DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KRUCIPÜSK - Country Hell

Už dlouhých patnáct let se čeká na dalšího "Druida". Právě před takovou dobou vydal Krucipüsk své vrcholové dílo, po kterém ovšem jeho kariéra nabrala až nepochopitelný obrat, kdy následoval takový sešup dolů, že se fanoušci nestačili divit, co se z kdysi tak oblíbené kapely stalo. Následující album "Ahoj" totiž zklamalo a s trojicí "Amen", "Rodinnej diktát" a "Boombay" si tahle liberecká parta sáhla na samotné dno. Obrat k lepšímu přišel s "Tintili Vantili" a minulou "Sine Amore Nihil", ovšem návrat k druidovské formě se nekonal. Ba co víc, Krucipüsk se k ní ani nepřiblížili.

Možná byl čas na radikální změnu, které skutečně přišla. Principál Tomáš Hájíček totálně rozprášil obsazení a zbavil se i dlouholetých spolupracovníků kytaristy Jarmuta Gabriela a bubeníka Vojtěcha Doudy. Dnes tak Krucipüsk tvoří zcela jiní muzikanti, v jejich sestavě lze najít slovenského kytaristu Petera Bošku, jenž hrával s Kreysonem, matadora undergroundové scény Pepeho Krečka a překvapivě i Hájíčkova syna Tomáše za bicí soupravou. S novou sestavou nová krev? Zdá se, že ano. Doby špatných alb jsou pro Krucipüsk snad minulostí.. Dávných met sice opět dosaženo nebylo, ale i tak "Country Hell" má největší ambice od dob "Druide".

Spojitosti s někdejším milníkem moc nehledejte, stejně tak ani hity, jako byly "Láska je kurva", "Cesta" nebo "Druide". "Country Hell" je sevřená deska, která (na rozdíl od alb minulých) nepostrádá silné skladby, jež sice z počátku nebudou jevit hitové ambice, ovšem po podrobnějším zkoumání je všechno trochu jinak. Hudebně se Krucipüsk nezměnili, z novinky zní jejich crossover, který má kořeny někde u Suicidal Tendencies a newyorské hardcorové scény, ale je poučen i českými vesnickými parkety. Tady se čekat nic jiného nedalo, otázka ale stála, kolik se Krucipüsk podaří napsat dobrých skladeb. Těch mají tentokrát v zásobě dost.

V "Dej mi pusu" na posluchače hned ze začátku vyjede mohutná dechová sekce a funky rytmus a může se zdát, že Krucipüsk opět chtějí experimentovat, s "Mamánkem" je to už jinak. Už s pochodovým kytarovým riffem nejeden starý fanoušek pookřeje a přestože refrén neobsahuje toužebně očekávaný frontální útok na první signální, je znát, že Krucipüsk jsou tentokrát při chuti. I sám strejda Tomáš srší větší energií než na minulých počinech a když mu kapela předhodí tak silné věci jako "Zabil jsem robota", "Šampion" nebo "Zas a zas" (netypická skladba v intencích post-grunge nebo alternativního rocku), dává jim svůj typický drajv a dokazuje fanouškům, že Krucipüsk své poslední slovo ještě neřekli. Nejsilnější je závěr alba. "Jeho žena" je totiž pravděpodobně největší hit, který jede v punkových kolejích a titulní "Country Hell" má v sobě podivně dramatickou atmosféru s "vlasteneckým" textem a silným refrénem, že se dozajista bude jednat o stálici koncertního programu pro příští měsíce.

Obrovskou devizou alba je fakt, že s každým dalším poslechem roste. Nikdy sice nedosáhne met "Čtyřky" a "Druide", ale rozhodně se jedná o nejlepší album od dob těchto desek. Fanoušci tentokrát mohou být spokojeni, Krucipüsk ukázali, proč byli řazeni k tomu nejlepšímu, co česká scéna nabízí. S "Country Hell" totiž lze zapomenout na někdejší přešlapy a úlety...

Jan Skala             


www.krucipusk.cz

YouTube ukázka - Country Hell

Seznam skladeb:
1. Dej mi pusu
2. Mamánek
3. Zabil jsem robota
4. Bílá pláž
5. Labužník
6. Šampion
7. Bídníci
8. Zas a zas
9. Inspirace
¨ 10. Jeho žena
11. Country Hell

Sestava:
Tomáš Hájíček - zpěv
Peter Boška - kytara
Pepe Kreček - baskytara
Tomáš Hájíček jr. - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 39:47
Label: Krucipüsk
Země: Česká republika
Žánr: crossover

Diskografie:
1993 - Ratata
1996 - Cirkus dneska nebude
1998 - Bigada Bigada Baby
2001 - 4
2004 - Druide!
2007 - Ahoj
2009 - Amen
2012 - Rodinnej diktát
2013 - Boombay
2015 - Tintili Vantili
2017 - Sine Amore Nihil
2019 - Country Hell

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.11.2019
Přečteno: 5177x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jinak pokud by...18. 11. 2023 11:21 Adam
HovnoZle8-8,5/10 prostě...1. 11. 2023 20:18 Adam
HovnoZle8-8,5/10 prostě...1. 11. 2023 20:18 Adam
Uvidíme no.Jak už...24. 11. 2019 18:49 Guns
Souhlasím. Byl to...24. 11. 2019 14:51 Adam


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10086 sekund.