RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Zaher ZORGATTI (MYRATH) - Jsme malá komunita, ale jsme věrní. Nejsme falešní. Vše je o tom být jako rodina.

(English version below)

Na londýnském koncertě se mi trochu nečekaně dostal do spárů zpěvák Myrath, který se rozpovídal nejen o muzice, ale také o tom, jaké to je v současnosti s metalovou scénu v rodném Tunisu.
Rozhovor probíhal lehce bez přípravy, sice jsme po emailu s klávesákem dva dni před koncertem řešili možnost interview pro Metalforever, ale vzhledem k tomu, že jsem ještě v den koncertu stoprocentně nevěděla, jestli se ho zúčastním, neměla jsem připravené žádné otázky s tím, že rozhovor proběhne později po emailu. Na koncertě jsem se ale nakonec ocitla, rozhodlo se tedy, že se interview uskuteční tváří v tvář.

A protože jsem bez otázek trochu panikařila, požádala jsem o pomoc kamaráda, který se příležitosti milerád chytil. A tak tedy zahajuji rubriku „muzikant redaktorem“, protože úlohy vyzpovídat zpěváka Myrath se se mnou zhostil kytarista NeonFly:

Začněme povinnou otázkou. Jak to zatím jde na turné?
Doopravdy skvěle. S oběma kapelami Melted Space i Symphony X jde všechno dobře. Akorát místo nějakých obtížných záležitostí se soundcheckem, nemáme soundcheck vůbec. Děláme jen velmi rychlý linecheck mezi oběma kapelami, ale všeobecně je to ok. S tímhle si dokážeme poradit.

Takže je tohle turné trochu odlišné, než jaké jste jeli v minulosti?
Jo. Navíc je to naše úplně první turné po Velké Británii, takže je to pro nás nové. Ale zatím šlo všechno dobře. I publikum je vynikající. Dneska v Londýně bylo velmi vřelé. Fanoušci si to užívali, znáte to.

Viděla jsem dost lidí, kteří přišli dnes hlavně kvůli vám, například ti s tuniskou vlajkou.
Tohle je naprosto skvělý. Byli jsme vážně překvapení, úplně wow! To je něco.

Frederick: Bavme se také o vašem novém albu, Legacy, na kterém jste dělali spolu s Kevinem Codfertem. Jaký byl jeho podíl na nahrávání a jak se vám s ním pracovalo?
Kevin je skoro jako další člen kapely, patří do Myrath rodiny. Není jenom producent, také nám pomohl hodně při výběru melodií a vůbec všeho. Pomáhal i se skládáním. Já a kytarista Malek píšeme hudbu a také náš klávesák Elyes, který zároveň dělá aranže. Vždycky nahrajeme víc songů a Kevin nám pak pomáhá vybírat, které jsou chytlavé, které riffy a refrény zní nejlíp. Pracujeme spolu už deset let, hodně toho pro nás obětoval i ve svém osobním životě. Jsme jako bratři.

Takže říkáš, že vy skládáte muziku. Kdo píše texty?
Píšu muziku, ale na tohle album jsme se rozhodli dát příležitost ke psaní textů našim blízkým přátelům. Řekl jsem: Můžete to napsat, já to zazpívám. Takže se na textech podílel Aymen Jaouadi a Perrine Perez Fuentes, což je žena našeho producenta. Zeptala se mě, jestli může napsat nějaké texty a já jí řekl, že pokud vážně chce něco pro tohle album napsat, že je to ok. A bylo to.

A vyšlo to skvěle.
Frederick: Takže jste jako jedna velká rodina a celé album je výsledkem spolupráce.

Můžu pracovat se zvukem, ale s těmi texty jsem si prostě řekl, tak to uděláme takhle. Měli jsme nějaké nápady a tak to bylo.

Když se bavíme o textech, je za nimi nějaký příběh?
Album samotné není vyloženě koncepční, ale každá skladba má svůj vlastní příběh. Například tu jsou nějaké lovesongy jako třeba „Duat“. Zde se bavíme o ztrátě životní lásky a následování ho do posmrtného života. Duat je staroegyptské jméno pro průchod mezi smrtí a posmrtným životem. Na druhé straně jsou tu songy jako „Get Your Freedom Back“, který je o revoluci, která se nedávno v Tunisu odehrála. Je o svobodě slova, svobodě života a myšlení. Dneska jsme tu skladbu hráli. Celé album je směs příběhů.

A jaký je příběh za vaším nejnovějším videem ke skladbě „Believer“?
Tenhle song je o víře v sama sebe, o sebevědomí. Je to poselství míru a naděje. Jmenuje se „Believer“ (Věřící), protože všichni věříme v naše metalová srdce. Jak jsem řekl předtím na pódiu, jsme malá komunita, ale jsme věrní. Nejsme falešní. Vše je o tom být jako rodina, o tom v té skladbě mluvím.

Frederick: A vy všichni teď žijete ve Francii?
Ve skutečnosti ne. Jenom klávesák a bubeník Morgan žijí ve Francii. Já, basák Anis a kytarista Malek žijeme v Tunisu.

Nedávno jsem se bavila s kamarádem z Tunisu o tom, že máte uzavřený trh.
Jo, nemůžeme si nic objednat po internetu. Pro naše zdejší fanoušky je těžké získat naši muziku nebo merch. Je to divný, víš jak. Doufám, že s novou vládou to bude snazší, že se bude dát objednávat z internetu.

Frederick: Máš pocit, že se třeba vnímání muziky a toho, co děláte, nějak s novou vládou změnilo?
Myslím, že na nás jako na Myrath tuniská vláda kašle. Myslím, že po revoluci mají na starosti důležitější záležitosti. Ale co nutí lidi se vyvíjet a vládu jít kupředu, je umění a kultura, ale bohužel je teď v Tunisu trochu bordel. Nikdo moc na kulturu nedá, všechno je spíš o politice. Pět let po revoluci se pořád všude řeší jen politika, v rádiu, televizi… jsme skoro zadušení politikou.

Frederick: Takže nemáš pocit, že jako hudebníkovi, se ti nějak změnil každodenní život?
Ne, to bych neřekl. Navíc máme fanoušky po celém světě a tohle pro nás není podstatné. Nejsme závislí na naší vládě, ministerstvu kultury nebo tak něco. Děláme si všechno sami, financujeme všechno také s pomocí fanoušků, například jsme dělali crowdfounding pro naše poslední video. Děláme si jinak všechno sami, old schoolově.

Frederick: Ve vaší hudbě je samozřejmě spousta prvků tuniské kultury a východních vlivů, což je skvělé, protože je to velmi originální. Přemýšleli jste někdy, že byste tenhle aspekt přenesli i nějak vizuálně na pódium?
To bychom chtěli, ale nejdříve bychom se museli stát větší kapelou. Bylo by to finančně náročnější přinést tradiční perkuse a housle na pódium. Možná na nějakém festivalu, nebo samostatném koncertě, ale když jedete jako doprovodná kapela, je to velmi náročné. Dokonce i v Tunisu. Nemáme tam žádné promotéry zaměřené na metalovou scénu. Ale myslím, že je to skvělý nápad, také jsme mysleli například na tuniský orchestr. Možná, že něco takového uděláme v budoucnu ve Francii, kde máme nový label, který by nám s tím mohl pomoct. Mohli bychom udělat samostatný koncert s veškerou dekorací a světem okolo našeho nového alba.

Bohužel jsme se v tuto chvíli museli rozloučit, protože velký boss Elyes přivedl Zaherovi dalšího redaktora lačného po interview.

ENGLISH:

Let’s start with the obligate question: How’s tour going so far?
Great actually. Everything is going well with both bands, Melted Space and Symphony X. Only instead of some difficult issues with soundcheck, we don’t have soundcheck at all, we just do linecheck, like very quick linecheck in between both bands. But in general it’s ok. We can handle this.

So is this a bit different than any other tour you’ve ever been to?
Yeah. Also this is our first UK tour, so it is new for us, but so far it went very very good. The crowd is excellent. Like today in London, they were very warm, they were really into it, you know.

I saw many people, who came just because of you, for example those with the Tunisian flag.
This is really amazing. We were very surprised, like wow! So that’s it.

Frederick: Let’s also talk about your new album, Legacy. You were working on it with Kevin Codfert, how was the recording, his work and involving?
Kevin is like another member of the band, like the member of the Myrath family. He is not only our music producer, he helped us a lot for example with choices for melodies and everything. He helped us to find the right way with composing. It‘s me and Malek, the guitar player who writes the music and Elyes, the keyboard player. He also does the arrangement. We make a lot of songs and then Kevin Codfert makes the choices which song is the catchy one, which has the riffs and choruses. It’s been ten years since we are working with Kevin. He did a lot of sacrifices for us in his life, even with his family. We are like brothers.

So you said, you are composing the music, who is behind the lyrics?
I write the music, but for this album, we gave the opportunity to write the lyrics to our close friends. I said: You can write it, I’ll sing it. There is Aymen Jaouadi and Perrine Perez Fuentes, she is our producers wife and she asked me for the opportunity to write the lyrcis and I said for this album, if you really want to do it, it’s ok. That’s it.

And it went great.
Frederick: So It’s like a big family, the whole album is result of collaboration.

I could really work on the sound, but with the lyrics I said, c’mon, let’s do it. We had some ideas and that was it.

Speaking about the lyrics, is there any story behind it?
The album is not particulary conceptional, but there is a story behind every song. There are some love songs. In „Duat“ for example we‘re talking about losing a man you love and joining him in the afterlife. Duat it’s old egyptian name, the name of the passage between death and the afterlife. At the other hand the song „Get Your Freedom Back“ is about the revolution that happened in Tunisia. About freedom of speech, freedom of life, freedom of mind. We played it today. The album is mix of many stories.

And what about the story behind your newest video for song Believer?
The song is about having trust in ourselves and confidence. It’s a message of peace and hope. It is called Believer, as we all are believers in our metal hearts. As I said before on stage, we are small community, but we are true. We are not fake. It’s all about being family and that’s what I’m talking about in this song.

Frederick: You guys, you are all based in France, aren’t you?
Actually no. There is only the keyboard player and Morgan, the drummer, who live in France. And myself, Anis, the bassplayer and Malek, the guitarist, we are based in Tunisia.

Lately, I was talking to my friend, who lives in Tunisia, he said, you still have closed market there.
Yeah, we can’t order anything from the internet, so it’s hard for our fans there to get our music and merch. It’s kinda weird, you know. Hopefully with the new goverment it will be easier in the future to buy something from the internet.

Frederick: Do you feel like perhaps the perception towards all the music you do and all the stuff has changed with the new goverment?
I think the Tunisian goverment doesn’t give shit about what we as Myrath do. I think in their mind they have more important issues, especially after the revolution. But what makes people develop themselves or what makes goverment go forward, I think it’s art, culture and unfortunately in Tunisia right now it’s kinda a little bit messy. They are not into culture that much, it‘s about politics, much more than other things.
Since like five years after the revolution there is too much politics everywhere, in tv, in radio, we are like suffocating in politics.

Frederick: As a musicians, you don’t feel like it changed your everyday life?
No, I don’t think so. We have fans all over the world and this doesn’t matter for us. We don’t count on the ministry of culture in Tunisia or something like that. We do all ourselves, we finance everything with the help of our fans. We did the crowdfounding for our latest video. We do it ourselves, the oldschood way.

Frederick: Obviously within your sound and everything, you bring huge tunisian and eastern influence, which is great, because it’s really original. Have you thought of bringing the visual universe on stage as well?
We want to. But it could happened if we were a bigger band, then we could do this. Because you have more financial issues and you can bring some traditional percussions and violins on stage. If you do like one concert or big festival, maybe, but if you’re like supporting band, it’s really difficult. Even in Tunisia. We don’t have any promoters for metal scene. I think it’s a good idea, we were thinking also about orchestra, maybe tunisian orchestra. Maybe we will do this in France, we have this new label, which could help us. We could do the headling concert maybe with all the decoration and all the universe that goes with the new album.

Veronika             


www.myrath.com



Foto: Veronika Hesounová, archiv kapely

Související články


Vydáno: 06.03.2016
Přečteno: 3033x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Recenze už je na...29. 06. 2016 15:20 Ray
Album Legacy vypada...29. 06. 2016 9:40 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11564 sekund.