PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - 15 Vol.1 & 2

Patnáctiny jsou nádherný věk. Celý život před sebou, staří a starší můžou jenom závidět. V případě kapel to sice neplatí úplně doslova, i tak se ovšem sluší dané jubileum patřičně oslavit. Aktéři Arakainu tuto záležitost pojali s osobitostí sobě vlastní a jsem si jistý, že v celé hudební historii nenajdeme mnoho spolků, které by se mohly pochlubit obdobně noblesním přístupem k některému ze svých výročí. Obligátní bestofka byla totiž doplněna vagónem songů, jež pocházejí z předrevoluční éry kapely a které nebyly nikdy oficiálně vydány. Pro mnohé posluchače se tak jednalo o vůbec první setkání s danými skladbami. Těch se v rané fázi Arakainu nakupilo tolik, že bylo nutné výroční edici rozdělit na dva díly (své samozřejmě sehrály marketingové tahy firmy Popron), které dostaly do vínku titul „15. Vol. 1“, resp. „15. Vol. 2“ a ještě zbylo na desku „Archeology“, vztahující se k oslavám dvacetiletky.

K tomu přičtěme trojici, resp. pětici zbrusu nových skladeb nebo videokazetu „15“, jež byla zveřejněna tentýž rok a je zřejmé, že si hudebníci dali na oslavách jubilea opravdu záležet. Těžko říct, kterou z pecek uvést jako první, všechny songy nicméně dokazují, že to autorům Arakainu (nejprve tedy zejména Urbanovi s Brichtou) pálilo od samých počátků. V písních „M jako metal“ nebo „Metalománie“, kterými oba díly začínají, se odráží skladatelská naivita, ta je ale ve své upřímnosti odzbrojující a oba kusy spolehlivě zabírají napříč dekádami. A co teprve drtivě strhující „Chorál“ nebo dokonale funkční jízda „Zdař bůh“ s úchvatným speedy sólem? Těžko uvěřit, že na tyto skladby přišla řada v optimální podobě až nyní. Pořád jsme přitom na začátku výčtu mistrovských válů, dále je nutné zásadním způsobem vyzdvihnout metalové štoulce „Rebel“, „Den potom“ (s gradací, u které napětím praskají cévky v hlavách), brilantně vybroušený hitový majstrštyk „Jsem trochu jako“ či „Nesmíš to vzdát“ s neuvěřitelným citem pro chytlavé melodické klenutí, které umocňuje dojímavý retrospektivní text. Romantika ovšem dostává prostor v jiném příspěvku, „Ztráty a nálezy“ Marka Podskalského jsou extrémně povedenou baladou, již osobně považuji - hned vedle „Půl století“ - za vrchol mezi arakainovskými „ploužáky“.

Jen o kousek níž si stojí přímočaré jízdy „Krakatit“, „Excalibur“, „Proč?“ a volnější „Poslední valčík“, jejich právoplatné místo na kompilaci je ale stále nezpochybnitelné, jedinou píseň, kterou bych oželel, je nikterak poutavá „Vstávej“. Mezi skladbami vybranými z regulérních studiovek nemůže chybět „Kamennej anděl“, „Amadeus“, „Kolonie termitů“ či „Brána iluzí“, a překvapivě došlo, zřejmě kvůli čerstvosti daného materiálu, také na méně reprezentativní „Loutky“ a – o něco jistějšího – „Adriana“. No a pak je tu pětice nových písní. Na rozděleném vydání byly nejprve uvedeny tři speciální příspěvky („Duše“, „Ghetto“ a „Virtua Reality“), firma Popron ale po roce vydala kompilaci znova, tentokrát v jednom balení, a aby to nepůsobilo úplně jako hyenismus (což se stejně nepovedlo), kapela přihodila další dvě novinky („Dvory chaosu“ a „Je to šílený“, přičemž zmizely „Virtua Reality“ a – malinko symbolicky – „Duše“). Všechny bonusovky se nicméně povedly, při volbě pomyslného žebříčku od nejslabšího kousku po nejlepší volím pořadí „Virtua Reality“, „Je to šílený“, „Dvory chaosu“, „Ghetto“ a „Duše“.

A je to zejména autorská lehkost a rafinovanost „Duše“, která jakoby symbolizovala blížící se události. Pražáci se totiž dokázali vzpamatovat z krizové fáze zapříčiněné eskalací Brichtovy sólové kariéry a napříště vyrukovali s materiálem, který nejednomu fanouškovi – ale i hudebnímu pisálkovi – vyrazil dech.

Petr Štěpnička             

Pokud se kapela rozhodne vydat bestofku, měla by za prvé vhodně vybrat písničky ze svých dosavadních řadovek a za druhé přijít se zajímavým bonusem, který přiláká pozornost i těch fanoušků, kteří už doma její studiovou tvorbu mají a pořizování výběrového alba by pro ně jinak nemělo smysl. Arakain obě dvě tyto věci zvládnul na výbornou a obzvláště ten bonus v podobě starých (v některých případech i znovu nahraných) pecek ze singlů a demáčů plus pár novinek je pěkně šťavnatý. O skladbách, které vyšly na řadových deskách, už řeč byla, takže se zaměříme pouze na ty, které dostaly své místo na slunci až zde.

Lahodné menu otvírá duo krátkých, ale velmi chutných předkrmů v podobě „M jako metal“ a „Zdař bůh“. Jejich text je sice trochu naivní, ale hudební složka to plně vynahradí. Následující „Chorál“ už jede po všech stránkách v typických Arakainovských kolejích. Nádherná balada „Ztráty a nálezy“ patří k naprostým kultům a i po těch třiatřiceti letech má stále co říct. V kousku nazvaném „Rebel“ naprosto vládne Brichta svým hlubokým silným hlasem. Refrén má díky jeho urputnému vokálu obrovskou sílu. Kategorii znovu nahraných skladeb na „15 Vol. 1“ uzavírá apokalyptická „Den potom“ s hostujícím Izzim z Dogy. Následující „Excalibur“ zaujme už intrem s jemnými tóny flétny, které tvoří krásný kontrast s řezničinou, která nastane hned po něm. Totální kult, hymna, jeden z vrcholů v tvorbě kapely a hlavně nepostradatelná položka každého koncertu pražské legendy, tím vším by se dala titulovat jedinečná záležitost „Proč“. To následující „Ku-klux- klan“ se na koncertech moc nehraje, což je obrovská škoda, protože by si to rozhodně zasloužila.

Druhý disk se svojí kvalitou jedničce hravě vyrovná. To potvrzuje hned úvodní dvoukopáková palba „Metalománie“. Druhá v pořadí „Jsem trochu jako“ patří k mým nejoblíbenějším arakainovským skladbám vůbec. Její krásný melodický a postupně gradující začátek, který se nečekaně zvrhne v sekanou pasáž, aby se následně přelil do svižné chytlavé sloky, následované výborným refrénem, mým uším vždy navodí pocit absolutního blaha. „Poslední valčík“ přinese příjemné odlehčení před pořádnou thrashovou náloží, zastoupenou skladbami „Nesmíš to vzdát“, „Vstávej“, „Krakatit“ a „ Gladiátor“. Mezi nimi se nenajde jediné slabé místo. Velmi se povedly i nové songy, ze kterých bych vyzdvihnul zejména skladbu „Duše“ se skvělým textem.

Tato výběrovka se zkrátka více než povedla a protože Arakain je bez diskuzí největší česká metalová kapela, patří tato nahrávka do povinné četby všech tuzemských příznivců tvrdé hudby.

Moloch 10/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Ztráty a nálezy

Seznam skladeb:
Disc 1
1. M jako metal
2. Zdař bůh
3. Chorál
4. Ztráty a nálezy
5. Rebel
6. Den potom
7. Excalibur
8. Proč?
9. Ku-klux-klan
10. Pán bouře
11. Kamennej anděl
12. Kolonie termitů
13. Ukolébavka
14. Marilyn
15. Adrian
16. Duše
17. Ghetto
(resp. Dvory chaosu na souhrnném vydání)

Disc 2
1. Metalománie
2. Jsem trochu jako
3. Poslední valčík
4. Nesmíš to vzdát
5. Vstávej
6. Krakatit
7. Gladiátor
8. Amadeus
9. Šeherezád
10. Gilotina
11. Zapomeň
12. Harlekýn
13. Brána iluzí
14. Zase spíš v noci sama
15. Loutky
16. Virtua Reality
(resp. Je to šílený na souhrnném vydání)

Sestava:
Aleš Brichta - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Marek Žežulka - bicí

Rok vydání: 1997 (1998 souhrnné vydání)
Čas: 1:16:41/1:16:32
Produkce: Arakain
Label: Popron Music
Země: Česká republika
Žánr: thrash/heavy metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1997 - 15 Vol.1
1997 - 15 Vol.2
1998 - Apage Satanas
1998 - 15 Vol.1 & 2
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.10.2019
Přečteno: 3807x




počet příspěvků: 18

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tvrzení Molochas tím názorem,...9. 10. 2019 10:59 Bhut
Divadlo snů je...7. 10. 2019 17:59 htaedas
10 písní Blackoshe.To Sagi : Blackosh...6. 10. 2019 14:33 lukáš
Brichta solovkyDivadlo snu patří...6. 10. 2019 13:38 Sagi
Spíše metal.To Guns : Já...4. 10. 2019 14:03 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09536 sekund.