RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




František ŠTORM (MASTER´S HAMMER) - Předlohou misantropa jsem si byl i já sám

František Štorm je velice svérázná osobnost. Poté, co se svými Master´s Hammer vybudoval kult jako hrom, kapela jej brzy sama začala devastovat, co to šlo. Dnes jsou Master´s Hammer už nějaký ten pátek mezi živými, zbavili se čistě blackového výrazu a textově se dávno od okultismu oprostili už nadobro. František dnes píše texty ze života, ovšem s neskutečným nadhledem a poetikou, kterou by mu mohli závidět i ti nejprotěžovanější textaři. A se svými životními zkušenostmi ví, o čem mluví. Z pozice "stárnoucího misantropa" vidí svět naprosto zřetelně. Tady je pár jeho názorů, které se samozřejmě točí především okolo Master´s Hammer.

Master´s Hammer se, jak se zdá, mají čile k světu. Po dvou letech nová deska, která je mimochodem opět velice zdařilá. Co tě vedlo k její tvorbě?
​Díky. Už delší čas mě tlačily neurčité pocity zhnusení současnou dobou, to stárnoucí lidi obecně dost často potkává a vidím to všude kolem, tak jsem zkusil za ně, ale hlavně za sebe to téma takto formulovat, setřást a uzavřít. ​Některé věci jsem psal letos v zimě v Indii, odkud jsem předčasně odjel do studia, abych to zavčas nahrál, než to zapomenu. Tam se taky všechno mění, možná ještě rychleji než tady.

Rozhodně se tě musím zeptat na stále měnící se sestavu. Prý jste opět bez živého bubeníka?
​O tom jsem vedl s Necrocockem na jaře dlouhou debatu - proč všechny dema jsou zvukově jedovatější a ​agresivnější, než jejich luxusní úprava s živým bubeníkem? Midi bubny byl záměr, který jsme si vzájemně odsouhlasili i kvůli snazšímu ovládání samplovaných zvuků. Mimochodem, každý studiový bubeník dnes pracuje se samply pomocí triggerovacího pluginu, takže se zdánlivě mění jenom rytmika (v našem případě to byla editace v počítači), při akustickém vstupu bychom možná nedospěli k požadovanému celkovému zvuku. Rozhodně jsme to takto chtěli a není to kompromis. Pasuje to k jednoduchým beglajtům bez příkras, náročné bicí by ubraly pozornost harmoniím. Basa je ostatně taky kompletně automat.

Naopak se vrátil Silenthell, ovšem jeho tympány na desce nijak zvlášť neslyším. Proč?
​Já je tam teda slyším. Asi že jsem to míchal, ale taky jsou většinou podsamplovaný.​

Přijde mi, že Master´s Hammer je tvůj projekt, na který občas přispěje Necrocock. V minulosti to byl ale spíš Vlasta Voral, se kterým jsi nejčastěji tvořil. Proč už je "Vagus Vetus" druhá deska, na které se Voral nepodílí? Jeho klávesy byly vždy pro vaši hudbu velkým přínosem...
​Vlasta by možná šel do čehokoli mimo metal, čemuž se nedivím.​ Teď se zabývá všelijakými mnohem užitečnějšími aktivitami, než je hudba.

"Vagus Vetus" je z větší části prezentováno jako koncepční dílo o stárnoucím mrzoutském misantropovi. Byl ti předlohou někdo konkrétní?
​Spousta lidí okolo mě i já sám.​ Je to ale celé hodně vyfabulované ad absurdum kvůli dramatickému efektu. Ve skutečnosti se dohromady zase tak moc neděje, což je svým způsobem taky hrůza.

Novinka mi přijde experimentálnější než byly Konve. Je to zásluha Necrococka?
​Ano, on dokonce chtěl něco jako další Mantras.​ Dramaturgicky výrazně zasahoval a spoustu materiálu jsme škrtali a dobře jsme udělali. Jak jsem už někde jinde vytrousil - sice píšu všechno sám, ale dělám to pro svoje lidi, bez nich by nevznikla ani vteřina hudby, všechno probíhá přísným schvalovacím procesem. Necrocock má dokonce jakýsi šestý smysl producenta, ví přesně, co bude fungovat a co ne, to jsou věci, které člověk zabraný do textů a aranží ani nemůže sledovat.

Poslední rozhovor jsme spolu dělali po vydání "Mantras". Jak bys s odstupem času tuhle desku zhodnotil?
Já můžu jenom subjektivně, nejsem hudební kritik, takže se mi vybavuje ta atmosféra Mantras u mě ve studiu, kdy chlapi po mnoha letech vydrželi pár dní spolu v družném a tvůrčím duchu a ani se nestihli rozhádat jako obvykle... Psali jsme denně jednu novou píseň, poslouchali pitomosti z Youtube, dobře jedli, pili​ a kouřili. Ta deska samotná je pro mě jen upomínkovým předmětem na skvělou sezónu, včetně Vranových obrazů.

... a "Vracejte konve na místo"?
​To je taková veselá hřbitovní ​věc a luxusní spolupráce s Honzou Kapákem a Blackiem, s těmi jsme pak natropili pár relaxačních singlů. A budeme v tom pokračovat.

Dá se vůbec u Master´s Hammer odhadnout kam se bude ubírat jejich další tvorba? Dočkáme se třeba "Šlágrů II"?
​Do budoucnosti je lepší nevidět, ale plány mám, to ano. Pořídil jsem si konečně teremin - koření každé slušné elektronické hudby.​

Plánuješ, že by se v budoucnu sešla ještě někdy stará sestava Master´s Hammer? S Voralem, Monsterem a Valentou?
​Nostalgie? Lepší je uchovat si dobré vzpomínky než oživovat marnou iluzi.​ Každopádně jsem připraven kdykoli se s kýmkoli z minulé sestavy posadit za hospodský stůl; minulý týden jsem tak horlivě činil s Milanem Fibigerem.

"Vagus Vetus" má opět velice zdařilý a velice svérázný obal. Jak bys ale vysvětlil, že z něj zmizelo vaše logo?
​Díky, měl jsem zase dojem, že jsem to dle svého zvyku odfláknul... Logo už nebavilo mě ani moje okolí, dokonce některý lidi by chtěli nosit naše trika kvůli grafice, ale sraly je kříže a lebka, tak jsem to prostě vyhodil a vida - ono to jde, lidi jdou po názvu. Kromě toho, Mark Riddick, výtvarník co připravuje knihu Logos From Hell, mi psal, že to MH logo ​mu připadá zcela unikátní a krásný, což mě zaujalo natolik, že bylo načase se od něj oprostit.

Master´s Hammer je kult doma i v cizině. Máš představu kolik se za hranice prodalo vašich postcomebackových alb?
​Vlasta po Mantras trefně poznamenal, že tahle kapela má přesně 1000 stálých fanoušků, ale s prodejem Konví to vypadá, že už vychovali děti, Konví se prodalo zatím přes 2,5 tisíce.

Před lety jsi pořád říkal, že se k muzice, natož k té metalové, už nevrátíš. Teď to ale vypadá, že metal je zase součástí tvého života. Změnil se snad tvůj pohled na něj? ​
​Není to ​v​zrušující, jak se všechno mění? Hlavně člověk sám, že se jeden nestačí divit. Teď poslouchám hodně ambient, electro, witchhouse, koukám na B. Tarra a L. Caraxe, zajímá mě, co se děje teď. Sbírám inspiraci a ničemu se výrazně nevyhýbám. Nesnažit se hned psát a plánovat.

Poslechneš si doma vůbec nějakou tu metalovou hudbu?
​Samozřejmě ​že jo, ale ta scéna mi uniká, spíš mě zaujali loňský Black Sabbath, co vydali desku jako zamlada, to je slušnej výkon, když se podíváš, kolik jim je. Dnes je tady sice spousta technicky dokonalejch hráčů s obdivuhodnou energií, ale většinou to nemá koule. Tak si pustím radši třeba Sunn o))) nebo Boards of Canada.

Před nějakým časem jste vydali v reedici vaše stará dema. Jak se na ně díváš teď?
​Nikdy jsem nechápal, jak tohle někdo může poslouchat; při masteringu jsem to musel všechno několikrát poslechnout - vždyť tam jsou rozladěný všechny nástroje a rozhozený rytmy! Nemuvě o textech jako u blbejch. Nevkus.​ Naši fanoušci jsou asi perversní.

Co tvůj projekt Airbrusher? Ten je navždy uložen k zimnímu spánku?
​To je vedlejší produkt zahřívání nově postavenýho studia v roce 2007, je tam hodně dobrejch věcí, ale hodně mizerně provedený, pak jsem už neměl sílu to předělávat. V této podobě neposlouchatelné, ostatně vyšlo jen v omezené vypalované sérii a nebylo nikdy určeno k výrobě. Až přijde čas, opráším a doplním.

Dá se odhadnout, kdy nás Master´s Hammer obšťastní další hudbou?
​Fakt nevím.​

Jan Skala             


www.mastershammer.cz

Související články


Vydáno: 13.07.2014
Přečteno: 3511x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09158 sekund.