26.01.2020
DEATH
Zemřel někdejší bubeník deathmetalových legend Sean ..více

26.01.2020
THE MARS VOLTA
Bývalý basista těchto dnes už neexistujících ..více

26.01.2020
WINGER
Nová deska těchto amerických hardrockerů je na cestě. V ..více

26.01.2020
BENEATH MY SINS
Novinka francouzských BENEATH MY SINS "I Decide" vyjde ..více

25.01.2020
AEROSMITH
Slavní rockeři možná zamíří k soudu. Kapelu totiž ..více

25.01.2020
NILE
V pětatřiceti letech zemřel bývalý basista těchto ..více






LIMETALL - Znamení
nerieste kokot*ny, tito borci su davno za zenitom, ..

LIMETALL - Znamení
B. Wolf : Možná kdybych si koupil jako první a ..

LIMETALL - Znamení
skončil v den, kdy odešel navždy S. Hranický . ..

RAGE - Wings Of Rage
no vida a já to měl přeně naopak :-). Ale v Pr ..

LIMETALL - Znamení
L.P. byl ze skupiny odejit, jako uznavany a profes ..

LIMETALL - Znamení
Jméno jsem opravil, díky za upozornění. Co se ..

RAGE - Wings Of Rage
Tak tak, zdání klame. ..

RAGE - Wings Of Rage
po prvním poslechu mi tahle deska prisla takova n ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Ahoj, osobně taky Torr,Debustrol, Kryptor atd del ..

LIMETALL - Znamení
Mistr pera psaciho, Bubenik se jmenuje Lukas Pavli ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Osobní setkání s idoly z dětství je zážitek, který se ti z paměti nikdy nevymaže
3944x

DEBUSTROL - Neuropatolog
1952x

DEBUSTROL - Chytrá past
1322x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pepsi Stone
1136x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pagan
1122x

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
1083x



03.04.2020
MOTÖRHEAD Czech Republic revival JUDAS PRIEST revival Praha IRON MAIDEN reviv..
kc semilasso, začátek od:18:00, vstupné: 290

12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:



článků celkem: 7403
recenzí: 6067
reportů: 570
rozhovorů: 388













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


ARAKAIN - Warning!

Druhé album post-brichtovské éry nese výhružný název "Warning!". Bát se ale nemusíme, Arakain nezačal hrát pop nebo country, i když k někdejšímu thrashovému řádění měl už v nultých letech taky pěkně daleko. Deska nese typické znaky moderní tváře kapely, tedy příklon ke groovu, zbytečně dlouhou stopáž a kvalitativní nevyrovnanost. Zajímavější jsou tak paradoxně skutečnosti, které se v roce 2005, kdy nahrávka vznikla, netýkaly hudby, ale spíše okolností, jež její vydání doprovázely.

Zaprvé se změnilo logo, které symbolicky přešlo do strojově čitelného fontu. Pražáci také prohodili vydávající firmu, když dlouholetý Popron musel ustoupit před nadnárodním kolosem Sony BMG. Hlavní události se ale týkaly sestavy. Z Arakainu totiž po nahrání desky odešel Marek Žežulka. Tento bicmen se nicméně nikdy netajil malinko jiným hudebním vkusem, takže je vlastně s podivem, že u české metalové legendy vydržel tak dlouho (štěstí našel u komerčního Divokýho Billa). Odporoučel se rovněž Petr Kolář, jenž se tím pádem stal dalším zpěvákem, jehož Arakain objevil pro tuzemský mainstream. Nahradil jej Honza Toužimský, který je ovšem výrazově natolik podobný, že jde o změnu čistě kosmetickou (však také Honza na divadle Koláře alternoval, navíc si stihl zahostovat již na tomto albu). Mimochodem, Toužimský, stejně jako bicmen Lukáš Doksanský, který nastoupil po Žežulkovi, zůstávají Arakainu věrní dodnes.

Album "Warning!" působí o něco sebejistěji, nežli bezkrevná a časově krutě předimenzovaná "Metalmorfoza" (včetně zvukové produkce), o velké rozdíly ale nejde. Opět zde máme několik kousků, které mohly být o tolik lepší, kdyby se jim do cesty nepostavil prachbídný refrén. V chronologickém pořadí se tyto hudební mrzáci nazývají "Vnitřní hlas", "DNA", "Nevidomý hráč", "Král nudy", "Nárůč hrůzy" a "Noční můry". Většina těchto skladeb má tak dobře našlápnuto, že jakostní sešup, jenž nastane v ústřední vokální části, působí takřka bolestivě. Naštěstí na disku rovněž nalezneme velmi dobré písně, které Arakainu dělají jenom čest (lépe řečeno zachraňují jeho renomé).

Playlist nahrávky výrazněji zajiskří v příspěvcích "Hříšný touhy", "Chtěl bych ti říct" (s elektronickými nebo symfonickými prvky) a "Černý koně". Je to trochu paradox, neb jde v prvních dvou případech o balady, a ve třetím o polobaladu. Všechny jsou ale nadmíru zdařilé a dávají vhodně vyniknout Kolářově vokálnímu umu. Povedl se také - již metalově vyostřený - "Jesus Business", ve kterém je jednak zábavné poslouchat parádně zaoblený refrén, jednak nalézat spojitosti s jednou ze známých skladeb kapely (viz "Labyrint"). Z druhé poloviny nahrávky je stejně tak nutné vypíchnout "Strom života", který sbírá tunu kladných bodů už jenom za samotné téma, a nakonec i typicky rozhoupanou, ale také velmi příjemně zadumanou "Písečnou samotu".

Tyto momenty dokazují značný autorský potenciál, který ale jakoby se úplně neuměl zorientovat v moderních metalových položkách. Když dojde na rytmické zklidnění, vcítí se pánové do svého rukopisu daleko poutavěji. Do drsných corových riffů jim ale tahle lehkost nepasuje, což se nejvíce projevuje v necitlivě zohýbaných (polámaných) refrénech. Kdybychom z novodobých desek Arakainu vybrali ty nejpovedenější písně, získáme strhující a pořádně objemnou kolekci metalových hitovek. Takhle jsou ale všechny zlaté kousky obklopeny vrstvou skladatelské hlíny, jejíž neustále prosívání vyžaduje trpělivost, a pokud tohle někomu není po chuti, nelze se mu popravdě řečeno vůbec divit.

Pagan             

V roce 2005 zažíval Arakain divné období. V době, kdy album „Warning!“ přicházelo na trh, bylo už prakticky jasné, že Petr Kolář v ansámblu končí. Chvíli po něm oznámil odchod i dlouholetý bubeník formace Marek Žežulka, který už nezvládal sedět na dvou židlích najednou a logicky upřednostnil Divokýho Billa, který se v té době stával stále komerčněji úspěšnějším, zatímco Arakain připomínal spíše Titanic po srážce s ledovcem a vypadal, že dříve nebo později půjde úplně ke dnu. Přitom když deskou „Metalmorfoza“ vstoupila kapela do nové éry, zdálo se, že s novým vokalistou bude vše fungovat. Ona totiž zmíněná nahrávka z roku 2003 vůbec nezněla špatně, ale publikum zkrátka Petra Koláře nikdy nepřijalo a fakt, že jeho sólovou tvorbu omývala stále dokola snad všechna domácí komerční rádia, mu na popularitě u metal fans moc nepřidal.

Deska „Warning!“ v podstatě ve všem navazuje na svou předchůdkyni, takže i zde se dočkáme moderně pojatého groove metalu, ale jednotlivé písně už nepůsobí tak přesvědčivě, jako tomu bylo na „Metalmorfoze“. Zcela nezajímavé texty jsou bohužel společným problémem většiny desek pobrichtovské epochy. Jedinou růží mezi trním se tak stává skladba „Černý koně“ se silně návykovým refrénem, která se po všech stránkách povedla a považuji ji za nejlepší věc z Kolářovy éry. Na desce najdeme i další silnější momenty („DNA“, „Náruč hrůzy“, „Jesus Business“, „Strom života“), ale ve srovnání s tím, co dokázal Arakain stvořit za celých těch třiadvacet let, patří tyto skladby spíše do průměru. Zbylé písně nemají čím zaujmout a titul jedné ze skladeb „Král nudy“ na ně pasuje zcela výstižně.

Arakain tedy poprvé (a bohužel ne naposled) ve své kariéře vydal nepovedenou desku. „Warning!“ vnímám jako druhé nejhorší album (po „Homo Sapiens..?“) v celé dosavadní diskografii kapely.

Moloch 4/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Strom života

Seznam skladeb:
1. Warning
2. Vnitřní hlas
3. DNA
4. Nevidomý hráč
5. Hříšný touhy
6. Král nudy
7. Náruč hrůzy
8. Černý koně
9. Jesus Business
10. Strom života
11. Noční můry
12. Chtěl bych Ti říct
13. Písečná samota

Sestava:
Petr Kolář - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Marek Žežulka - bicí

Host:
Jan Toužimský - zpěv

Rok vydání: 2005
Čas: 52:28
Label: SONY BMG
Země: Česká republika
Žánr: heavy/groove/thrash metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2019
Přečteno: 1420x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8,5/10Po vskutku veľkom...14. 11. 2019 9:29 Demonick
Jiri87:Metalmorfozu jsem...11. 11. 2019 21:02 Moloch
Nemam co k albumu...11. 11. 2019 16:38 johny
Další alba - AdrenaliumPrvní tři...11. 11. 2019 10:41 Sagi
Shrnu to......Na Metalmorfóze...10. 11. 2019 10:33 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1825 sekund.