RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATTLE BEAST - Battle Beast

V posledních letech je móda být retro. Retro rock jako ze sedmdesátých let, old school thrash vlna, návrat tradičního heavy metalu. A o jedné takové desce je i tato recenze. Battle beast jsou mladá finská kapela, která má na kontě album „Steel“ z roku 2011 (vyšlo i vloni v reedici) a letošní eponymní zásek. „BéBéčka“ hrají muziku, která vás hodí zpět o třicet let. Osobně tenhle boom skupin věnujících se hraní klasického „hevíku“ nemusím. Přesto mě tohle album dostalo. Pěkný obal, výborná pověst a ohlasy mne donutily desku si poslechnout a nelituji.

Hned úvodní šleha „Let it roar“ má atributy pořádného hitu. A hlavně v jedné věci mají „Bébéčka“ výhodu oproti ostatním……mají Nooru Louhimo! Ta nahradila Nitte Valo, která dala kapele zničehonic vale. To však skupinu nemusí mrzet, protože Noora je dar z nebes (nebo pekla?). Právě v úvodní skladbě to pořádně rozbalí ve stylu, který mi evokuje Accept. A zpěvačka postupně rozkrývá své rejstříky. Od „mazlivky“ až po „cirkulárku“ a „ječák“. Ta holka prostě umí. První tři skladby jsou tutovky. Heavy metal ve středním tempu vyzdobený o klávesy (v „Out of Control“ bych snad i přísahal, že jsem je snad slyšel u starých Nightwish) a kytarová sóla. Sound je čistý a kombinuje atmosféru „80.-tých“ let s dneškem. A i když většina písní připomíná nějakou slavnější kapelu (hodně ty Accept, Iron Maiden nebo i Def Leppard) pořád si myslím, že Battle Beast přidávají i něco svého. Z každé noty slyším radost z hraní a nadšení pro muziku. „Neuromancer“ – pro mě první vrchol alba. Totální hitovka. Téměř diskotékové tempo, archaické klávesy (jako ze starých videoher) a nakažlivý refrén. „Raven“ je načichlý speed metalem a Noora je jak utržená ze řetězu. Půlka desky je za námi. Přichází pomalejší kousek, který bych spíše přiřadil k hard rocku „Into the heart of danger“. Strašně se mi líbí ten „něžný“ začátek skladby. Noora umí uši i hezky pohladit. Dál přicházejí pro mě méně „nápadné“ skladby. Ale i ty jsou na velice vysoké úrovni. Vybočuje z nich instrumentální intermezzo „Golden Age“. „Fight, kill, die“ – titul jak od jistých Manowar. Tahle skladba je možná největší „nátěr“ na albu. Řízný hevík jako pila kanadských dřevorubců.

A potom? Druhý vrchol alba – největší hit – klipová píseň…to všechno je „Black Ninja“. Tady Noora opravdu ukázala vše – ehm, myslím hlasově. Zpívá tu něžně (člověk by se až zamiloval), pak přidá svému hlasu nakřáplost, aby přišel výbušný a nakažlivý refrén, ve kterém si užijeme její ječák. Na závěr ještě proprší „Rain man“, který desku skvěle uzavírá. Už dlouho jsem neslyšel kapelu (myslím nějakou novou), která by měla takový čich na hitovost. A ještě jednou musím vyzdvihnout Nooru – je prostě skvělá. Budu doufat, že to není záležitost jen jednoho okamžiku, ale že „BB“ budou pokračovat minimálně stejně dobře i dál. Heavy metal totiž potřebuje nové kapely, které budou moci zaplnit haly.

I přes mou poměrně jednoznačně pozitivní recenzi dávám známku, o kterési myslím, že desce sluší. Ne všechny písně jsou úplné „pecky“ a ani ničeho originálního se tu nedočkáme. Ale třeba dám příště i víc.

Tomáš Marton             


www.battlebeast.fi

You Tube ukázka - Black Ninja

Seznam skladeb:
1. Let It Roar
2. Out Of Control
3. Out On The Streets
4. Neuromancer
5. Raven
6. Into The Heart Of Danger
7. Machine Revolution
8. Golden Age
9. Kingdom
10. Over The Top
11. The Fight, Kill
12. Black Ninja Loved track
13. Rain Man

Sestava:
Noora Louhimo - zpěv
Anton Kabanen - kytara
Juuso Soinio - kytara
Eero Sipilä - baskytara
Janne Björkroth - klávesy
Pyry Vikki - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 48:13
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
2011 - Steel
2013 - Battle Beast

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.07.2013
Přečteno: 7033x




počet příspěvků: 29

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neuvěřitelná...11. 09. 2014 19:29 Kovi
Uz to pocuvam po...18. 05. 2014 12:13 johny
Vyborne na prve...18. 11. 2013 21:59 Johny
Hellhammer: Tak...17. 11. 2013 13:42 Ray
Za nedostatek...17. 11. 2013 11:41 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0901 sekund.