RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Basinfirefest 2013 - Spálené Poříčí - den druhý

Sobota přinesla minimálně stejně atraktivní program jako den předchozí. Několikrát jsem proto musel řešit, kterému pódiu dám vlastně přednost. Počasí naštěstí Basinfirefestu letos celkem přálo, což mi to rozhodování značně zpříjemňovalo.

První volba padla na rockové Dilated. Ti se zde chlubili se svými skladbami ze své debutové desky „5. hřích“. Příjemná a talentovaná zpěvačka Lucka si sice chvíli na velké pódium zvykala, ale nakonec se vůbec nemá za co stydět.

To Fast Food Orchestra se na festivalech cítí jako doma. Mnoho rockových či metalových fandů asi bude jiného názoru, mě ale jejich reggae/ska rytmy příjemně osvěžili. Nicméně větší počet posluchačů bychom určtiě napočítali u kapely Cocotte Minute. Těžko říct, proč je tato parta tolik oblíbená. Hudebně na nich nevidím nic výjimečného. Ale tady jde především o show. Tu Pražáci vytvořit umí dokonale!

Formace Henych 666 kolem zpěváka a baskytaristy Vlasty Henycha, který nedávno odešel od kapely Törr, vzbuzuje určitě hodně pozornosti. Jeho nový projekt zní svěže i dostatečně agresivně. V budoucnu o něm určitě uslyšíme …

Následující dvouhodinovka patřila mladým a talentovaným. První z nich Modesty & Pride se s konkurencí vypořádali bravurně. Jejich věkový průměr sice sahá něco málo přes dvacet, na velkém pódiu však působili jako zkušení pardálové. První polovina koncertu patřila metalu s extrémními vokály a progresivními prvky, příchodem zpěvačky Jitky Válkové (vítězka soutěže Česká Miss 2010!!) se vše otočilo o sto osmdesát stupňů. Zazněly třeba covery známých hitů jako „Living After Midnight“ od Judas Priest či „What’s Up“ od 4 non Blondes. Jitka má skutečně obrovský talent, tak doufejme, že bude tomuto žánru věrná.

Podobné vyznění mělo i vystoupení velmi nadějných Hand Grenade. Ti se ve Spáleném Poříčí předvedli i minulý rok a už tenkrát jsem jim předpovídal slibnou budoucnost. Letošní vystoupení na mém názoru nic nemění. Instrumentální vyspělost, příjemný vokál a hitové skladby, které se dobře pamatují. Klobouk dolů! Pro ty, kteří neslyšeli, doporučuji skladby jako „Jed“, „Noční můry“ či „Paranoia“.

Po mládí přišla řada na zkušenost. Na jedné stage hrál Miloš DODO Doležal, na té druhé zase Aleš Brichta Project. Po delším váhaní jsem se rozhodl zhlédnout druhého jmenovaného. Ten nedávno vydal nové album „Údolí sviní“, které je zase nahráno s novou sestavou (proto změna i v názvu skupiny). Největší prostor byl tedy logicky věnován právě aktuální novince, nechyběly však ani staré známé hity. Show sice malinko postrádala moment překvapení, ale i tak jsem byl celkem spokojený.

Prvním velkým sobotním lákadlem byli bezpochyby švédští borci Hardcore Superstar. Tato formace v ČR vystoupila dokonce úplně poprvé. Od jejich koncertu jsem si proto hodně sliboval, jejich studiové desky mě navíc hodně baví. S radostí můžu oznámit, že velké očekávání bylo naplněno. Švédové vtrhli na pódium s neuvěřitelným nasazením, které jim vydrželo po celých padesát minut. Frontman Jockey Berge byl na pódiu k nezastavení, fanoušci mu přímo zobali z ruky. Zazněly pecky jako „Dreamin‘ in a Casket“ či „Last Call for Alcohol“. Kdo tedy očekával přímočarou jízdu a příval obrovské energie, musel být nadmíru spokojený.

Dánští Pretty Maids se českému festivalovému publiku v posledních letech hlásili celkem pravidelně. V Poříčí jsem měl zpočátku strach z ozvučení. Zpěvák Ronnie Atkins nebyl navíc zpočátku ani moc slyšet. Během pár chvil se však naštěstí dalo vše do pořádku. Kapela hrála očividně s velkou radostí, možná proto mě bavila více než na Metalfestu 2011. Čím déle totiž Dánové hráli, tím víc rostla celá atmosféra. Škoda tedy, že nebylo více času, protože koncert měl v ten večer gradující tendenci. Tvorbu Pretty Maids nemám nijak moc nastudovanou, ale skladby jako „Litlle Drops from Heaven“ či „Future World“ prostě patří k povinné zásobě každého metalového fanouška.

Vysoká laťka, která byla nastavena, byla však ještě překonána. Na festival dorazila jedna z nejoriginálnější metalových skupin posledních let Van Canto. Německá šestice potřebuje ke své hudbě jen jeden nástroj (a to bicí), jakékoliv ostatní doprovody už obstarávají jen a jen hlasy protagonistů. Pohled na pódium, kde stojí hned pět osob s mikrofonem, je tak velmi netradiční. Popisovat však skutečnou podobu toho, co slyšíte z reproduktorů, je zbytečné. Tohle se musí prostě zažít na vlastní kůži! Z pětice zpěváků nelze ani nikoho více vyzdvihnout, protože každá vokální linka má ve výsledné harmonii svůj význam. Van Canto se tradičně pustili do předělávek známých hitů, pochvalu si však zaslouží i jejich vlastní tvorba. Tak nějak si představuji hudební genialitu!

Zbytek večera obstaraly na hlavní stage už kapely daleko tvrdšího ražení. Jako první na řadě byli Hail of Bullets, oldschoolový deathaři, kteří svůj žánr ctí se vším všudy. Protože však na vedlejším dějišti hráli čeští sympaťáci Five O’clock Tea, dal jsem přednost jim. Ty považuji na naše poměry za velmi nadstandardní kapelu, která mě baví hlavně svojí žánrovou variabilitou. V jejich hudbě zaznamenáte všechny možné styly, jako je tvrdší podoba rocku, rap či nějaká ta elektronika. Tato směsice je však neuvěřitelně zábavná.

Konec dne měl na svědomí metalcore v podobě kapely Unearth a nakonec zase death v podání Nizozemců Sinister. Hudebně bohužel nic pro mě. Možná Unearth se díky zajímavým melodickým hrátkám dali celkem v pohodě poslouchat.

Mikka             

Loni pro mě na Basinfirefestu byli největším lákadlem hairmetalové hvězdičky Crashdïet, letos jejich krajané Hardcore Superstar. Proto vyrážím na louku nad Spálené Poříčí v sobotu odpoledne. Cestu autem nám zpříjemňuje první deska Beautiful Creatures, společného projektu Joe L´Este (Bang Tango) a DJ Ashby (Guns n´Roses). Jelikož začíná pršet, tak po neblahé zkušenosti z Metalfestu, zamíříme napřed do hospody. Program stejně nebyl tak lákavý na to, abych kvůli němu moknul. Do areálu vcházím, když na pódium nastupuje Miloš Dodo Doležal. Kytarista dlouho prokazuje, proč patří k tuzemské špičce a nabízí průřez svou bohatou kariéru. Dojde samozřejmě i na největší hit "Soudím", podaný spíše akusticky. Celý Dodův set korunuje šlapavá "Hrdej českej lev".

Na druhém, menším pódiu hraje Aleš Brichta Project. Proti Dodovi působí zvukově maličký a tak trochu nedomrle. Brichtova tvorba mi v posledních letech vůbec nic neříká, i když staré standardy si poslechnu vždycky rád. Zpěvák má za sebou vcelku šlapající kapelu, která s přehledem zahrála i hitovku "Nechte vlajky vlát". Co ovšem opět (jako několikrát za posledních let, kdy jsem Brichtu viděl) nefungovalo, byla "Dívka s perlami ve vlasech" s otřesným kytarovým začátkem. Radši mířím k hlavní stage...

Na tu právě vybíhá švédská hairmetalová senzace Hardcore Superstar s geniálním intrem "This Worm´s For Ennio". Hned od úvodní "Moonshine" se jede na plné obrátky. Zpěvák Jocke Berg komunikuje s publikem a při třetí "Last Call For Alcohol" si dokonce na pódium vytáhne dvě dívenky, které ovšem i na triviální otázku "what´s your name?" kroutí nechápavě hlavou... Kapela pokračuje exkurzem do minulosti, když vytahuje "Kick On The Upperclass" z alba "Hardcore Superstar". Ze starších desek se už nehraje. Jak říká bubeník Adde, chlápek s image hubeného Jima Morrisona v posledním tažení, právě tahle bezejmenná deska odstartovala éru těch pravých Hardcore Superstar. Sází se proto na ní největší důraz, stejně jako na poslední dvě alba. Zazní proto "Wild Boys", "Dreamin´In A Casket" nebo "C´mon Take On Me". Po necelé hodině s poslední věcí "We Don´t Celebrate Sundays" je konec.

Jelikož se začínají opět honit mraky, přečkáme pauzu v pivním stanu. Ta se nakonec protáhla skoro na hodinu, protože klávesista nastupujících dánských nestorů Pretty Maids Morten Sandager má problémy se svým nástrojem. Problémy se zvukem celkově poznamenaly celé vystoupení Pretty Maids. Kapela navíc zvolila podivný playlist, kdy prakticky ignorovala celá devadesátá léta (a to vydala skvělé desky jako "Jump The Gun", "Scream", "Spooked") a hrála především z posledních dvou alb "Pandemonium" a "Motherland". Jelikož jsem zmínil problémy se zvukem, lépe proto dopadly popovější kousky "Little Drops Of Heaven" nebo "Sad To See You Suffer". Konec byl klasický "Yellow Rain", "Back To Back", "Future World" a "Red Hot And Heavy", kde naopak měl problémy s kytarou Ken Hammer, velký muž vizuálně připomínající klon J.R. Ewinga a Taimeho Downea z Faster Pussycat. Pokud bych mohl porovnávat s vystoupením na Metalfestu v roce 2011, byl koncert v Poříčí trochu nedotažený a trochu bez energie.

Na vedlejší stage se připravuje kapela The Snuff, mladá nadějná parta, kombinující tvrdé kytarové riffy s elektronikou. Kousek jejich vystoupení pro představu a jdu se podívat vedle na Van Canto, kam se stahují mraky lidí. Proč? Svým způsobem jsou Van Canto zajímaví, hlavně proto, že mají jen bubeníka a šest zpěváků. Ovšem jejich metal a capella mě opravdu nezaujal a proto po několika skladbách nechávám pro sobotu brány Basinfirefestu za sebou...

Pepsi Stone

www.basinfirefest.cz

Foto: Katka Hajdinová ( Foto: Basinfirefest, Spálené Poříčí, 29.6.2013


Vydáno: 08.07.2013
Přečteno: 4150x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08935 sekund.