BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tony `Mad` Fontó (WHITE SKULL) - Všechno se mění a když chceš přežít, musíš se přizpůsobit nové situaci.

Ostrý hlas, křičící kytary, úderný rytmus, ohromující směs síly a melodie… tvrdí o sobě italští White Skull, kteří se po pěti letech hlásí se svým již desátým albem „Will Of the Strong“. Deska, jejímž jednotícím tématem jsou ženské hrdinky v historii, tuhle charakteristiku naprosto přesně splňuje. Více o albu i o kapele samotné prozradí její zakladatel a principál, kytarista „Tony „Mad“ Fontó.

White Skull vydali své dosud poslední album „Under This Flag“ před pěti lety, což je v dnešní době docela dlouhý čas. Je to vlastně nejdelší období, po které o sobě nedali White Skull studiově vědět. Takže co se u vás v tomhle čase dělo?
To není zas tak dlouhá doba (smích)… Nejprve jsme byli na cestách k podpoře alba „Under This Flag“, ale už v té době jsme začali skládat věci pro nové album. Pak jsme si udělali desetiměsíční přestávku, někteří členové potřebovali řešit svoje osobní problémy, ale i v té době jsme pokračovali v práci na nových písních. Loňský rok jsme věnovali hraní při „White Skull Best Of“ tour. A po skončení loňského léta jsme se pustili do předprodukcí a na konci roku jsme začali nahrávat novinkové album „Will Of The Strong“.

Máte venku svoje desáté album „Will Of The Strong“, můžeš přiblížit čtenářům, co je čeká na vaší nové desce? Dovedl bys vybrat jeden song, který tuhle desku nejlépe charakterizuje?
Nové album je silné a epické! Mám rád všechny písně z desky, nemám žádného favorita, na desce není žádná zbytečná výplň… Na koncertech se chystáme na maximální podporu desky, během následujících show budeme hrát osm skladeb z nové desky. Podobně jste to udělali už během turné k albu „Tales From The North Tour“.

Hlavním tématem, které propojuje desku, je téma ženských hrdinek v historii. Čím bylo tohle téma pro vás zajímavé?
Když jsme se rozhodli pustit do nového alba, Federica nám vysvětlila svoji představu o ženských hrdinkách v historii, souhlasili jsme a byli jsme šťastni, když jsme viděli, jak se Federica vážně sžila s novými texty. Byla opravdu velice inspirativní.

Jak probíhalo nahrávání, zaznamenal jsi nějaké odlišnosti při tvorbě „Will Of The Strong“ proti tvorbě předchozích alb?
Ano, samozřejmě, orchestrace představovaly hlavní rozdíl. Nahrávání probíhalo tím samým způsobem, jako u předchozích nahrávek, ale pár věcí jsme změnili. Bicí jsme nahrávali plně akusticky a použili jsme jejich přirozenou ozvěnu, u ostatních nástrojů jsme trochu změnili kytarový sound pomocí velice silných Frog zesilovačů. Snažili jsme se také postarat se o Federičin hlas, nicméně ta nahrála svoje party velmi rychle.

Už dlouhá léta produkuješ alba White Skull. Je tomu tak i na „Will Of The Strong“. Je pro tebe důležité mít podstatné věci kolem White Skull ve svých rukou?
Ano, poslední album jsem produkoval, nicméně musím tě opravit, nejsem producentem všech našich desek, začal jsem s produkováním až od alba „Tales Form The North“. Kapela producenta potřebuje a ostatní mě nechali ujmout se tohoto úkolu. Obvykle jsem psal písně s Danilem i ostatními, mám znalosti z nahrávání, míchání i masteringu, takže jsem rád dělal všechny kroky k tomu, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku.

Vaše první a zatím poslední album dělí dvacet dva let. Co se podle tebe za tu dobu změnilo u White Skull a na metalové scéně nejvíc a co naopak je stejné jako na začátku fungování White Skull?
Ano, je to dlouhá doba. Hlavní rozdíl oproti minulosti je existence internetu, který zničil trh, ale přitom umožňuje kapelám sebepropagaci, takže to jsou dvě odlišné strany jedné a té samé medaile. V roce 1995 nebyla situace kolem metalu příliš dobrá, bylo velmi obtížné podepsat smlouvu s nahrávací společností, tehdy byl upřednostňovaným trendem death a thrash metal, nicméně na konci devadesátých let se situace změnila a my jsme podepsali smlouvu s Nuclear Blast a mohli jsme vyrůst a dostat se víc lidem na oči. Můj názor je, že se všechno mění a když chceš přežít, musíš se přizpůsobit nové situaci.

Jak jste spokojeni s tím, jak kritika hodnotí „Will Of The Strong“ a jak jste s deskou spokojeni vy sami?
S novou deskou jsme opravdu velmi spokojeni, osobně je to první dílo, při kterém když jsem vyšel ze studia, tak jsem byl opravdu velmi spokojený s tím, jak skvělou práci jsme odvedli. Jsme šťastni z pozitivních recenzí, viděl jsem už spoustu názorů a jsou velmi kladné, takže se zdá, že jsme vážně odvedli dobrou práci…

Který okamžik z vaší historie je pro tebe ten nejdůležitější?
Máme spoustu skvělých momentů ve své historii, pamatuju si je, jako kdyby se odehrály včera, spousta vystoupení, spousta situací, spousta emocí a spousta zábavných historek žije v mém srdci a budou v něm navždy.

Jaké jsou nejbližší plány kapely, co od vás můžeme čekat v dohledné době? Je reálné, že se White Skull opět někdy představí živě v České republice?
Tohle léto budeme hrát na nějakých festivalech a od září pak budeme hrát na každém místě, kam budeme schopni dojet… jsme připraveni na rock a doufám, že budeme moci zase hrát i ve vaší zemi.

Letos vydáváte své desáté album, příští rok vás čeká třicetileté výročí od založení White Skull, to je ideální doba pro pořádné oslavy. Chystáte v tomhle směru něco pro fanoušky?
Možná, ale v tuhle chvíli to zatím ještě neplánujeme, máme nějaké nápady, tak uvidíme.

Kolik času a energie investuješ do White Skull, máš čas věnovat se i něčemu jinému a je pro tebe odezva dostatečně naplňující? Je v současné době možné se prostřednictvím hudby, potažmo prostřednictvím úspěšné kapely v Itálii uživit nebo musíš chodit do klasické práce?
Věnuji kapele spoustu času a energie, ale to pro kapelu dělají i ostatní. Vyžít s naší hudbou je náročné, máme normální práci, v minulosti, v období „Tales From The North“ jsme se byli schopni hudbou uživit, ale to byla úplně jiná doba. Ve svém volném čase pak rád chodím po horách a také jezdím na motorce.

Kdo nebo co mělo největší vliv na tvoje rozhodnutí věnovat se hudbě?
Jen já sám.

Co máš radši, práci ve studiu nebo živé koncerty?
Jednoznačně živé hraní. Mám rád život ve studiu, obvykle v zimním období, přes den práci v studiu a následně noční život s ostatními, udělat si nějakou večeři, zahrát si poker, popít a udělat si párty, ale přednost dávám radši živým koncertům, odehrát show, zůstat v zákulisí, potkat se s fanoušky, cestovat a hrát, cestovat a hrát, každý den změnit hotel, navštívit nová města, to je kurva úžasnej život…

Máš ještě nějaké ambice, kterých jsi v hudbě nedosáhl?
Ne, s hudbou jsem si splnil spoustu svých snů. Není jednoduché žít a přežít v hudebním byznyse. A doufám, že si s naší kapelou splním ještě spoustu dalších snů.

A tradiční závěr – je nějaká otázka, na kterou se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty by sis na ní přál odpovědět?
To je divná otázka…, já už jsem odpověděl na všechny otázky, co jsem kdy dostal, takže na tohle odpovědět nemůžu (smích).

Savapip             


whiteskull.band

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2017
Přečteno: 1728x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11211 sekund.