RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Filip KOLUŠ (SIGNUM REGIS) - Máme skvelých fanúšikov, ktorí na nás nezabudli ani počas tejto doby.

Byť potyčka s koronavirem na první pohled totálně umrtvila hudební svět, je hrozně fajn sledovat, že se řada interpretů jen tak umlčet nenechá. Patří k nim i slovenští Signum Regis, kteří v téhle době pozvedli svůj prapor naděje, jenž se následně stal i titulní skladbou na konci roku vydaného EP. Že Signum Regis nezahálí, dokazuje i čerstvé rozšíření sestavy o nového kytaristu Maja Sucháně. Čerstvé informace z tábora slovenských melodiků přináší kytarista Filip Koluš.

Na konci loňského roku jste vydali EP „Flag Of Hope“ s komentářem „…věříme, že píseň o naději a nevzdání se je přesně to, co všichni potřebujeme slyšet.“ Jak Signum Regis tráví už téměř roční období pod koronavirovým poklopem?
Najviac nám asi chýba živé hranie, ale rozhodne nespíme, makáme v štúdiu ako snáď nikdy predtým a fanúšikovia sa môžu tešiť na kopec noviniek, ktoré chystáme. Okrem nového albumu máme pripravené aj ďalšie špeciality, ale nič konkrétnejšie zatiaľ neprezradíme.

Musím se přiznat, že „Flag Of Hope“ je první nahrávkou v historii Signum Regis, která mi přijde obsahově docela roztříštěná, což vzhledem k jejímu obsahu není až tak nepochopitelné. Jakým způsobem došlo ke vzniku téhle desky a dle jakého klíče byly na ní skladby vybírány?
Pôvodne malo ísť o maxisingel ku skladbe "Flag Of Hope", preto tá rôznorodosť. Na album by sme si takto odlišné a rôznorodé skladby zrejme zaradiť nedovolili, ale zároveň sme mali pocit, že ich určite chceme vydať.

Základ k úvodní skladbě „Given Up For Lost“ vznikl v době, kdy řada členů Signum Regis působila v kapele Vindex a tehdy se píseň jmenovala „Once Given Up For Lost“. Proč padla volba na předělání téhle písně a budete se podobným způsobem vracet do vlastní minulosti (byť pod jiným jménem) ještě k jiným skladbám?
My sa k starším skladbám z čias Vindexu a Trigger vraciame takmer pri každom našom počine. Skladba “Come And Take It” bola pôvodne písaná pre Trigger, rovnako ako “The Future King”, alebo “Psalm Of Life”. K Vindexu sa zrejme na chvíľku vrátime aj v rámci nového albumu.

Ke spolupráci na titulní skladbě jste přizvali vaše bývalé zpěváky i pár dalších hostů. Uvažovali jste o tom, že tuhle skladbu zahrajete někdy naživo tak, aby se na pódiu představili někteří z hostí, či muzikantů, kteří již v Signum Regis nepůsobí?
Určite áno, keď na to bude vhodná príležitosť, skočíme do toho. “Flag” sme už naživo hrali a skladba bude aj do budúcna súčasťou nášho širšieho live setu. V minulosti (v čase albumu "Exodus") sme si už zahrali naživo napríklad s Thomasom Winklerom (Gloryhammer) či Mattom Smithom (Theocracy), takže podobným spoluprácam sme vždy otvorení.

Jaké máte na tuhle píseň ohlasy, máte nějakou zpětnou vazbu o tom, jak zafungovalo vaše snaha o vlévání naděje do žil vašich příznivců?
Ohlasy na skladbu sú výborné, čo sa veľmi tešíme.

Na desce je i coververze jedné ze skladeb brazilské Angry, proč padla volba právě na tuhle skladbu a kapelu?
Skladbu navrhol Jota v čase, keď zomrel André Matos a nakoľko išlo o jeden z jeho hlavných speváckych vzorov, chcel ju nahrať práve na jeho počesť.

V průběhu roku jste zveřejňovali videa, na kterých zpracováváte motivy z klasické hudby, na desce se objevila „Ave Maria“. Má tenhle koncept nějaký hlubší záměr z hlediska další tvorby Signum Regis, lze předpokládat, že v budoucích skladbách se objeví víc vlivů z klasické hudby?
Klasické motívy majú v našej tvorbe pevné miesto prakticky od začiatku, ale rozhodne sa to nechystáme preháňať. Skôr to ostane v pôvodnej - decentnej rovine. “Ave Maria” vyšla na EP, na albume však podobné počiny očakávať netreba.

EP „Flag Of Hope“ vyšlo pouze digitálně, je to krok spojený výhradně s tuhle nahrávkou nebo trend, který budou Signum Regis praktikovat i do budoucna s dalšími nahrávkami?
Je to náš prvý počin, ktorý vyšiel iba digitálne, ale to neznamená, že to tak aj ostane. Vo veľmi blízkej dobe chystáme špecialitu aj v súvislosti s EP “Flag Of Hope”, čoskoro zverejníme, o čo pôjde. Vydávať čisto digitálne sa nechystáme, ale doba je turbulentná, nikto nevie, čo bude o rok, takže uvidíme, čo prinesie čas.

Na konci roku jste avizovali, že vaši sestavu rozšířil kytarista Majo Sucháň a že se tak vracíte po čtyřech albech k šestičlenné sestavě. Co vás po takové době vedlo k myšlence rozšířit sestavu? Bylo obtížné vybrat člověka, který by do Signum Regis muzikantsky a lidsky zapadl?
Naša hudba je čo sa gitár týka založená na riffoch, harmóniách, dvojsólach a pod. S myšlienkou zobrať ďalšieho gitaristu sme sa pohrávali už dlhodobo práve aby sme boli schopní interpretovať gitarové aranžmá tak, ako boli napísané na albume, ale bolo veľmi ťažké nájsť správneho človeka. V roku 2020 sme ale vyhlásili konkurz, ozvalo sa nám niekoľko záujemcov, z ktorých sme toho správneho človeka pre našu kapelu našli v Majovi. Je to výborný technik a neskutočný makač a som veľmi rád, že sa stal našim kamarátom a kolegom.

Brzy uplyne jeden rok od okamžiku, kdy Signum Regis naposledy stáli na pódiu, takže vlastně ani nemohlo dojít k nějaké výraznější živé prezentaci vaší poslední řadovky „The Seal Of A New World“. Myslíš, že po skončení kovidové patálie ještě dojde na nějaké připomenutí téhle desky nebo už Signum Regis pracují a budou se zaměřovat na novější materiál?
“Seal” je v našich očiach muzikantsky prelomový album plus získal až neuveriteľne pozitívne recenzie. Skladby z neho hráme veľmi radi, takže ich určite chceme poriadne predstaviť aj na pódiu a potešiť sa z nich spolu s našimi fanúšikmi.

V současné době je online koncert jedinou možností, jak se představit fanouškům. Uvažujete o něčem podobném?
Z nášho pohľadu to nie je ono, nič nedokáže nahradiť pocit zo živej hudby. Takže zatiaľ o tom neuvažujeme a venujeme sa radšej naplno štúdiovej práci a novému materiálu.

Odráží se nějakým způsobem současná situace na zájmu fanoušků o vaši kapelu, ať v duchu nějaké silnější podpory z jejich strany nebo naopak ve smyslu určité apatie a jejich nezájmu o hudbu? A jaká je tvoje představa o tom, jak silný bude hlad po živé hudbě, až skončí bezpečnostní opatření?
Máme skvelých fanúšikov, ktorí na nás nezabudli ani počas tejto doby. Čo sa týka hladu po hudbe, tak to podľa mňa bude dosť bláznivé, každý bude chcieť byť všade. Myslím si, že ľudia si budú viac vážiť veci, ktoré sa im v minulosti zdali úplne samozrejmé.

Savapip             


FB SIGNUM REGIS

YouTube ukázka - Flag Of Hope

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.02.2021
Přečteno: 1821x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0878 sekund.