RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HÅN - Breathing the Void

Švajčiarskí blackmetalisti Hån sa od vydania debutového albumu "Facilis Descensus Averni" (2016) dokopali k druhému albumu. Je im cťou, že to nevzdali ako mnohé blackové partie, ktoré sa po niekoľkých blackmetalových vlnách vyrojili a s takou istou rýchlosťou aj zakapali. Na prvý posluch sa vám môže zdať, že album Breathing the Void neprináša nič nové. ako už stvorili stovky iných čiernych hórd pred nimi. Zo začiatku som si vravel, že sa jedná o ďalší album, ktorý skončí na mŕtvej kope plných prázdnych čiernych rekvizít, póz a už neraz omletých riffov. Typicky blackový škrekľavý vokál tomu napomáhal, ale keďže som z tých, ktorý nekonajú popravu po pár vypočutiach, nakoniec som musel uznať veľa kladných vecí tohto záseku.

V prvom rade sú to dobre vymyslené gitarové veci. Neraz sa Lodur s Kryptosom rozdvoja do pekne znejúcich súzvukov. Tešia sa hlavne z jednoduchých, ba až primitívnych riffov, neraz menením iba dvoch tých istých tónov ľahko zahrateľných jedným prstom (ľahôdka pre začínajúcich gitaristov na prerábku). Pozor, toto nemá byť výsmech, lebo aj metalový svet nakoniec uznal, že v jednoduchosti sa často nachádza sila i krása. Toto je sympatické asi aj týmto švajčiarským temným blasphemy nenávistníkom, lebo cítim, že gitaristi sú schopní, len proste nechcú viac. Dôkazom je aj to, že nejeden z nich hrá (regulérne alebo iba ako live člen) aj v iných blackových svorkách, ako Temesras, Tardigrada, Suamanucaedere, Guignol Noir alebo Totenheer. Je na chválu, že títo páni pokračujú v kutí black metalu, veď vo Švajčiarsku má tento žáner pekne prehnité korene - Hellhammer, Celtic Frost, Samael, Atritas, Mirrorthrone, Paysage d`Hiver, Borgne, Frijgard,Menegroth...

. No Hån sa nevyhýbajú ani silnej melodike. Otváracia nálada skladby "Enter An Eternal World" šokujúco až priveľmi koketuje s durovými stupnicami (snáď za to neskončia v nebi). Našťastie, po pár minútach sú späť v monotónnych hypnotických akordoch. Podobne vyznieva aj ďalší ich čierny klinec "Goatman", ktorý vo mne pri prvých vypočutiach vyvolával svojou jednoduchosťou až úsmev na perách, aby som po ďalších počutiach uznal jeho ťah. Toľkokrát už inými kapelami použité a pritom stále magické... Za najsilnejšiu skladbu z albumu považujem šláger "Asterion", kde sa gitaristi pustili na svoju najodvážnejšiu experimentálnu jazdu. Melodická druhá gitara, ktorá celý song vyhráva svoje pekne vymyslené vyhrávky, dáva tejto piesni originálny šat. V pesničke "Dissent" sa kapela dokonca odváži sólovať, čím vytvorí opäť peknú, melodickú pasáž, skôr vhodnú pre dark atmosferický metal. Poslednú pieseň albumu "Salvation" (s takmer osem minútovou minutážou evokovala zložitejšiu kompozíciu) otvára dokonca pekný chytľavý rockový riff, ale ostatok songu pokračuje typickými melodickými vyhrávkami pre Hån. Ortodoxný war blackmetalisti tieto prvky asi spopolnia, ale mne sa páčia a sú pre mňa veľkou nádejou pre ďalší album, že Hån majú na viac a nemusia sa striktne držať nepísaných pravidiel čierneho kovu.

. Zvuk je klasický, Hån sa nepokúša vytvoriť si svoj originálny sound. Všetko ide tip-top v zabehnutých raw blackových produkciách, klávesy nečakajte ani omylom. Snáď romantické intro s použitím nádherného reverbu na akustickej gitare môže na začiatku zmýliť milovníkov black metalu, ale to je asi jediný "divný" zvuk z tohto alba. Boostrované gitary na albume nie sú nahraté zdvojene, ich skromné skreslenie vytvára typickú démonickú náladu. Jedine basa je na blackové nahrávky podivne nabrúsená, nečakane niekde drnčiaca a trčiaca, až sa bojím povedať, že je na black metal nazvučená netradične moderne.

Záver? Sprvoti nenávistného blacku sa nakoniec vykľul vyhrávkový, nie prehnane melodický black metal, ktorý má svoju atmosféru i tvár. Do výkladnej skrine výberových CD si ho nedám, ale v temných časoch môjho bytia si ho opäť rád pustím.

Hirax             


www.hån.ch

YouTue ukázka - Olethrus

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Breathing The Void
3. Olethrus
4. Enter An Eternal World
5. Goatman
6. Asterion
7. Dissent
8. Lost Souls
9. Salvation

Zostava:
Gnist - spev
Lodur - gitara
Kryptos – gitara
Jehoruan – basgitara
Grevling – bicí

Rok vydania: 2021
Čas: 46:04
Label: Northern Silence Productions
Krajina: Švajčiarsko
Štýl: melodický black metal

Diskografia:
2016 - Facilis Descensus Averni
2021 - Breathing the Void

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2021
Přečteno: 1145x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08846 sekund.