Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREYSON MEMORIAL - Strážci plamenů

V roce 2016 spatřil světlo světa projekt Kreyson Memorial, jehož založení mělo jediný cíl - turné k 25. výročí od posledního koncertu k podpoře dnes už legendárního alba "Anděl na útěku". Hlavním tahounem tohoto projektu (svým názvem nápadně připomínajícím vzpomínkové turné Arakain Memorial pod taktovkou bývalého frontmana Aleše Brichty) ovšem není hlavní tvář Kreyson, zpěvák Ladislav Křížek, ale kytarista Daniel Krob. Ten se nechal slyšet, že hity z této desky chce opět nabídnout publiku v živé podobě, neboť je od roku 1991 nikdo neslyšel, ačkoliv skladby z tohoto alba Ladislav Křížek s kapelou Kreyson živě hraje již od roku 2007. Turné Kreyson Memorial pochopitelně neproběhlo v původní sestavě, neboť většina bývalých členů má dnes své vlastní projekty, navíc se Ladislav Křížek vyjádřil v tom smyslu, že o projektu nevěděl, a bere jej jako hudební krádež ze strany Daniela Kroba. Po sérii koncertů bylo oznámeno, že projekt se mění na regulérní kapelu a tato cesta vedla až k aktuálnímu vydání studiového alba "Strážci plamenů"... Ponechme stranou veškeré další aspekty, týkající se situce kolem Kreyson Memorial a pojďme se zaměřit čistě na obsah aktuálně vzniklé nahrávky.

Pohled na booklet dává jasný signál, že by mělo jít o přímý návrat k samotnému "Andělovi". Vše je zahaleno do černé barvy, ve které uprostřed září dávné logo (které se trochu mlátí s pojmem "Memorial" v názvu kapely). Album se natáčelo ve studiu "Gallery Sound" na Plzeňsku a mimo jedenácti autorských skladeb se na něm nachází i bonus v podobě skladby "Lásko, voníš deštěm" od zpěvačky Marie Rottrové.

Album otevírá titulní skladba "Strážci plamenů", která snad vypadla z poslední desky Turba. Zvuk je kvalitní, křišťálově čistý, kytary si přesto nesou patřičnou tvrdost. Snad jen bicí jsou poměrně nevýrazné a klávesové party spíše ruší, než aby obohatily skladbu, která se drží ve stylu tradičního heavy metalu. Hlas Petra Dolénka je vyzrálý (místy připomínající Miroslava Chrástku z Turba), bohužel však ve všech položkách zpívá v téměř totožné poloze, přičemž pomalejší skladby by si zasloužily daleko více hlasového procítění a střídání nálad. Deska nabízí hned několik potencionálních hitů v podobě skladeb "Prachy" (na koncertech bude mít jistě úspěch), "Trojský kůň" nebo "Motorka" (hlavní tahoun desky), několik šedých myší ("Já tě znám", "Tisíc tváří", "Tak mi neříkej") a jeden omyl v podobě závěrečné "Sbohem, kamaráde". Vyznání pro zemřelého kamaráda sice může mít pro kapelu osobní význam, ale na desku se jeho atmosféru přenést nepodařilo, proto je jak po textové, tak hudební stránce nejslabším bodem desky. Možná bylo lepší skončit u "Posledního závodu", který se nese v téměř speed metalovém tempu, které kapele sedí. Škoda jen, že Dolének nepustil z hlasivek ještě více energie a nezaječel jako na koncertech, falzety mu totiž nedělají žádný problém. Teorii o autorských skladbách silně nabourává položka "Trumfy", která je absolutní kopírkou skladby "In Your Face" ze soundtracku ke hře Cobra 11 Nitro.

Pokud by kapela neměla ve svém jménu pojem "Kreyson" a album "Strážci plamenů" nemělo být přímým následovníkem desky "Anděl na útěku", asi bych s ním neměl větší problém. Několik skladeb je zdařilých a je slyšet, že pánové již mají něco za sebou. Celkově se však jedná o průměr, který se posledním deskám kapel Arakain, Citron, Limetal či Motorband zkrátka nemůže rovnat. Navíc - a to je zásadní - na albu neslyším ducha kapely Kreyson, a tím nemyslím jen absenci Křížkova hlasu, ale i jeho skladatelského a textařského umu, který společně se schopnostmi Jaroslava Bartoně dělal ten opravdový ksicht kapely. Pokud tohle má být ten skutečný Kreyson, tak se raději vrátím k poslechu "Anděla na útěku".

František Šafr             


www.kreyson.cz.

YouTube ukázka - Strážci plamenů

Seznam skladeb:
1. Strážci plamenů
2. Prachy
3. Stoupej výš
4. Já tě znám
5. Trojský kůň
6. Motorka
7. Tak mi neříkej
8. Trumfy
9. Tisíc tváří
10. Lásko, voníš deštěm
11. Poslední závod
12. Sbohem, kamaráde

Sestava:
Petr Dolének - zpěv
Daniel Krob - kytara
Radek Kroc - kytara
Petr Formánek - baskytara
Robert Vondrovic - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 53:08
Země: Česká republika
Žánr: heavy metal/hard rock

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.04.2019
Přečteno: 8587x




počet příspěvků: 60

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zemětřesení v "kapele"Ale, ale, ale......5. 06. 2023 0:40 Hamlet
Tohle je hrozná...28. 05. 2019 10:32 Lukáš
Zpěv je asi...16. 05. 2019 21:13 Posluchac
NO, po hudební...16. 05. 2019 16:57 zzz
Tak jsem se díval...11. 05. 2019 12:04 Pepa z Depa


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09364 sekund.