RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ABSOLUT DEAFERS - Zrození

Jsa dosud tvorbou ostravských Absolut Deafers nepoznamenán, díky promo fotkám jsem podvědomě očekával kdovíjakou modernou nakaženou muziku. Leč další základní informace o téhle kapele, totiž že dělala společníka Arakainům na jejich loňském výročním turné, či že na aranžmá desky se podíleli Citroňák Jarda Bartoň a Progresák Aleš Bajger se ukázaly být daleko podstatnější. Debutové studiové album (dovolím si pominout live nahrávku z roku 2011) Absolut Deafers je náladou (nejen) prvně jmenované domácí legendy (a jejího určitého časové údobí) částečně načichlé, takže spíš než k nějakým soudobým novátorským trendům mají Absolut Deafers blíž k heavy metalové klasice. A dodávám, dobře tak, jejich „Zrození“ totiž vůbec nezní špatně.

Devítku skladeb si dovolím rozdělit na dvě (početně, a částečně i kvalitativně) nerovnoměrné poloviny. Tou zlomovou hranicí je jazyk. Hudebně je tohle „Zrození“ totiž kompaktní a soudržné, v záplavě zemitých riffů a (převážně) syrové melodiky jsou (i díky vydařenému zvukovému kabátu) výborně čitelné veškeré nástroje, agresivní dynamika přináší skladbám šťávu a nátlakový projev křiklouna Jana Jaška jim dodává dostatečně přitažlivou a alarmující náladu, i díky účelnému (a jen decentně využívanému) hlasově pružnému exhibicionismu.

Ač se hrdě hlásím k příznivcům češtiny v metalu, v případě Absolut Deafers mi daleko víc voní angličtina, ve které kapela zní přirozeněji, uvolněněji, zbavena jakési lehce násilné schématičnosti a heslovité zkratkovitosti (neříkám, že to je u domorodštiny v tomhle případě zádrhel, ono to muziku Absolut Deafers nijak nebrzdí, ani nesráží, jen prostě ty kousky v Shakespearově jazyce padají do uší snáz a v česky zpívaných skladbách ten osten tuzemského bigbítu někdy prostě až příliš vyčnívá) i arakainovského ocásku. V kombinaci s ležérním Janovým vokálem, uvolněnou (na poměry desky až neobvykle) náladou, vnitřním napětím i schopností růst a mohutnět, a v neposlední řadě i díky decentnímu příspěvku vokalistky Sylvie Bee (její účast je i v úvodní „My War“ velice podařená) je pro mě vrchol desky skladba „Silence“, která svého sparring partnera mezi českými kousky má v závěrečné „Q“, přecházející z živé vypalovačky do naléhavé atmosféričnosti. Škoda, že Absolut Deafers občas zahrají i na nevýraznou a těžkopádnou notu, kdy se ne a ne rozjet (u nezmíněných skladeb to mám tak nějak půl na půl). A když tuhle zadrhnutí umocní i neohrabanou češtinou, vyjde z toho údolí alba (aniž bych to bral nějak osobně :-) v podobě průhledně skandovatelné „Fuck Off“.

V konečném součtu jsou pro mě „Totální hluchoni“ příjemným překvapením, poměr povedených věcí oproti těm drhnoucím snadno skončí v kladných číslech, klukům lze tuhle desku věřit bez problémů věřit a slibný potenciál je cítit bez jakékoliv námahy.

Savapip             


absolut-deafers.cz

YouTube ukázka - Q

Seznam skladeb:
1. My War
2. Už jdou
3. Zkurvený den
4. Zrození
5. Silence
6. Poslední
7. Posel smrti
8. Fuck Off
9. Q

Sestava:
Jan Jašek - zpěv
Jiří Czyž - kytara
Radek Sněhota - kytara
Aleš Venglář - baskytara
Martin Zeman - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 29:55
Produkce: Aleš Bajger
Země: Česká republika

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.01.2014
Přečteno: 3764x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08806 sekund.