RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Marek LACKO (FICTIVE MARRY) - Ak by sme mali neobmedzený budget alebo nonstop sponzora, točil by som klipy na každú skladbuv

V singlu „Som to ja“, vydaném v období největšího rozpuku protikoronových opatření, zpívají moderně ladění Fictive Marry ze Slovenska, že „…svět se nevzpamatuje, dokud se nevzpamatujeme my“. Už jen za tenhle chytlavý a krutě pravdivý slogan by si kapela zasloužila maximální pozornost. Ale těch důvodů je daleko víc – třeba je najdete již v následujícím povídání lídra kapely Marka Lacka.


Na úvod Tě chci požádat, abys kapelu Fictive Marry blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků, spojených s vaší muzikou, vzpomínáš nejraději?
Sme modern-rock kapela zo Slovenska, konkrétne z Košíc , ktorá má prvky metalu, elektra, rapu a aj popu. V podstate je to akási fúzia toho, čo aj počúvame v bežnom živote a čo nás inšpiruje. Mám na mysli kapely ako FIR, BMTH, ETF, atď. Sme piati, čiže taká klasická zostava a skladby máme v slovenčine. Počiatok kapely je rok 2010, avšak za ten čas bolo veľa zmien nie len v hudobnom žánri, akým sme začali, ale aj v členoch kapely.

Jak jste přišli k poměrně neotřelému názvu?
No, to bola úplne náhoda a celé to vzniklo tak, že ešte s pôvodným basákom sme na podnájme vymýšľali názov a začali sme tým, že sa budeme volať Merry Christmas, potom, že Merry X-mas, Fictive Merry X-mas a nakoniec, že dajme Fictive Marry, kde sa v slove MERRY akosi zmenilo E na A, ani sme si to neuvedomili a z „Fiktívnych šťastných Vianoc“ bola zrazu fiktívna Marienka s gramatickou chybou, keďže sú tam dve „r“ (smích). Nechali sme to tak, dlho sme to neriešili a potom sme už nechceli ani riešiť. Dobrá vec na tom je, že keď si dáš do googlu naše meno, nájde iba nás.

Byť byste letos měli slavit desáté výročí svého vzniku, v životě Fictive Marry proběhla i několikaletá pauza. Co tě nakoplo k tomu dát Fictive Marry znovu dohromady? Uvažoval jsi v té době o tom oslovit s možností pokračovat své bývalé spoluhráče? A bylo obtížné znovu oslovit vaše staré fanoušky?
Fanúšikov to v tom čase, kedy sme si dali „pauzu“ dosť zarazilo, takže, keď sme ohlásili comeback, veľa z nich bolo v radostnom šoku, pretože s nami v podstate vyrastali a nostalgia je nostalgia, takže nebol problém si ich dostať na našu stranu naspäť. Nápad dať dokopy späť FTM neprišiel z mojej hlavy, ale z hlavy gitaristky Mirky, ktorú som po tejto štvorročnej pauze stretol, dali sme sa dokopy a spomenula mi, že hráva v nejakom novorozbiehajúcom sa projekte. Na to som si začal písať s jej gitaristom Reném a auž ani neviem ako, ocitol som sa na skúške, zaspieval som si s nimi a z jednej skúšky boli dve, tri , štyri a nakoniec sme už prerábali naše staršie songy a začali tvoriť nové. Ja, Mirka, René sme ostali a ostatní sa vpriebehu pár týždňov prestriedali, až sme sa dostali do tejto finálnej zostavy. Oslovil som dlhoročného kamaráta Lukyho, ktorý FTM sledoval a mal rád od začiatku a bol ochotný sa vzdať práce v Nemecku, docestoval domov na SVK a hrá na bicie. Posledným členom je basák Filip, ktorý sa k nám dostal úplne náhodne, keď sme mali hrať koncert a nemali sme basáka zo dňa na deň. Už ani neviem kto, ale oslovili sme Filipa, či by nezaskočil na jeden koncert a teraz je z neho plnohodnotný člen a dokonca technik, zvukár, manažér a všetko možné v jednom.

Jak bys popsal aktuální tvorbu Fictive Marry někomu, kdo vás dosud nezná? Začínali jste jako pop rocková kapela, postupně jste se začali orientovat víc do moderního rokově metalového stylu. Co vás tímhle směrem posunulo, vlastní vývoj nebo nějaký konkrétní impuls zvenčí?
V podstate si na to aj odpovedal. Sme moderná metalová kapela a ako som už v úvode predstavil FTM, sme akási fúzia všetkého a snažíme sa ísť s dobou. Budeš tam počuť rock, metal, pop, rap, elektro. Ja som sa dlho venoval rapovaniu, to už je nejakých 15-20 rokov dozadu a v dnešnej dobe sa ten rap dáva aj do metalu, tak ho tam sem tam trošku dám (smích). Tento smer prichádza akosi automaticky, takže je určite veľký vplyv z vonku.

Pokud jsem zaznamenal dobře, patříte k těm, kteří dávají přednost tvorbě jednotlivých singlů před ucelenou kolekcí. V čem je pro tebe tenhle způsob přitažlivější a myslíš, že u Fictive Marry někdy dojde na vydání alba? Neláká tě po sobě nechat skutečně hmatatelnou stopu?
Hmatateľnú stopu si vie každý fanúšik dať dokopy sám a v dnešnej dobe za pár sekúnd. Výhoda? Dá si napr. na USB len songy, ktoré sa mu páčia a nemusí prepínať (smích). Osobne sa nám single cesta páči viac, pretože nie sme tlačení deadlinami a nie sme tak známa kapela, že by sa nám oplatilo vydávať CD a dokonca v tomto storočí niektorí už ani nevedia, kam sa CD strká. Sme na platformách, kde to žije, kde je to dostupné klikom, takže YT, Spotify atď.

Zatím poslední věc, kterou jste představili, byl videoklip ke skladbě „Som to ja“, ve které zpíváš „Svět se nevzpamatuje, dokud se nevzpamatujeme my“. Je současný stav světa tématem, kterému se rád věnuješ?
Ono to prichádza tiež akosi spontánne a automaticky. Stále sa snažím dávať dokopy témy, ktoré nie len že sú aktuálne, ale aj boli a budú. Dovolím si povedať, že každá jedna skladba je motivačná, aj keď možno znejú niektoré pochmúrne, depresívnejšie. Táto konkrétna vec bola akási zhoda náhod, že vyšla v období, aké máme a sedí aj k tejto téme.

Jaký máš vztah k videoklipům? Když už nemáš potřebu natočit cédéčko, považuješ tuhle formu vyjádření v současné době za zásadní cestu, jak zapůsobit na fanoušky? Co je podle tebe v současném hudebním světě potřeba k úspěchu?
Ak by sme mali neobmedzený budget alebo nonstop sponzora, točil by som klipy na každú skladbu. Ľudí zaujíma určite okrem hudby aj nejaký ten vizuál, ktorý ešte viac podporí skladbu, priblíži kapelu. A povedzme si pravdu, veľa fans máme práve aj cez klipy, kde nás niekto zdieľal, videl to niekto iný, kto nás nepoznal a boom, zaujali sme ho. Najprv možno vizuálne, potom skladbami, možno opačne, ale klipy sú 21.storočie, keďže ľudia trávia za PC hodiny a hodiny.

Skladba „Som to ja“ sice vznikla ještě před koronavirovým obdobím temna, nicméně tím výše zmíněným sloganem do něj skvěle zapadla. Jak jste prožili dobu, kdy se nemohlo živě hrát? Našel jsi na předchozím období něco pozitivního, co jste dokázali využít ve svůj prospěch?
Ja som ju prežil s rodinou a nezabili sme sa navzájom, pretože sme spolu aj pred koronou boli v podstate 24/7 (smích). Zrušilo sa nám veľa koncertov, čo určite bolo smutné, ale dokončili sme počas toho skladbu „Labyrinty bláznov“, na ktorú točíme klip už brzy a napísal som ďalšie dve skladby, z ktorých jedna je priamo ku koronavírusu a lepšie povedané je o nás ľuďoch a našom správaní sa. Nebudem prezrádzať, ale je v rozpracovanom štádiu.

Jaká je v současnosti na Slovensku situace ohledně koncertování? Vrací se u vás svět do normálu nebo je znát, že „svět se nevzpamatuje, dokud se nevzpamatujeme my“?
Od uvoľnenia opatrení sme už mali viacero koncertov a osobne som nevidel/necítil nejaký extrémny rozdiel, pretože si povedzme pravdu, naša hlavná cieľovka sú ľudia, ktorí iba čakali na to, kedy sa niečo uvoľní, aby utiekli konečne von žiť.

Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měli ambice a plány, podařilo se vám už dotknout se toho, co jste si představovali a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem? Jaké jsou nejbližší plány Fictive Marry?
Každý hudobník, kapela, ale samozrejme aj iné povolania, talenty, chcú v živote niečo dosiahnuť, to vieme. Náš cieľ ? Hrať a oslovovať stále nových a nových ľudí a nebudem to písať len takto diplomaticky, ale určite hrať pre masy ľudí a byť si istý, že na každý koncert príde tá masa ľudí (smích). Za každého nového fanúšika sme neskutočne vďační a keď nám pípne napr. na insta nový follower, tešíme sa, pretože vieme, že sme na správnej ceste.

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom rád odpověděl?
Väčšina otázok je samozrejme smerovaná na kapelu ako celok a hudbu, málokto sa pýta osobne a konkrétne na nás, čo robíme mimo hudby, čomu sa ešte venujeme a tak (smích). A odpoveď dám, až tá otázka príde (smích).

Savapip             


FB FICTIVE MARRY

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.08.2020
Přečteno: 751x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.087 sekund.