Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - Schizofrenie

Od vydání debutu „Thrash The Trash“ uplynul pouhý rok, ve společnosti a na trhu ale probíhaly frenetické změny. Metalové kapely se vyrojily jako vosy z náhle rozbitého hnízda, už tady nebyl pouze Arakain (potažmo Citron, Vitacit a Titanic), svá žihadla naplno vystrčily kvalitativně nezaostávající smečky jako Debustrol, Krabathor, Törr nebo světově kultovní Master´s Hammer a Root, ale také – z těch dnes už téměř neznámých - Brian, Ferat, Terminator nebo – z těch měkčích – Motorband, Kreyson či Kabát. Posluchači navíc začali ve velkém objevovat zahraniční party, k jejichž muzice byl za komančů omezený přístup. Vlivem široké konkurence, stejně jako řady jiných vlivů, šla prodejní čísla strmě dolů, což mnohé hudebníky nemile zaskočilo, osazenstvo Arakainu nevyjímaje. Takové skutečnosti reflektují tehdejší dobu a náladu, která se po sametové revoluci přelévala s intenzitou mořských vln. Některé hodnoty ovšem zůstaly neměnné a stálé, jako např. kvalita druhé fošny Arakainu, jež byla ocejchována titulem „Schizofrenie“.

„Některý ženský mě berou,
zvlášť ten typ na noční rejdy…“


Bezkonkurenční jízda světových parametrů pokračovala, dokonce se ještě posunul technický level a dílo je tak přehlídkou muzikantské vytříbenosti. Své dozajista sehrál návrat kytaristy Mirka Macha, případně „odborné“ bicí kreace mladého Štěpána Smetáčka, kteří nahradili Křížkem odlákané duo Krob/Vondrovic. Mach se rovnou zapojil do skladatelského procesu a stvořil dva kousky, „Gilotinu“, jež dekapituje extra působivým startem s prvotřídně vtahujícím riffem (na němž se zbytek skladby už „jenom“ setrvačně veze) a „Řekni a máš mě“, který jsem si kdysi nahrál na multižánrový best-ofkový výběr, díky čemuž se pro mě daná skladba stala vůbec nejposlouchanějším válem celé Arakainovské metalografie. Maximálně vypiplaná struktura písně, chytré povolování a následné utahování rytmických otěží, neodbytně dravé riffy a sexuchtivý text, jehož vtipnost umocňují skvěle sepsané vokální linky, včetně melodického refrénu nebo nadrženě odfrázované vnitřní pasáže. Dokonalá a dodnes plně funkční skladba, která mimochodem tematicky připomíná pozdější kusy „Ultraparoháč“ z desky „Salto Mortale“ a „Promiňte slečno“ z „Apage Satanas“.

„Táhněte už vodsud pryč,
špatný stačí vždycky jednou!“


Do – na tehdejší dobu parádně ozvučené! - desky „Schizofrenie“ nás nicméně uvádějí jiné skvosty. Začátek „Strážců času“ protnou bicí přechody, poté nastoupí vztekle vrčivé riffy a boží thrashové mlýny už nás melou. Technické finesy se propojují v autorsky vycizelovaný celek, který z celkového hlediska upouští ze zabijácké urputnosti debutového alba (jisté zklidnění zaznamenal i Brichtův projev), o to více se ale na povrch vyvalují agresivní metalové hroudy. Zlověstné entrée Urbanova „Teroru“ zvýrazňuje bublající baskytara a tajuplné Brichtovo šeptání. Po zaúpění slůvka „pentagraaam“ skladba nabírá na obrátkách, do hry vstoupí naléhavé riffy, atmosféra je našponovaná téměř k nevydržení, aby veškerou tenzi posléze mistrovsky uvolnila melodická refrénová linka a heavymetalově vytrylkované sólo. Vynikající nadčasová položka, která je přitom pouhým závdavkem před vrcholným úsekem nahrávky…

„Často tudy bloudíš v řadách
ztichlých pomníků…“


O klenotu „Řekni a máš mě“ již řeč byla. Jak ale popsat „Kamenného anděla“, jednu z nejlepších metalových písní všech dob (ano, včetně těch zahraničních)? Tohle je totiž přesně ten důvod, proč Arakain navždy milovat! Jde o čiré emoce, takže jsou veškerá slova nejen zbytečná, ale hlavně neschopná zachytit geniální strukturu tohoto věčného majstrštyku. Excelentně vypointovaný song, jehož pocitové vrstvení rezonuje se zhlédnutím nejlepšího divadelního představení, nechybí křehké nuance a postupné vyostření ve formě naspídovaného a nekonečně chytlavého sóla. Brichtův text vmísí špetku hřbitovní melancholie a resumé je jednoznačné: takhle umí skládat a hrát jen výjimečná hrstka hudebníků, jedni z minima českých zástupců této elity se jmenují Arakain.

„Zas s partou ulicí táhnem,
dědci hrozej nám holí…“


Kubův „Antikrist“ přepne hru ze zasněné do nemilosrdně reálné podoby, zůstává však kompoziční ostrovtip, kreativní členění (když se sólové melodie vlijí do thrashové sypačky, centra mozkové slasti jsou opět rudá jako spartakiádní trenky) a samozřejmě zásadní text, jehož refrén se pro nás v době dospívání stal symbolem revolty a hláškou vyřvávanou do bytů konvenčně spořádaných spoluobčanů. Nutno podotknout, že v tu chvíli se album nachází na jasných deseti bodech, finální obsah nicméně celkový dojem lehce poupraví…

Po – vzhledem k předchozímu dění nečekaně přímočaré - „Gilotině“ přijde instrumentální „Sedmá pečeť“, která více baví v jednotlivých heavy metalem ovlivněných pasážích, nežli v celé svojí délce. Závěrečná titulka se vrací k metalové urputnosti, na perfekcionismus výše uvedených songů ale přece jenom malý kousek ztrácí a zůstává viset těsně pod prahem dokonalosti (takže se pro většinu konkurentů pořád nachází v nedostižné výšce). Výsledné hodnocení tento fakt zohledňuje, zároveň v něm neberu v potaz skladby, které má mnoho lidí se „Schizofrenií“ pevně spjatých, přestože ve skutečnosti plní pouze bonusovou funkci, a to na CD verzi nahrávky. „Zlá křídla osamění“ lze označit za bezesporu zajímavý a hlavně méně tradiční vál Arakainu, však jej také jako svůj jediný příspěvek kapele „věnoval“ Štěpán Smetáček. Mě však nikdy zvlášť nebral. Podobně nahlížím také na druhý bonus „Hibernatus“, částečně i na neoklasickým motivem orámovanou singlovku „Iluzorium“, ačkoli ta už se kvalitativnímu standardu „Schizofrenie“ velmi přibližuje.

Druhý vinyl (resp. disk a kazeta) Arakainu znamenal ukončení čistě thrashmetalové dráhy. Pro tehdejší fanoušky to ale nebyl důvod ke smutku, jednak stylovou štafetu s úspěchem převzaly další kapely (krom zmíněných Debustrol např. Kryptor nebo Asmodeus), jednak thrash z repertoáru Arakainu úplně nevymizel a hlavně byla zachována kompoziční kvalita, která držela krok s nejužší konkurencí (pokud ji rovnou nepřebila způsobem „šach-mat“). Kapela dokázala ustát jak nepříjemné personální obměny, tak krizi některých členů (Brichta se zmítal v docela pevném alkoholovém sevření). Zkráceně řečeno: velkým událostem a nezapomenutelným deskám Arakainu ještě zdaleka nebyl konec.

Petr Štěpnička             

Jen rok od vydání prvního alba se Arakain hlásí s druhou řadovou deskou, tentokrát ovšem v nové a silnější sestavě. V hudebním směřování se ovšem žádných velkých převratů nedočkáme. Slyšitelnou změnou prošel zvuk, který je na rozdíl od debutu o něco hutnější a celkově lepší. Pánové do nás opět sypou svůj úderný syrový thrash metal, jen těch zajímavých nápadů oproti předešlé nahrávce trochu ubylo.

Pokud se budeme bavit o silných momentech desky, musíme začít u autorského příspěvku navrátivšího se Mirka Macha, protože jeho „Gilotina“ hravě předčí všechny ostatní skladby na tomto počinu. Není divu, že se tato ultrarychlá thrashová vypalovačka do dnešních dní objevuje v koncertním set listu kapely, vždyť její výborný riff, úchvatné kytarové sólo a skvělý text se vryje do paměti posluchače téměř okamžitě. Ostatní skladby bohužel až takovou sílu nemají, i když pár světlých okamžiků se zde najde, jako například úvodní „Strážci času“ s výrazným refrénem, krásně melancholická záležitost „Kamennej anděl“ a silně návykový refrén skladby „Řekni a máš mě“. Tím ovšem výčet končí. Zbylé písně v rámci bohatého a velmi kvalitního repertoáru kapely spadají někam do průměru a nemají čím zaujmout. I když „Schizofrenie“ není v žádném případě špatná deska, v konkurenci především pozdějších nahrávek Arakainu lehce zaostává. Nicméně vrcholná éra pražské pětice měla teprve přijít.

Moloch 7/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Kamennej anděl

Seznam skladeb:
1. Strážci času
2. Teror
3. Řekni a máš mě
4. Kamennej anděl
5. Antikrist
6. Gilotina
7. Sedmá pečeť
8. Schizofrenie

Sestava:
Aleš Brichta - zpěv
Jirka Urban - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Mirek Mach - kytara
Štěpán Smetáček - bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 45:00
Produkce: Arakain
Label: Supraphon
Země: Československo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.08.2019
Přečteno: 6387x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
I když jsem......starší...1. 09. 2019 19:54 Kolík
Já se přiznám,...1. 09. 2019 13:16 ToPi
Jasná 10....31. 08. 2019 15:01 Shved
Black jack je slabší !!Black jack měla...31. 08. 2019 12:28 lukáš
History live za 10!!Pro mě je za 10...31. 08. 2019 12:08 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08922 sekund.