Hook", ale to jsou jen drobné vady na kráse.

Alice In Chains natočili další desku, která se může počítat mezi jejich klasické. Staří fanoušci budou pochrochtávat blahem, protože jejich oblíbenci přesně naplnili to, co od nich očekávali. Navíc se nedá (tak trochu jako v případě loňských Soundgarden) mluvit o tom, že by kapela jen odvedla svou práci, protože je zahraná s chutí, láskou a pokorou ke své vlastní tvorbě. Není třeba nic měnit. Asi tak, jak kdysi řekl starý kámoš kapely Duff McKagan: "Proč kopat psa do prdele, když nekouše..."

Jan Skala             


www.aliceinchains.com

You Tube ukázka - Hollow

Seznam skladeb:
1. Hollow
2. Pretty Done
3. Stone
4. Voices
5. The Devil Put Dinosaurs Here
6. Lab Monkey
7. Low Ceiling
8. Breath On A Window
9. Scalpel
10. Phantom Limb
11. Hung On A Hook
12. Choke

Sestava:
William DuVall – zpěv, kytara
Jerry Cantrell - kytara, zpěv
Mike Inez - baskytara
Sean Kinney - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 65:09
Label: Virgin/EMI
Země: USA
Žánr: grunge

Diskografie:
1990 - Facelift
1992 - Dirt
1995 - Alice In Chains
2009 - Black Gives Way To Blue
2013 - The Devil Put Dinosaurs Here

ALICE IN CHAINS - Black Gives Way To Blue

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.06.2013
Přečteno: 4236x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahle deska je...4. 06. 2013 15:35 Pepsi Stone
deskaPodle mě o...3. 06. 2013 0:25 MARA 91


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09291 sekund.