RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Karel VODIČKA (KERN) - Vše se dá koupit, ale talent ne … :-)

Je to už víc jak čtvrt století, co brněnský Kern představil svojí první desku. Každý další dílek jejich diskografie se vyznačoval tím, že posluchač dopředu jen těžko mohl předvídat, s jakou inovací, změnou chuti, či poměrně radikálním stylovým zvratem tahle parta přijde. A věřím tomu, že (nejen) generace plus mínus čtyřicátníků si nenechá ujít aktuální novinku, se kterou se Kern v dnešních dnech hlásí o slovo. Bude to sázka na jistotu nebo zase jednou nečekané překvapení? Odpověď nabízí bubeník Karel Vodička.

Po patnáctileté studiové pauze přichází Kern s novým albem „Hrnu to k tobě“. Jaké bude nové album Kernu, můžeš jej blíže představit?
CD jsme točili s jistými pauzami cca rok a půl. Točili jsme každý zvlášť – v klidu a bez stresů v soukromém studiu. Hlavní práce pak čekala na Standu Valáška ve studiu Šopa. Máme ho moc rádi –profík a vynikající človíček. Nutno podotknout, že jsme se vyvarovali jakékoliv „chemie“- žádné samply, plugy a jiná podobná zařízení a současné technologie - vše je na živo a sound se blíží víceméně produkci kapel jako AC/DC,Whitesnake, atd….

Všechny vaše desky se vyznačovaly tím, že byly chuťové celkem odlišné. Představí se Kern v nějaké nové, hudebně neokoukané podobě, nebo se na desce naopak vracíte do některého období, kterým jste si během své historie již prošli?
Kern na albu hraje klasicky jako kdysi – prostě Kern bez nějakých zásadních úletů.

Kern se po pauze znovu probral k životu již před pěti lety, o novém albu se mluvilo takřka jako o hotové věci již v roce 2014. Čím to, že se doba vydání takhle natáhla, bylo to spojeno se změnou na pěveckém postu nebo k tomu byly i jiné důvody?
Vydání desky se protáhlo z důvodu výměny zpěváka. Přišel Míša Konečný- pro nás vynikající chlapík – konečně ten pravý vokalista pro Kern.

Co tě vlastně před lety přivedlo na myšlenku znovuobnovení činnosti Kernu, co bylo impulsem k tomuto kroku?
Impulsem byla chuť hrát a hrát – bavit sebe a v neposlední řadě bavit i lidi.

Při restartu došlo k tomu, že se podařilo dát dohromady tři pětiny původní sestavy, ke kapele se již nepřipojil zpěvák Jaroslav Albert Kronek, ani basák Libor Machata. Můžeš představit ty, kteří je nahradili?
Na postu basy nastoupil Roman Kupčík- 6-ti strunná basa- vynikající hráč a člověk. No a ještě jako bonus i pěknej a mladej chlap….:).Na postu vokál nastoupil Míša Konečný- o něm platí to samé. Mimo jiné rozsahem tenor a to se vždycky cení….:)

Zejména v případě J.A Kronka zřejmě platilo, že si jen málokdo dovedl představit Kern bez jeho charakteristického hlasu. Jak obtížné je pro Kern aktuálně sestavit živý playlist, je orientovaný spíš na novější tvorbu nebo jeho základ tvoří převážně starší skladby?
J.A.Kronka nahradit nebyla lehká záležitost – přišel Michal a dle ohlasů fans na koncertech je velice důstojným nástupcem. Nové CD nazpíval on a ať si každý udělá úsudek sám. Playlist sestavujeme tak, že hrajeme cca 5-6 novinek a zbytek staré hity- bez toho to nejde.

S odchodem J.A. Kronka a Libora Machaty vlastně odešel textařský tandem, jak tedy v současné době řešíte textovou stránku vašich nových skladeb?
Měli jsme pocit, že úroveň textů - hlavně tematicky – na novém albu by měla být malinko jinde. Proto jsme oslovili např. Slávka Frice- ex drums z Titanic. Myslíme si, že ten chlapík dělá fantastické texty, např. poslední album Titanic dělal on a je to ten nejvyšší level. Něco jsme dělali sami a tak- mohu ale říci, že jsme kladli celkem brutální důraz na tuto stránku alba a nejednou došlo uvnitř kapely k tvrdé diskuzi na toto téma….

Již jsem zmiňoval, že všechna alba Kernu považuji za hudebně poměrně odlišná. Pomineme-li aktuální novinku, která z desek je Tobě, již s určitým časovým odstupem, nejbližší?
CD je pravý hard rock- ničím jsme nevybočovali a chtěli jsme fanouškům po těch letech předložit album, které je bude bavit-stejně jako bavilo nás. Mně osobně je hodně blízký „Totální tunel“ ale co muzikant, to jiný názor.

Jaké máš aktuálně s Kernem ambice?
Chceme hlavně hrát a bavit se- a také aby to bavilo lidi. Abychom v tomto světě plném problémů a násilí dávali radost nám a lidem.

V čem se podle tebe nejzásadněji změnila hudební scéna od dob, kdy Kern začínal až do současnosti? A v čem je dnes jiný nebo stejný Karel Vodička a Kern, co od vás fanoušci mohou očekávat?
Současná scéna je zcela někde jinde - kapely disponují v drtivé většině vynikajícími hráči a vybavením. Ve studiích se dá v podstatě nahrát cokoliv s výborným zvukem atd. Zaplaťpánbůh zůstalo to, co dělá kumšt kumštem - rozhodující je nápad v lidské hlavě. Vše se dá koupit, ale talent ne … :-)

Ty jsi vlastně zažil s Kernem několik začátků – start vaší kariéry, návrat v souvislosti s „Kern Remember Tour“ v roce 2013, restart s novou sestavou, nyní znovu s novým albem… Kdy pro tebe byl začátek složitější, v osmdesátých, když jsi prakticky nevěděl, do čeho jdeš, a nebo při některém z „nových začátků“, kdy jsi již věděl, co tě čeká, v době, která je pro muzikanty asi daleko složitější?
Každý návrat byl - alespoň z mého pohledu – hodně emotivní a pro moji osobu dost zásadní. V podstatě byl každý návrat super a je fuk, zda to bylo před deseti nebo patnácti lety nebo teď.

Jak aktivní chtějí být Kern, co se živého hraní týká? Chystáte nějakou souvislejší tour v souvislosti s novou deskou, kde vás bude možné v nejbližší době, přes léto a na podzim vidět?
No jak jsem výše uvedl - chceme hrát a hrát. Kern je kapela určená pro živé hraní a furt se stejně těšíme na svoje fanoušky. Teď křtíme album na festu v Pohořelicích a pak ho budeme křtít celé léto. Na jaře 2017 chceme s albem objet zásadní kluby a kulturáky a v létě zase festy.

A na závěr tradiční prostor pro to, abys řekl to, na co se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty bys měl přitom chuť na to odpovědět.
Asi tě zklamu, ale už se nás lidé z branže a hlavně fanoušci na vše dotazovali, takže nemám v hlavě podobnou myšlenku.

Savapip             


www.kern-remember.com

Související články

Foto: archiv Karla Vodičky


Vydáno: 17.07.2016
Přečteno: 4657x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Kerna Kronek, Kronek a...17. 07. 2016 22:33 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08748 sekund.