RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

THE DIRT - Patnáct let pekla s Mötley Crüe

O tom, že se jednou dostane na filmové zpracování pohnuté historie Mötley Crüe, se mluvilo už od roku 2001, kdy vyšla jejich strhující biografie „The Dirt“, ovšem tehdy to bylo asi jen zbožné přání členů kapely, jejich kariéra šla v té době pěkně do kopru. Postupem let sem tam probleskla zpráva o tom, že se přece jen něco chystá a to dokonce za účasti takových hvězd stříbrného plátna, jako jsou Johnny Depp či Val Kilmer, ale všechno vždycky vyšumělo do ztracena. Fanoušci už asi ani nedoufali… Do loňska. To totiž sám Nikki Sixx oznámil, že se kapele, která už byla v té době dva roky u ledu, povedl podepsat kontrakt se společností Netflix, a že se přece jen na filmu pracuje.

Dal se čekat docela pěkný průser. Díla, která Netflix točí, jsou ve většině případů trochu přitažená za vlasy (viz. Sapkovského „Zaklínač“), navíc uchopit historii kapely tak, aby byla zkousnutelná pro fanoušky a zároveň se dala přednášet bez toho, aby nad ní nezasvěcená veřejnost jen zdešením nelomila rukama, je přece jen docela oříšek. Filmaři i kapela (která byla přítomna natáčení) z toho nakonec vybruslili se ctí. Na rovinu si ale řekněme, že rezervy zde ještě jsou a některé nepřesnosti se daly ještě vychytat, obzvlášt když předloha je jasná a na film dohlíží samotní hlavní aktéři.

Nejprve si řekněme, co se až tak úplně nepovedlo (viděno očima hnidopicha). Doslova zarazí historické souvislosti, v nichž je prezentováno, že Tommy Lee poznal svou budoucí manželku, seriálovou hvězdu Heather Locklear, na večírku s kapelou Hanoi Rocks, po které došlo k tragické nehodě, při níž zemřel jejich bubeník Razzle. Postava nebohé Vincovy dcery Skylar se objevuje už někdy v době turné „Theatre Of Pain“, což je také nesmysl, protože děvče zemřelo v roce 1995, když jí bylo pět let. Odfláklá je nakonec i postava Vincova náhradníka Johna Corabiho, který byl degradován na tlemícího se blbečka, co vlastně mohl za to, že kapela s ním zahájila strmou jízdu do neúspěchu. Nejhloupěji se ale jeví klasický hollywoodský konec, kdy si trojice Nikki Sixx, Tommy Lee a Mick Mars přijdou pro Vince, který se po ztrátě dcery fláká od nevidím do nevidím po barech, a nabídnou mu znovu angažmá v kapele. Tato scéna nemohla být více vzdálená realitě, za znovushledáním lze spatřovat finanční problémy členů kapely a dychtivost jejich právníků.

„The Dirt“ je ovšem především bezmála dvouhodinová strhující jízda pekelným rock n‘rollovým životem. Je tady všechno, co si člověk pod tímto pojmem dokáže nebo chce představit. Jsou tu bezstarostné mladické začátky, kdy šla hudba ruku v ruce se zástupy lačných kurviček a horami drog, vysokých jako Mount Blanc. Právě v začátcích kapely působí film asi nejpřitažlivěji a právě zde je jasně vidět důležitá funkce Micka Marse pro její směřování. Velmi dobře působí i samotné koncerty, v nichž herci podávají výkony srovnatelné s hlavními aktéry a proto lze přehlédnout další skoro neodpustitelný kiks, kdy se koncert, kterým kapela prorazila, neodehrává na US Festivalu, jehož dobový záznam lze vidět i na youtube.

Film velice věrně vykresluje fakt, že tím jak šla kapela nahoru a dařilo se jí vyprodávat největší koncertní místa na světě, vnitřně velmi chátrala, což se podepsalo zejména na Nikkim Sixxovi (zde je i v roli vypravěče), jemuž se posedlost heroinem stala skoro osudnou. Snímek rovněž skvěle nastiňuje rozkol mezi Vincem Neilem a zbytkem kapely a i když přehlíží Neilovu následnou sólovou kariéru se dvěma skvělými alby, působí tento okamžik velmi věrohodně. Stejně jako herecké výkony všech čtyř hlavních postav (nejlépe si rozhodně vede Machine Gun Kelly jako Tommy Lee) a pak i Tonyho Cavalera, který hraje Ozzyho Osbourne ve skvělé scéně u hotelového bazénu, kdy Madman (zcela podle legendy) nejprve vyšňupe zástupy mravenců a pak vylíže své i Sixxovy chcanky.

„The Dirt“ tak představuje šílených patnáct let v životě kapely a je dobrým mustrem pro to, jak by se filmy s danou problematikou měly točit. Není bez chyby, stejně jako nebyla neustále omýlaná „Bohemian Rhapsody“, ale to už by člověk asi chtěl skutečně moc. Pokud jste tedy historií Mötley Crüe nezasaženi, nebo se tak stalo jen z části, budete se na tento snímek dívat jako na naprosto dokonalý film o čtyřech kreténech, kteří měli štěstí jako málokdo. Najdete zde všechno, co si dokážete pod pojmem rock n rolový život představit a ty dvě hodiny pro vás rozhodně nebudou ztráta času.

(Vydařil si i soundtrack k filmu, který kromě největších hitů kapely obsahuje i tři, velmi dobré autorské skladby a o poznání méně podařenou coververzi Madonny "Like A Virgin").

Jan Skala             


www.motley.com

YouTube ukázka - The Dirt trailer

Hlavní postavy:
Daniel Webber jako Vince Neil
Ivan Rheon jako Mick Mars
Douglas Booth jako Nikki Sixx
Machine Gun Kelly jako Tommy Lee

Rok vydání: 2019
Čas: 1:48:00
Label: Netflix

Související články

Foto: archiv


Vydáno: 30.04.2019
Přečteno: 3858x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MC jsem nikdy...3. 05. 2019 13:17 htaedas
I když......nesdílím...30. 04. 2019 18:34 Kolík
Videno několikrát...30. 04. 2019 6:59 xxx


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10646 sekund.