DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - Jekyll & Hyde

Nejlegendárnější a nejproslulejší tuzemská metalová parta uvádí novinku „Jekyll & Hyde“. Pokud někdo čekal nějaký stylový posun, pak zřejmě nepochází z této planety. Pražáci jedou svůj tradiční metal, na kterém je sympatická skutečnost, že se v moderním groovu nachází dost prostoru pro řezavé thrashové riffy, a to v poměru, jenž by mohl uspokojit fanoušky kapely napříč jejich názorovým spektrem (ano, i „brichtovce“). Výhodou nového alba je – na poměry Arakainu – střídmější stopáž, přestože byla opět překročena hrozivá padesátiminutová hranice, jejíž plochu se málokdy podaří rovnoměrně zaplnit kvalitními songy. Aktuální deska v tomto ohledu není výjimkou, dobrých – a občas i skvělých - momentů je na ní ovšem několik.

Aby čtveřice autorů nenechala nikoho na pochybách, jak že se staví ke kritickým pohledům na jejich tvorbu (včetně neustále remcajících pisálků), uvedla jako první singlovku píseň „Dnes ještě ne“, jež zároveň celou desku otvírá. Text vypovídá nejen o svéhlavém přístupu ("vysvětli mi, jak jsi přišel na to, že mě tvůj názor snad zajímá"), ale také o neutuchající energii, jež Arakainem pulzuje, čemuž se dá vzhledem k dravosti – výborně ozvučené - hudby spolehlivě věřit. Přestože se však pohybujeme na území groovy-thrashe, je třeba upozornit, že skladatelé už dlouho dbají na pro-koncertní vyznění svých skladeb (není se co divit, tato činnost je živí), takže je středobod drtivé většiny skladeb vztahován k chorusové části. Obecně platí, že autoři umí nabídnout tažnou slokovou pasáž (případně o něco rutinnější, ale pořád zabírající riffy nebo tradičně vymakaná sóla), chytlavost celé kompozice se ale chtě nechtě odvíjí od refrénového partu. Úvodní song se v tomto ohledu nachází někde mezi, podobně jsou na tom vály „Šestý smysl“, „Kompromis“, „Síť“, a také „Signály“, kterým ale kladné body přidává důvtipný text o všudypřítomných mobilech, lépe řečeno jeho pravděpodobný podtón, jenž si bere na paškál koncertní „svítiče“ ("displeje mobilů životy ozáří, rozjasní každou tvář").

V ostatních příspěvcích už je situace jasnější, ať v pozitivním, tak méně lichotivém slova smyslu. Do záporné kategorie spadají kusy „Hřích“ a „To co chceš mít“, které jsou exemplárním příkladem skladeb, jejichž velmi dobrý základ udusává skladatelsky neobratný refrén. Opoziční skupinu zastupuje nadmíru zdařilá píseň „Znal bych rád“, která mimo jiné potěší fórky směřovanými k vlastnímu songu „Štvanice" nebo k legendám Kiss. „Sny dávají křídla“ jsou dalším povedeným momentem, moderní thrashy kytary a vokální drajv (parádní slokové fráze!) uvolňují melodické průniky v čele s valčíkově taženým refrénem, v závěru skladby étericky plujícím do ticha. Skvěle se poslouchá thrashově nasupený „Hathor“, jehož refrén můžeme dokonce považovat za nejsilnější okamžik díla. V těsném závěsu se veze kus „Jen vaše ruce“, který vyniká nejen úžasně návykovým hip-hopovým skluzem ve slokách či powermetalově trylkujícím sólem, ale také účastí Lucie Bílé (tato popová hvězda vůbec zaslouží úctu za neutuchající loajálnost k mimo-mainstreamovému Arakainu). Text písně opět pojednává o vlastní cestě, která nebere ohledy na okolní vlivy ("nás nezajímá, co je momentálně trendy"), přičemž zmíněná sloková pasáž je důkazem této proklamace. Škoda jen, že podobně překvapivých autorských štoulců není na novince Arakainu ještě o něco víc.

Ať už se to někomu líbí, nebo ne, pánové před několika lety našli svůj moderní profil (původně ovlivněný formacemi jako Pantera, Fear Factory nebo Limb Bizkit), v jehož mantinelech manévrují víceméně pořád dokola. Daná strategie sebou neodvratně nese určitou kompoziční jednolitost, na druhou stranu je obdivuhodné, že se z tohoto úzkého prostoru neustále daří Arakainu vylézat se vztyčenou hlavou. Novinka „Jekyll & Hyde“ opět není odzbrojující v celé své délce, v tracklistu se nicméně nachází několik písní, které nejen že naleznou pevné místo na koncertech, ale ještě se dost možná stanou jejich ozdobou.

Petr Štěpnička             

Nové album naplňuje rozpolcenost svého názvu „Jekyll a Hyde“. Na jedné straně je zas o něco tvrdší, než jeho předchůdce, na druhé ale nepřináší tolik uspokojivých melodií. Deska pokračuje v trendu desek předešlých, což je dobře, protože „Adrenalinum“ a především „Arakadabra“ považuji za skvělé nahrávky.

Novinka má skvělé riffy. Hodně riffů. Thrashové, groovy, moderní, nápadité. Album prostě správně „řeže“. Bohužel refrény jsou z poloviny výborné a z poloviny průměrné. Už z toho důvodu je jasné, že „Jekyll a Hyde“ nedosahuje zdaleka kvalit předešlých dvou alb. Rozpolcenost podtrhují texty. Některé jsou dobré, ale většina opět pouze průměrné.

Skladba „Jen vaše ruce“ s Lucií Bílou nabídne fajn muziku a skvělý pěvecký duel Honzy a Lucie. Vše ale zabije příšerný text - Infantilní, jednoduchý a samochvalný jako od béčkové kapely z osmdesátých. Přesto považuji desku za dobrou a většina písní se mi líbí. „Kompromis“, „To co chceš mít“, „Hathor“ či „Hřích“ jsou výborné pecky.

Nad tím ale kilometr vyčnívá závěrečná titulní skladba „Jekyll a Hyde“. Parádní temná atmosféra, konečně i skvělý text, masivní riff, Honzův drsný projev a výborná melodie. Příjemné překvapení a ukázka toho, že Arakain nápady nápady pořád ještě má.

Supermartonátor 7,5/10
Uznávat Arakain jako největší tuzemskou metalovou legendu je samozřejmost, ale nemůže to zastínit fakt, že tahle kapela už léta žije jen z podstaty svého jména. Není třeba neustále omílat odchod Aleše Brichty, který byl z historického hlediska pro Arakain zcela zásadní, ale je také nutné uznat, že od té doby Arakain sice natočili slušná alba, ovšem taková, jaká se nemohou rovnat těm klasickým kusům jak z dob totality, tak z devadesátých let. Můžeme oceňovat snahu kapely znít moderně, ale zároveň musíme poukázat na to, že její vyznění je už léta sterilní a zvuk, i když podléhá požadavkům doby, je předvídatelný a zaměnitelný.

Nejpozději od alba „Restart“ je Arakain ve slepé uličce. Každá další deska je o chlup horší než ta předešlá a spojení s Dymytry (byť logické) tuzemské legendě také zrovna nepomohlo. Stejně tak jako už stálé angažmá Lucie Bílé, které fungovalo v osmdesátých letech přitažlivě, v současné době se neubrání křečovité póze. Ne, „Jekyll & Hyde“ není dobrá deska. Je pečlivě zaranžovaná, po stránce produkční jí také není mnoho co vyčíst, ovšem naprosto jí chybí nosné nápady a věci ani trochu nepomohou otravné texty a Toužimského rádobydrsný projev. A tak se Arakain propadá zase o kousek níž. Škoda…

Pepsi 3,5/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Dnes ještě ne

Seznam skladeb:
1. Dnes ješte ne
2. Znal bych rád
3. Šestý smysl
4. To co chceš mít
5. Kompromis
6. Sny dávají křídla
7. Síť
8. Hathor
9. Jen vaše ruce
10. Hřích
11. Signály
12. Jekyll & Hyde

Sestava:
Jiří Urban – kytara
Zdeněk Kub – baskytara
Miroslav Mach – kytara
Jan Toužimský – zpěv
Lukáš Doksanský – bicí

Hosté:
Lucie Bílá - zpěv

Rok vydání: 2019
Čas: 50:33
Mix, mastering: Martin Hollandr (studio HollySound)
Produkce: Arakain
Label: 2P Production
Země: Česká republika
Žánr: groove/thrash/heavy metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S.
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2019
Přečteno: 7933x




počet příspěvků: 54

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
J&HTak jsem album pár...28. 07. 2021 23:32 mr.deadhead
a zase ATak stejně dobré...29. 06. 2019 15:09 René
Vzhladom na haly a...25. 06. 2019 11:44 Demonick
Ted mi to taky...24. 06. 2019 15:48 Posluchac
Tam uvádějí...24. 06. 2019 15:37 Pamětník z Barči


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08738 sekund.