RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA - 24.1.2013, Kongresové centrum Praha

Do Prahy konečně dorazila Trans-Siberian Orchestra. Můžete na tohle jedinečné těleso pohlížet klidně jako na povedený a značně rozkošatělý revival Savatage, jako na svébytnou srážku klasické a rockové muziky, či jako na velkolepé hudební divadlo, Trans-Siberian bez problému naplní všechny tyhle představy. Projekt, zrodivší se v druhé polovině devadesátých let minulého století díky úspěchu jedné z instrumentálních skladeb Savatage, se za ta léta vypracoval do vskutku monstrózního spektáklu.

Pražské Kongresové centrum asi nebude příliš zvyklé na takovou invazi rockerské obce. Rockerská obec asi nebude příliš zvyklá na načančané prostředí Kongresového centra, na polstrované sedačky, na „decentní“ a přitom krásně čistý zvuk, se kterým po ránu nezazní v uších klasické šumění moře, na bohatě osvícenou scénu s pyrotechnickými, laserovými i multimediálními efekty i na širokánské pódium, na které se bez problémů vměstná bicí souprava, dvoje klávesy, smyčcové těleso (pro potřeby TSO na dnešní večer naverbované v pražských hudebních vodách), desatero vokalistů a ještě zbyde víc než dostatek prostoru pro živé hrátky ex-Savatage-struníků, houslistky Ashy Mevlany i sólových zpěváků.

Ještě před zazněním prvních tónů Chris Caffery v doprovodu organizátora zmínil, jakým způsobem se TSO podílí na charitě a slíbil pokoncertní setkání s celým ansámblem (a jak slíbil, tak také TSO udělali) a pak už se rozehrálo emotivní divadlo. Zdrojů, ze kterých TSO mohou čerpat je nepřeberné množství, takže (pokud nenastudujete seznam z jejich předchozích vystoupení) je jejich playlist jedna velká Gumpova bonboniéra – nikdy nevíte, co přinese další okamžik. Byť turné neslo název předposledního alba „The Lost Christmas Eve“, TSO se touto deskou rozhodně nenechali svazovat a představili pelmel pecek od Savatage, vlastních hitovek s řadou odkazů na dávné klasiky, i dosud nevydané skladby.

Osobně na mě (s vědomím, že porcovat tuhle show je zlotřilost) nejvíc zabraly (a přiznávám, že nostalgie v tom hraje velkou roli) songy z truhly Savatage. Koneckonců, ze sestavy, která se poprvé a naposledy představila v roce 1997 v Praze, byli na pódiu hned čtyři muzikanti (Chris Caffery fungoval nejen jako dokonalý roztleskávač davů -to byla ta nevýhoda sedaček, nepochybuji o tom, že mít klasické podmínky „na stojáka“, nebyla by jeho intervence ani v nejmenším zapotřebí -, ale i jako zpěvák, byť jeho zábavné „pobublávání“ ve „Winter In Wizards“ bylo špíčkem jen pro přední řady) a absentující původní hlasy dokonale zastoupili vokalisté TSO, kteří kromě maximálního nasazení do písní otiskli (platí to bez výjimky) někdy až neskutečně působivý vlastní styl, taková „Handful Of Rain“, očouzená blues v podání Eriky Jerry s úžasně hlubokým hlasem byla víc než dokonalá, z vláčné a emotivní „Believe“ chraptivého Robina Bornemana mi běhá vzrušující mráz po zádech ještě teď. Z klasiky působila naprosto monstrózně bombastická Carmina Burana (ty monumentální sbory!!) a živelně rozverné hrátky klávesáka Vitalije Kuprije, nejsilnější (opět platí, že v tomto ranku nebyla žádná slabina) part z TSO songů pro mě představoval blok „Misery“ s nádherně jedovatým Jeffem Scottem Sotem +„Mephistopheles´ Return“ s důstojným Roben Evanem, novinky (lépe řečeno dosud studiově nezpracované skladby) díky teatrálnímu podání mladičké Kayly Reeves zněly na poměry TSO až nečekaně dravě. A mile zafungovalo i brnknutí na vlasteneckou notu v podobě krátkého motivu z české hymny s patřičným obrazovým doprovodem.

Chuťovka pro oči? Působivá laserová show, dokonale sladěná s hudbou a děním na pódiu, teatrální nástupy vokalistů, pohybově dynamická sladěnost sličných vokalistek, pojetí hry divoké Ashy Mevlany (včetně efektní destrukce patřičně použitého smyčce) a její strhující kooperace s kytaristy, náznaky kytarových přetlačovaných i dostatek prostoru pro jejich sólování, stylové odění… V show nebylo slabé místo, kouzlo excelentních jednotlivců se spojilo do monumentálního celku, vrcholícího po víc jak dvou hodinách - jak jinak, než tam, kde to všechno začalo – při „Sarajevském štědrém večeru“. Tuhle silně pocitovou záležitost lze shrnout do jediného hodnocení – naprostá PARÁDA!!!

Playlist: Time And Distance, Winter Palace, This Is The Time (Jeff Scott Soto), Christmas Jam, Handful Of Rain (Erika Jerry), A Last Illusion, Gutter Ballet (Nathan James), Misery (Jeff Scott Soto), Mephistopheles´Return (Rob Evan), Mozart/Figaro, Sparks (Jeff Scott Soto), The Hourglass (Andrew Ross), Someday (Kayla Reeves), Child Unseen (Kayla Reeves), Believe (Robin Borneman), Wish Liszt – Toy Shop Madness, After The Fall (Chloe Lowery), Wizards In Winter, All That I Bleed (Nathan James), Dreams Of Fireflies, Carmina Burana, Epiphany (Rob Evan), The Mountain, klávesové sólo, Beethoven, Requiem - The Fifth, Christmas Eve/Sarajevo 12/24

Savapip             

Musím říci, že dvě a půl hodiny dlouhé vystoupení TSO ve mne nechalo spoustu pocitů a dojmů. Když člověk pomine ta neuvěřitelně sladěná světla, lasery, ohně a soustředí se na samotnou muziku, musí docenit absolutní profesionalitu celého souboru. Skvělé instrumentální výkony a hlavně zpěváci. Každý z nich měl své charisma a zajímavý hlas.

Za sebe říkám, že se mi nejvíce líbila Kayla Reeves….ta holka je správná rocková dračice. Dalo by se říci, že koncert neměl chybu. Ale kdybych měl přeci jen něco vytknout, pak prostě to, že se mi některé skladby nelíbily. TSO mají široký záběr. Od vánočních písní, přes vážnou hudbu až po heavy metal. Některé skladby mi přišly natáhnuté a chvílemi se spíš muzikanti předváděli. Ale to k TSO patří. Všechno dělají na maximum. To je americký přístup. Když show – tak největší, když kytarová sóla – tak pořádně dlouhá, když zpěv – tak velice teatrální. Ale to je přeci to, proč na ně lidi chodí.

Nikdy jsem neviděl nic takového, jako předvedli TSO. Budu si to hodně dlouho pamatovat. Kéž by zas přijeli, tohle nestačí vidět jen jednou!

Supermartonátor

www.trans-siberian.com

Související články



Fotogalerie



foto:
Bubák
(který poskytl své fotky jen pod podmínkou, že zveřejním upozornění, že fotografie jsou od silně amatérského fotografa s předpotopním přístrojem a pořizoval je jen proto, že já - pod záminkou, že jsem zanedbal přípravu a zapomněl doma prakticky všechno, včetně baterie do foťáku - jsem si užíval a on musel cvakat... :-) )


Vydáno: 27.01.2014
Přečteno: 6877x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TSOHonzo, díky za...29. 01. 2014 10:32 Kateřina
Moje fotkyTaky kompaktem :-)...28. 01. 2014 12:12 Martin
parádní report a...27. 01. 2014 19:53 Crust
Děkuji Veru :-)...27. 01. 2014 19:09 Bubák
Nádera, pro mě...27. 01. 2014 15:08 Přemek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10591 sekund.