RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Láďa TOMIS (BASTARD) - Našim přáním je co nejvíce koncertovat, tvořit nové věci a opět se zabydlet a najít trvalé bydliště na naší rockové scéně

Téměř celé čtvrtstoletí od sebe dělí vydání debutového alba havířovské kapely Bastard a následujícího počinu, letos vydaného EP „…na start“. Je pochopitelné, že takhle dlouhý rozestup mezi nahrávkami je zapříčiněn tím, že činnost kapely byla dlouhá léta pozastavena. Před dvěma lety však dva členové původní sestavy, zpěvák Láďa Tomis a kytarista Ladislav Krečmer, kapelu znovu oživili. V následujících řádcích prvně jmenovaný nejen vzpomíná na léta minulá, ale přibližuje i aktuální dění v kapele. Takže Bastard na start!“

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Bastard blíž představil, kdo kapelu tvoří a které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější?
V po 21 letech nově obnoveném Bastardu figurují tato jména a nástroje - Láďa Tomis – zpěv, Ladislav Krečmer - kytara, Jarda „Pačes“ Dolejš - kytara, Jaroslav Jedlička - basová kytara, Mojmír Krochmalný – bicí. Za nejdůležitější moment z historie považuji rok 1994, kdy jsme byli po rozeslání našich demosnímků osloveni šéfem Monitoru E.M.I. Vladimírem Kočandrlem a byla nám nabídnuta spolupráce, která mimo jiné spočívala i v natočení našeho debutového alba „Bastard“ a v témže roce jsme absolvovali i turné s kapelou „Kabát“ jako hlavní předkapela.

Hibernace kapely Bastard trvala téměř dvacet let, co jsi po tuhle dobu dělal, věnoval ses nějakým způsobem stále muzice, a co tě přivedlo k nápadu na probuzení Bastard, co bylo impulsem k tomuto kroku?
Na muziku jsem nikdy nezanevřel, je to nejvěrnější milenka. Po tuto dobu jsem absolvoval spoustu projektů se známými muzikanty i kapelami. Zmínil bych tady např. kapelu „Sjetý Gumy“. Nejzásadnější ale v tomto čase bylo fungování v kapele „Jiří Schelinger revival Ostrava“. Tato formace byla založena před devíti lety a funguje doposud, kdy brázdíme s odkazem J.Schelingera křížem krážem Česko i Slovensko. Je bezesporu zřejmé, že každý muzikant však cítí potřebu dělat svou vlastní muziku, kde může na rozdíl od revivalu prezentovat sám sebe a proto jsem se rozhodl vzkřísit „Bastard“. Tato myšlenka mě provázela již řadu let.

Bastard začínali svojí kariéru poměrně hluboko v minulém století. Můžeš porovnat, s jakými pocity jsi do hudebního byznysu vstupoval tenkrát před lety a jak to vnímáš nyní při restartu kapely? A co se podle tebe za tu dobu na hudební scéně nejvíc změnilo?
Byl to raketový start, kdy vydání vlastního CD bylo ještě tak trochu vzácností a spolupráci s takovým gigantem jako je Monitor E.M.I. nám mnoho muzikantů i závidělo. Bylo to vlastně kousek po „Sametové revoluci“ a mít možnost se ukázat s vlastním CD a jet celé turné s „Kabátem“, včetně vyprodané Lucerny, byl v té době takový malý zázrak. V dnešní době si může natočit CD prakticky každý, ale prosadit se a jet v hudební branži „první ligu“, to už je otázka jiná.

Kdy jsi vlastně s metalem začal a co Tě k němu přivedlo? V čem je největší rozdíl mezi Láďou Tomisem tehdy a nyní, změnily získané zkušenosti nějak Tvůj pohled na muziku, Tvůj přístup k ní?
Pokud myslíš můj pravý začátek jako sólového zpěváka, tak to se psal rok 1984, kdy jsem se po vyhlášeném konkurzu na post zpěváka stal součástí heavy metalového spolku „Hrot“, kde jsem se poprvé potkal se současným bubeníkem Mojmírem Krochmalným. V této kapele jsem získal opravdu mnoho zkušeností, protože jsme hrávali dost často i v Polsku a to s takovými velikány, jako např. polské „Turbo“ a „Kat“. Po ukončení činnosti v této kapele jsem se stal spoluzakladatelem kapely „Doga“, kde jsem se zabydlel na čtyři roky a mohu to brát taky jako velkou zkušenost, hrávali jsme v Polsku, Rakousku a Německu a v současné době se s touto kapelou poměrně často potkáváme i na společných pódiích. Je celkem škoda, že „Bastard“, na rozdíl např. od „Dogy“, tak dlouho hibernoval. Rozdíl mezi mnou tehdy a nyní je 23 let (myslím tím éru Bastardu). Můj nynější pohled na muziku je ale asi podobný, je buď dobrá, nebo špatná a to bez rozlišení žánru.

Ze sestavy, která natočila debutové album Bastard, jste dnes v sestavě Ty a Ladislav Krečmer. Když jste začali uvažovat o novém startu Bastard, bylo jasné, že budeš muset dávat dohromady novou sestavu, nebo jste zkoušeli oslovit i muzikanty, kteří s vámi tvořili i první album?
Oslovili jsme s Láďou Krečmerem bývalého basového kytaristu Petra Galambicu, ten však byl již v té době vytížen v kapele „Ahard“. Bývalý bubeník Standa Hovadík měl bohužel vážný úraz a kytarista Petr Nastulczyk se odstěhoval do Prahy. Zvolil jsem tedy nejsnazší cestu a zlanařil do obnoveného „Bastardu“ zkušené muzikanty z projektu „Jiří Schelinger revival Ostrava“ a ti nabídku přijali. Basové kytary se ujal bývalý fanoušek a dnes již právoplatný člen „Bastardu“ Jaroslav Jedlička.

Letos jste vydali EP „… na start“. Můžeš jej blíže představit? Čím bys na jeho poslech posluchače nalákal a v čem vidíš největší spojnice a největší rozdíly mezi prvním albem a aktuální nahrávkou? Předpokládám, že myšlenku na nové dlouhohrající album už v hlavě máte, takže kdy bude a jaké bude?
Jedná se o pětiskladbové CD, kdy první tři skladby jsou zbrusu nové věci a jako poslední dvě jsme zařadili nahrávky z živého koncertu, které jsme pořídili na společném turné s kapelou Citron v Olomouci. Jedná se o dvě skladby z našeho debutového alba. Ohlasy i recenze jsou pozitivní. Nahrávali jsme po letech opět ve studiu „Citron“ a producentem se stal kytarista skupiny Citron Djordje Erič, který se postaral i o zvuk. Produkoval CD např. i kapele „Doga“ a přenesl na nahrávku opravdu moderní a progresivní zvuk, takže rockeři neváhejte! Kontakt najdete na našich stránkách. V současné době pracujeme na nových věcech, které bychom rádi zařadili na nové dlouhohrající album. Jaké bude? Doufáme že „Bastardovsky“ dobré. Pokud se bude dařit, světlo světa by mohlo spatřit koncem roku, nebo začátkem nového.

Jak aktivní hodláte být s Bastard koncertně? Chystáte nějaké koncertní aktivity, spojené s propagací desky? Kde vás bude v blízké době možnost vidět?
Koncertujeme poměrně často a naše koncerty je možné sledovat na www.bastard-band.cz . Na podzim chystáme překvapení v podobě koncertní šňůry s…..sledujte naše stránky.

V první etapě života Bastard vás vaše eponymní album dovedlo k předskakování Kabátům, jaké ambice máte s kapelou v současné době?
Po letech jsme se vrátili na pódia a našim přáním je co nejvíce koncertovat, tvořit nové věci a opět se zabydlet a najít trvalé bydliště na naší rockové scéně.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal .
Pokud již jste našimi fanoušky, zůstaňte nám věrni, pokud ne, budeme rádi, když se jimi stanete. Užívejte druhou půlku léta ve zdraví a pohodě a s naším pozdravem „Bastard na start!“……..brzy někdy, někde - na viděnou i slyšenou.

Savapip             


www.bastard-band.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2017
Přečteno: 3809x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10373 sekund.