RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tomáš TALAPKA (ALL AGAINST NOTHING) - Priateľstvá medzi kapelami sú najviac, kto v nejakej kapele hral tak ten vie.

“Budou nové věci, velké věci…” slibují v záhlaví své stránky kluci ze slovenské Nové Bystrice, Oravské Lesné, kteří se v hudebním světě snaží prosadit pod značkou All Against Nothing. Co si představit pod kombinací moderního metlu a metalcoru, kdy přijde na svět následovník téměř tři roky starého debutového alba “Falošná sloboda” i další aktuality ze života kapely prozradí zpěvák Tomáš Talapka.

Na úvod našeho povídání tě chci požádat, abys kapelu All Against Nothing blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější? Máte zkušenosti i z působení v jiných kapelách nebo jsou All Against Nothing vašim prvním působištěm?
Kapela All Against Nothing je metalové zoskupenie, ktoré tvoria hudobníci z Oravy a Kysúc. Momentálnu zostavu tvoria: Tomáš Talapka – spev; Michal Belorit – basa, spev; Matúš Mundier – gitara; Peter Balko – gitara; Marek Noga – bicie. No dosť podstatný moment sa udial v roku 2014, keď sa ku mne a k nášmu bývalému spevákovi/gitaristovi Ľubošovi pridali chlapci z Oravy. Od tohto momentu boli tie najpodstatnejšie asi personálne zmeny. V roku 2015 nahradil Tona na poste basáka Michal a na začiatku roka 2017 nahradil Ľuboša na poste gitaristu Peter. Spevu sa vtedy ujal Tomáš, ktorý dovtedy zastával pozíciu spev/vedľajší vokál. A samozrejme nesmiem zabudnúť na nahratie prvého štúdiového albumu v roku 2015. Skúsenosti z predchádzajúcich kapiel sú naozaj bohaté. Marek, Michal a Peter pred AAN pôsobili v spoločnom projekte, ktorý niesol názov Memento Mori. Michal hral v kapele the Ultimate, Peter v kapele Aura, Matúš v Predestination a Tomáš pôsobil v kapele Arthera.

Styl, který hrajete, označujete jako směs moderního metalu a metalcoru. Co tě na těchto dvou zdrojích baví nejvíc a v čem si myslíš, že je ta vaše směs jedinečná, osobitá?
Joj, tie naše metalové škatuľky (smích). Keď sme AAN zakladali, plánovali sme hrať metalcore zo slovenskými textami. No potom ako sme začali skladať prvé skladby spolu sme prišli na to, že sa naša tvorba od pôvodného zámeru dosť odklonila a že z pôvodného štýlu nám ostalo iba striedanie “čistých” a “scream” vokálov a zopár metalcore elementov, v niektorých skladbách. Nechali sme tomu proste voľný priebeh a výsledok našej tvorby by som zovšeobecnil na melodický metal. Aj keď sme s chalanmi pri novej tvorbe pritvrdili a vydali sa hudobne viac k melodeath a thrash metalovým vlnám tak je stále našou hlavnou devízou rozmanitosť. A čo je našou najväčšou prednosťou? Asi tá slovenčina v metalovom žánri. Hudobnú jedinečnosť by som našiel asi v spájaní rôznych štýlov metalu. Sme fanúšikovia tak starších odnoží metalu ako tých modernejších, takže našou tvorbou vytvárame taký "medzistupienok" medzi týmito dvoma svetmi.

Vaše debutové album „Falošná sloboda“ vyšlo před dvěma a půl rokem. Můžeš na tohle album zavzpomínat a přiblížit jej, jaký z něj máš dneska pocit a jakou největší zkušenost sis z něj odnesl pro vaši další práci? Která z písní je tvůj osobní favorit?
Na obdobie vzniku „Falošnej Slobod“y mám ja, a určite aj chalani čo pritom boli, krásne spomienky. Štýlovo je to rôznorodé dielo, v ktorom by sa stretli rôzne prvky žánrov od metalcore cez thrash, heavy až po NU metal. Proste zmeska všetkého, čo sme počúvali. Dnes sa na tento album (keď dáme samozrejme bokom nostalgiu (smích)) pozeráme aj trocha kriticky. Je veľa vecí, ktoré by sme už dnes pri celom procese spravili inak, alebo ich proste vylepšili, ale to asi robí každý hudobník. V konečnom dôsledku sú to AAN v roku 2015 a to je práve čaro tej nahrávky. Zachytáva dobu a reflektuje ducha kapely v určitom období. Čo sa týka skúseností, tak prvý album je vždy veľký krok pre kapelu. Ak nie ten najdôležitejší krok. Naučil nás viac vnímať proces tvorenia a hlavne sme si začali všímať určité detaily, ktoré nám boli v hudobnej teórii a aj hudobníckej praxi dovtedy neznáme. Zrazu sme boli v štúdiu a veľa vecí, o ktorých sme boli presvedčení, že fungujú pri procese nahrávania nefungovali. A to nejdem ani písať o všetkých vecí okolo proma, lisov CD-čiek, atď... Bola to pre nás veľká škola. A môj osobný favorit? Hmm ... asi by som si vybral titulnú skladbu „Falošná Sloboda“. Príde mi najzaujímavejšia a podľa mňa vystihuje atmosféru albumu.

Doba je rychlá, takže jak to vypadá s případným následovníkem. Už se rýsují nějaké nápady, případně termíny?
Na druhom albume sme prakticky začali pracovať chvíľu potom, ako z nás opadla tá prvotná eufória z „Falošnej Slobody“, proste sme skladali ďalej. No zasiahla nás dosť zásadná personálna zmena, a tá celý proces poriadne spomalila. Ale búrlivé vody sa ustálili a my už znova naplno tvoríme, preberáme rôzne návrhy, dokončujeme rozrobené skladby a to znamená, že sa pomaly, ale isto približujeme k vytúženému druhému počinu z dielne AAN. Bude to však ešte nejakú dobu trvať (smích).

Jak vnímáš v hudbě texty, považuješ je za důležité, jaký význam jim v All Against Nothing přikládáte a jaká témata vás zajímají?
Texty sú pre mňa ako pre textára niečo ako most medzi svetom hudby a ľudskou dušou. Určite aj ty poznáš ten pocit, keď počúvaš skladbu a zrazu akoby si sa v nej našiel, akoby ten umelec tú skladbu venoval práve tebe. Skladba s dobrým textom môže ponúknuť človeku pomoc vo chvíli, keď to potrebuje a to je podľa mňa jeden zo zmyslov hudby. V AAN sme na prvom albume skladali texty síce jednoduchšie, ale zato trefné a ľahko pochopiteľné. Venovali sme sa témam ako vzdor, politická manipulácia, sociálne odlúčenie, smútok, motivácia, drogová závislosť, proste sme opisovali svet okolo nás očami chalanov zo strednej pracujúcej triedy. Nové veci sa točia približne v podobnom duchu, ale forma textov sa od našich začiatkov troška zmenila a vyvinula. Začali sme sa viac "hrať so slovenčinou".

Jak jste na tom s živým koncertováním? Kde vás je možné vidět?
Koncertov je v tomto období síce pomenej, čo je zapríčinené prioritnou prácou na nových veciach. Nie sme však len „skúšobňová“ kapela, takže že občas aj v tomto období vylezieme von a zahráme si aj pred ľuďmi. Najbližšie nás môžu fanúšikovia vidieť 4. augusta na Rock Beskyd Feste v Turzovke.

V současné době je velmi moderní prezentovat svojí hudbu i prostřednictvím videoklipu. Jak aktivní v tomto směru jsou či se chystají být All Against Nothing?
Klip považujeme za najbližší cieľ už dlhšiu dobu. Dokázal by som písať riadky o tom, ako sa nám posledný rok nedarilo s realizáciou tohto cieľa a ako nám okolnosti hádzali polená pod nohy, ale veci sa už konečne pohli správnym smerom. Dúfam, že nepredbieham ale prezradím vám, že sme začali spolupracovať s českým režisérom a hudobníkom Frodysom, ktorý je v českej a slovenskej metalovej komunite pomerne známy. Ak pôjde všetko hladko do konca tohto roka by mal byť klip von. Držte nám palce (smích).

Jak hodnotíš domácí scénu, co tě z ní zajímá a baví a s kým by sis rád zahrál na jednom pódiu? Které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Tak tuzemská metalová scéna má svoj vrchol asi už za sebou, ak zoberieme do úvahy fakt že 90. roky sú už dávno za nami. Odvtedy sa jej ale darí slušne prežívať. Síce v totálnom "podzemí", ale aj toto má svoje veľké čaro. Máme tu stále ľudí, ktorí sú stále aktívni a udržujú scénu v chode začo sme im patrične vďační. Čo sa týka kapiel, tak mám pocit že aj v tomto období u nás vznikajú kapely, ktoré sú na svetovej úrovni akurát sú málo známe. Kiežby to bolo inak, ale to je bohužiaľ dôsledok malej scény. O to viac si teda vážime kapely, ktoré sa snažia tvoriť vysokú kvalitu aj keď vedia, že podmienky sú u nás naozaj ťažké. Za seba poviem, že ma na SK metalovej scéne najviac bavia kapely Landless, ČAD, Catastrofy, Acid Force, Crimson Ocean, Dehydrated, Revenge Division ... A mimo metalu HT, Davová Psychóza, Horkýže Slíže, Kýbel Mačiek, Strapo, Moja Reč... Je toho naozaj veľa (smích). Zahraničné nejdem ani menovať, to by som sa nedopísal. Mojím snom je hrávať na jednom pódiu so spriaznenými kapelami, čo najviac to bude možné. Priateľstvá medzi kapelami sú najviac (smích). Kto v nejakej kapele hral tak ten vie.

Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měl ambice a plány, podařilo se vám už dotknout se toho, co jste si představovali a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem? Jaké jsou nejbližší plány All Against Nothing?
Ambície boli v začiatkoch, samozrejme, veľké. Každý si predstavuje svoju kapelu na tom pomyselnom piedestáli metalu, chce byť ako vzory z veľkých pódií, na ktoré sa cez obrazovku telky ako malý chalan pozeral. No a potom príde realita a tá ťa buď zrazí alebo posilní a to je už na každej kapele ako sa vysporiada s vedomím, že robiť hudbu je omnoho ťažšie ako si predstavoval. My sa našťastie ešte stále držíme a to je s vedomím na všetky okolnosti na scéne veľký úspech. :) Ale, samozrejme, zopár hlavných splnených cieľov by sa našlo či už to bola účasť vo Finále súťaže Rocková Maturita alebo účasť na slovenských pomerne známych festivaloch. Za všetky spomeniem napr. Topfest. Najväčším hnacím motorom AAN je nový album a ten patrí spolu s klipom aj k najbližším plánom. Ale všetko poporiadku.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal
Majte sa radi, robte čo vás napĺňa, navštevujte koncerty, počúvajte hudbu, užívajte život a vidíme sa na koncertoch. Čaute!

Savapip             


BZ ALL AGAINST NOTHING

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.07.2018
Přečteno: 7300x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.26168 sekund.