RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AC/DC - Blow Up Your Video

Po vydání „Fly On The Wall“ nebyla nálada v kapele zrovna ideální. I když Simon Wright na bubenickém postu do kapely skvěle zapadl, musela se řešit stále klesající popularita. Alba „Flick Of The Switch“ a „Fly On The Wall“ to v domovské Austrálii dotáhla „jen“ na trojnásobnou platinu a v Americe se obě desky horko těžko doškrábaly k milionu prodaných kusů. Oproti „Back In Black“ výsledek naprosto tristní, obzvlášť když si uvědomíme, že prodat milion kusů jednoho alba nebyl pro rockové kapely v té době zrovna velký problém. Navíc tady byla mediální hysterie kolem fanouška AC/DC Richarda Ramireze, který po svém šíleném řádění v roce 1985 zanechal patnáct mrtvých. Začal hon na čarodějnice, protože novináři a různí psychologičtí experti Ramireze spojovali se skladbou „Night Prowler“ z desky „Highway To Hell“. Nakonec sice z toho kapela vyšla bez ztráty kytičky, ale náladě to nepřispělo.

Tu zvedlo až setkání s Georgem Youngem a Harrym Vandou, se kterými AC/DC odjeli na Bahamy, aby zde nahráli dvě instrumentální skladby „D.T.“ a „Chase The Ace“ plus jednu zpívanou „Who Made Who“ jako soundtrack k filmu Stephena Kinga Vzpoura strojů. A možná to jim zachránilo kariéru. Skladba „Who Made Who“, podle které bylo pak pojmenováno zmatečné výběrové album, se přes noc stala v Americe obrovským hitem a MTV, které skladby z „Flick Of The Switch“ a „Fly On The Wall“ odmítalo, nasadilo do denní rotace klip se stovkami pochodujících Angusů. Po nemilých událostech předchozích týdnů a měsíců to působilo jako zadostiučinění. Šňůra „Who Made Who“ se tak brzy zařadila mezi nejúspěšnější americká turné roku 1986.

V poklidné, uvolněné atmosféře jara roku 1987, když se Malcolm s Angusem pustili do skládání nového materiálu s podporou staršího bratra George a Harryho Vandy, šlo všechno vcelku lehce. Všichni v tisku mluvili o návratu ke kořenům. Ovšem když pak album „Blow Up Your Video“ vyšlo, disponovalo současným zvukem, takže návrat k tvrdém blues „High Voltage“ se zjevně nekonal. Zvuk byl čistý, ovšem nepůsobil chemicky a bylo znát, že je tvořený podle mustru úspěchu „Who Made Who“, tedy tak, aby jej snesla MTV, přestože si do ní v názvu alba AC/DC rýpli.

A právě MTV hned z úvodní „Heatseeker“ udělala krátce po vydání alba velký hit. Tím by se ale tahle věc možná stala i bez přičinění hudební televizní stanice, protože se jedná o rozhodně nejlepší otvírák desky od dob „For Those About To Rock (We Salute You)“. Řízná, energická skladba v sobě sjednocuje všechno, co z AC/DC kdy udělalo velkou kapelu. Ne náhodou se „Heatseeker“ stala prvním singlem alba, který následovala o měsíc později „That´s The Way I Wanna Rock n´Roll“, další velice povedená věc alba, která v sobě zhušťuje nepřeberné množství energie. Obě tak tvoří zcela ideální úvod desky.

I když v dalších věcech „Meanstreak“ a „Go Zone“ jde úroveň trochu dolů, na nejvyšší mez kvality desku zase vrací „Kissin´ Dynamite“ a zpěvná „Nick Of Time“. Právě ve zpěvných pasážích „Nick Of Time“ nebo „Ruff Stuff“ je cítit mírné změkčení soundu a jakýsi opatrný radio friendly přístup, přestože se Malcolm vždy čertil, že „děláme, co děláme a když se to někomu nelíbí, ať jde do prdele“, ta nutnost přizpůsobovat zvuk době tady prostě byla a George Young a Harry Vanda si toho byli sakra vědomi. I když na albu měli tvrdé věci typu „Some Sin For Nuthin´“ nebo „This Means War“, jako jejich protipól tu stála skoro až baladická „Two´s Up“. Výtečná, melancholická věc, která se paradoxně hitem nikdy nestala, přestože doba přesně těmto typům skladeb přála.

“Blow Up Your Video“ je tak velmi pestrá deska, která konečně zastavila kvalitativní pád a ukázala, že s AC/DC je třeba počítat i do budoucna. V roce 1988 byla pro budoucnost kapely velice důležitá, ale oč byla deska lepší, o to horší byl začátek následujícího turné. Brzy se z něj totiž musel poroučet Malcolm, jehož koncertní hra se stále horšila a kytarista si začal uvědomovat, že problémy s pitím má mnohem větší, než si doposud myslel. „Mal potřeboval oraz. Měl hodně problémů a tak nějak se to vystupňovalo. Dohráli jsme koncert a on jen povídá: Já už dál nemůžu, už prostě nemůžu. Všem nám ho bylo líto,“ vzpomíná na tehdejší dobu bubeník Simon Wright. Do Ameriky s kapelou proto Malcolm už nejel. Jeho místo, tenkrát ještě jen dočasně, zaujal jeho synovec Stevie (jinak kytarista Starfighters). Ten samý, který o šestadvacet let později svého nemocného příbuzného nahradil natrvalo.

Jan Skala             


www.acdc.com

YouTube ukázka - Heatseeker

Seznam skladeb:
1. Heatseeker
2. That´s The Way I Wanna Rock n´Roll
3. Meanstreak
4. Go Zone
5. Kissin´ Dynamite
6. Nick Of Time
7. Some Sin For Nuthin´
8. Ruff Stuff
9. Two´s Up
10. This Means War

Sestava:
Brian Johnson- zpěv
Angus Young - kytara
Malcolm Young - kytara
Cliff Williams - baskytara
Simon Wright - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 42:48
Label: Atlantic
Země: Austrálie
Žánr: AC/DC!

Diskografie:
1975 - High Voltage
1975 - T.N.T.
1976 - Dirty Deeds Done Dirt Cheap
1977 - Let There Be Rock
1978 - Powerage
1979 - Highway To Hell
1980 - Back In Black
1981 - For Those About To Rock (We Salute You)
1983 - Flick Of The Switch
1985 - Fly On The Wall
1988 - Blow Up Your Video
1990 - The Razors Edge
1995 - Ballbreaker
2000 - Stiff Upper Lip
2008 - Black Ice
2014 - Rock Or Bust

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.04.2015
Přečteno: 4071x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tento album je na...24. 04. 2015 13:31 Demonick
Mámtohle album taky...23. 04. 2015 19:47 Gogo
A máš pravdu, že...23. 04. 2015 8:44 Pepsi Stone
Tady moje vysoké...23. 04. 2015 8:41 Pepsi Stone
V roce 1988......vyšlo tolik...23. 04. 2015 7:41 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09575 sekund.