RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAIL OF BULLETS - III: The Rommel Chronicles

Hail of Bullets jsou historici. Ať už tématy svých textů, samotnou hudbou nebo personálním složení kapely. Holandská skupina vznikla v roce 2006, ale všichni pánové hudbu produkují už od počátku let devadesátých. Co člen, to pojem na death metalové scéně. Thanatos, Pestilence, Gorefest či Asphyx. Tahle jména sečtěte a máte Hail of Bullets. Zpěvák, textař a hlavní mozek tohoto uskupení se jmenuje Martin Van Drunnen (Asphyx, ex-Pestilence). Je velkým milovníkem historie. Zejména té válečné. Texty skupiny mohou pak docela slušně posloužit jako encyklopedie. Opravdu záslužný počin.

Na prvním albu vyprávěli o Stalingradu, druhá deska se věnovala druhé světové válce v oblasti Pacifiku a nejnovější dílo „III: The Rommel Chronicles“ věnováno slavnému německému vojevůdci Erwinu Rommelovi. Ten byl známý jako skvělý taktik a také tak trochu rebel. Dodržoval Ženevské konvence a k zajatcům se choval lidsky. Nakonec byl po atentátu na Hitlera v roce 1944, po obvinění ze spolupodílení se na něm (které se však nikdy nepotvrdilo), donucen k sebevraždě. Hail of Bullets se nesnaží Rommela nějak rehabilitovat, spíš na něj nahlížejí jako na skvělého vojevůdce, proto se nemusíte bát nějaké kontroverze (i když- znáte lidi).

Jak už bylo řečeno, kapela je poskládaná z hudebníků, kteří prošli těmi nejznámějšími holandskými death metalovými uskupeními. A je to slyšet. Pořádná porce kvalitní staré školy tohoto žánru s dobrým současným zvukem. Muzika, kterou skupina produkuje je vskutku válečná. Jako byste se procházeli po bojišti a vedle vás padaly bomby. Kulky kolem jen sviští a každou chvíli vedle vás padne některý z vašich spolubojovníků. Ani jste neznali jejich jména. Bahno se mísí s krví. V pozdějších částech desky se dostanete do Afriky. Tentokrát se krev mísí s pískem.

Některé riffy připomínají vojenský marš. Hail of Bullets se vyřádili i na sólech (melodičtější než kdy dřív) a zejména změnách tempa (od takřka doommetalových pasáží až k blast beatu). Když do toho pořádně hrábnou a muzika zrychlí, připadáte si, jako byste jeli tankem přes minové pole. O skvělou rytmiku a variabilní bicí se stará Ed Warby. Tenhle mistr je známý zejména z působení v Gorefest (mimochodem má nejoblíbenější holandská death metalová kapela) a v progresivních Ayreon. To jen dokazuje, že Warby si poradí s jakýmkoliv žánrem. Je prostě perfektní.

Zpěvák Van Drunnen je jen jeden. Jeho hlas snadno rozeznáte mezi jinými. Nemá ten jindy typický „kanální“ growling, ale spíš takový špinavý chrchlavý projev jako hrozně silný kuřák. Popravdě spíš jako někdo, kdo vykouřil celou fabriku na výrobu cigaret i s komínem. Pro mě osobně je jeho vokál příliš neměnný, někdy až vlezlý. Ale to je můj problém. Ne každému sedne.

Hail of Bullets natočili jedno z nejlepších death metalových děl letošního roku. Nová deska je naprosto přesvědčivá. Sice nic nového nepřináší a milníkem se nestane, ale to jistě nebylo ani zamýšleno. Podařilo se jim navodit tu správnou atmosféru. Doporučuji poslouchat s encyklopedií v ruce, abyste si opravdu odnesli nejen hudební, ale i vědomostní zážitek. Fanoušci kapely a žánru ať přihodí k hodnocení ještě bodík navíc.

Tomáš Marton             


www.hailofbullets.com

YouTube ukázka - Pour Le Mérite

Seznam skladeb:
1. Swoop Of The Falcon
2. Pour Le Mérite
3. DG-7
4. To The Last Breath Of Man And Beast
5. DAK
6. The Desert Fox
7. Tobruk
8. Farewell To Africa
9. The Final Front
10. Death Of A Field Marshal

Sestava:
Martin van Drunen - zpěv
Paul Baayens - kytary
Stephan Gebédi - kytary
Theo Van Eekelen - baskytara
Ed Warby - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 45:48
Label: Metal Blade Records
Země: Holandsko

Diskografie:
2008 - …Of Frost and War
2010 - On Divine Winds
2013 - III : The Rommel Chronicles

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.01.2014
Přečteno: 2789x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hellhammer: právě...22. 02. 2014 22:36 Supermartonátor
SupermartonátorBloodbath...22. 02. 2014 15:57 Hellhammer
lukášPestilence jsou...22. 02. 2014 15:56 Hellhammer
škoda že se nevrátí PestilenceHail of bullets...6. 02. 2014 17:37 lukáš
Souhlas...za nové...30. 01. 2014 17:19 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10092 sekund.