Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRIVIUM – What The Dead Men Say

Rychlost, tvrdost, melodie. Tři atributy, které se v diskografii této převážně floridské bandy vždy vyskytovaly a hrály prim. Někdy převážila jedna vlastnost nad druhou, někdy se více přitvrdilo a někdy zase naopak zvolnilo. Jak šel čas, přibývali fanoušci a zvětšoval se název „Trivium“ na festivalových plakátech. Trvalo to dvacet let a devět alb a kapela se našla. Už žádné změny, žádné experimenty. Rychlost, tvrdost, melodie. Ve správném poměru.

Už minulá deska „The Sin and The Sentence“ redefinovala zpátky kapelu do dob, kdy uhranula posluchače a odbornou veřejnost svým mnohavrstevným kouskem „Shogun“. Dlouhé písničky, změny temp a rytmiky a právě ony tři propírané atributy vytvořily poměrně unikátní koktejl novodobého metalu. Na jedné straně hitové refrény a kytarové melodie, na druhé straně thrashové a deathmetalové riffy s frenetickou rytmikou a překvapivými skladatelskými postupy a změnami během písní. Přesně takto se Trivium prezentovali na minulé desce a „The Sin and The Sentence“ se stalo velice příjemným překvapením.

Novinka „What The Dead Men Say“ pokračuje v nastoleném trendu a začíná přesně tam, kde minulé album skončilo. Troufám si tvrdit, že angažmá bubeníka Alexe Benta se stalo tím nejpádnějším argumentem, proč kapela probudila své staré pudy a vrátila se zpět ke skládání mnohavrstevných písní s důrazem na své metalové osmdesátkové kořeny. Když máte totiž za zády bubeníka, který zahraje VŠECHNO, je pak radost skládat písně bez nějakých zábran a mantinelů a upustit uzdu své fantazii. Bent samozřejmě pečlivě řídí groove a slouží kapele, ale jakmile se v písni objeví náznak hluchého místa, na řadu přichází netradiční přechod nebo technická finesa, která nastartuje další část songu. Rytmiku a instrumentální složku obecně je radost poslouchat – rychlost, tvrdost a melodie zde platí beze zbytku.

Kytarové dvojhlasy a sóla, rychlá rytmika, výrazná basa – to vše a ještě více je prostoupeno téměř celou deskou a členové se vyřádili především v mezihrách a v závěrech jednotlivých písní. Začátek a konec alba je dokonalý a ať už se jedná o titulní skladbu, „Catastrophist“, „Amongst the Shadows & the Stones“, „Sickness Unto You“ anebo „Bending the Arc to Fear“, kapela šlape a vytváří jeden z nejlepších materiálů své diskografie, který se může směle postavit vedle těch nejznámějších věcí. Samozřejmě nelze opomenout ani výrazný příspěvek frontmana Matta Heafyho s jeho vokálním rozsahem a citem pro příjemné melodie a harmonické vsuvky.

Jediný problém tak nastává s prostřední částí alba, ve které se nachází trojice songů, které výše uvedené propriety osekává na dobře vystavený refrén. „Bleed Into Me“, „The Defiant“ a „Scattering The Ashes“ tak v podstatě dávají vzpomenout na línější skladatelský rukopis někam k deskám „Vengeance Falls“ a „Silence In The Snow“, kde se akcentovala tradiční písničková struktura s táhlými refrény. V obležení nabušených šestiminutových pecek jako „Catastrophist“ nebo „Sickness Unto You“ zkrátka trojice vyřčených písní působí jako chudý příbuzný a vatový materiál.

Ve stylu psaní písní a ve stabilitě členů se Trivium našlo. Sofistikovanost nového alba je až zarážející a instrumentální mnohovrstevnatost a lehkost samotných melodických pasáží přesně definuje Trivium jako kapelu, která může svým moderním pojetím metalu oslovit mladé publikum a zároveň potěšit zkušené posluchače a fanoušky starších subžánrů. „What The Dead Men Say“ potvrzuje, že předchozí placka nebyla náhoda a splňuje veškeré atributy kapely, jež se tehdy na hudebním poli etablovala. Rychlost, tvrdost, melodie. Trivium. Konečně.

Radek Neuman             


www.trivium.org

YouTube ukázka – What The Dead Men Say

Seznam skladeb:
1. IX
2. What The Dead Men Say
3. Catastrophist
4. Amongst the Shadows & the Stones
5. Bleed Into Me
6. The Defiant
7. Sickness Unto You
8. Scattering the Ashes
9. Bending the Arc to Fear
10. The Ones We Leave Behind

Sestava:
Matt Heafy – zpěv, kytara
Corey Beaulieu - kytara, vokály
Paolo Gregoletto - baskytara, vokály
Alex Bent - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 46:31
Label: Roadrunner
Země: USA

Diskografie:
2003 - Ember to Inferno
2005 - Ascendancy
2006 - The Crusade
2008 - Shogun
2011 - In Waves
2013 - Vengeance Falls
2015 - Silence in the Snow
2017 – The Sin and the Sentence
2020 – What The Dead Men Say

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.05.2020
Přečteno: 3458x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
vynikající deska,...7. 05. 2020 10:51 Karel Klafunda
Ja už CD mám a je...6. 05. 2020 19:40 Meres
Tak to jsem...6. 05. 2020 10:59 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08455 sekund.