MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

NEJLEPŠÍ ALBA DRUHÉ DEKÁDY NOVÉHO TISÍCILETÍ PODLE REDAKTORŮ METAL FOREVER - Pepsi Stone

Pokud si projdeme padesát let od vzniku hard rocku, tedy dobu, které se tyto stránky primárně věnují, zjistíme, že uplynulá dekáda rozhodně nebyla ta nejsilnější. Od průkopnických sedmdesátých let, přes zářivá zlatá osmdesátá až po experimentální a vzrušující poslední dekádu minulého tisíciletí se to jen hemžilo deskami, které se staly milníky v historii rockové hudby a každé ze zastoupených alb pomyslných žebříčků bylo naprostý skvost a jedinečný unikát. S příchodem roku 2000 jako kdyby se vše zlomilo. Scéna vlastně od té doby až dosud žije z toho, co bylo objeveno v letech minulých a stěžejní jsou stále staří klasici, kteří ještě žijí (či přežívají) do současných dnů. V minulé dekádě vyšla dobrá alba, o to nic… Ale ruku na srdce, kolik z nich se stane skutečnými klasikami? Tady je alespoň výčet těch, která by na to alespoň aspirovat mohla…

1. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – Sometimes The World Ain`t Enough
Skvělá nahrávka vyspělého AOR, přecpaná naprostými hity. Od žhavých hardrockových stadionovek „Turn To Miami“ a „Barcelona“, přes chytré „Paralyzed“, „Speedwagon“, titulní věc, až po mainstreamové skvosty „Lovers In The Rain“ se jedná o naprosto skvostnou jízdu, i když značně ovlivněnou osmou dekádou.

2. JUDAS PRIEST - Firepower
Judas Priest přišli v roce 2018 s nejlepším albem od megalegendárního „Painkillera“ a to je skutečnost, která má velkou váhu. Po letech bloudění se dokázali vrátit do heavymetalové extraligy. Trůn Metallicy se sakra otřásl.

3. RECKLESS LOVE – Animal Attraction
Na začátku dekády nebylo asi více přitažlivé kapely s tak silnými hity jako „Hot“, „On The Radio“, „Fantasy“ či „Born To Break You Heart“. Přestože svou sílu v dalších letech ztratili, rok 2011 byl po zásluze jejich.

4. THE ANSWER - Solas
Než vyšlo „Solas“, byli The Answer jen obyčejná retro rocková kapela. Tahle deska vše změnila a ukázala, že čtveřice ze Severního Irska má v sobě velký potenciál. Bohužel toto výjimečné album, jak se zdá, The Answer vyčerpalo a ti od té doby mlčí.

5. THE CULT – Choice Of Weapon
Výborná věc, která zasloužilé britské rockery vrátila k nejlepším výkonům jejich kariéry. „Choice Of Weapon“ lze stavět na úroveň jejich nejlepších desek „Love“, „Electric“ nebo „Sonic Temple“. Po jejím vydání ovšem forma The Cult opět trochu klesla, přestože ani následující „Hidden City“ nepatří mezi průměrné nahrávky.

6. THE DEFIANTS – The Defiants
Konečně Amerika… Z předchozích řádků by se mohlo zdát, že to nejdůležitější se odehrávalo v letech 2010 až 2020 v Evropě, ale i v Americe se rodila skutečně hodnotná alba. Špičku hairmetalového žánru se špetkou AOR vytvořili pohrobci kapely Danger Danger s debutovým albem jejich nového projektu.

7. BILLY IDOL – Kings And Queens Of The Underground
Rebelův návrat ve velké parádě. Billy Idol ukázal, že stárnout umí a přizpůsobuje tomu svůj repertoár. Ten z roku 2015 byl možná tím nejlepším, s čím kdy přišel na trh. Zapomeňte na „Rebel Yell“, zde je jeho nová, dospělá tvář.

8. Sebastian BACH – Kicking And Screaming
Bývalý frontman Skid Row přišel v roce 2011 se svou nejlepší sólovkou. S mladým kytarovým zázrakem Nickem Sterlingem vytvořil pestrou kolekci, kde dominuje zuřivost, temná nálady, prozářené plochy a nad vším se vznáší jeho ohromný hlas.

9. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – Amber Galactic
I když se deska „Amber Galactic“ z roku 2017 jeví jako předzvěst toho, s čím The Night Flight Orchestra přišli o rok později, je to také skvělá deska. „Jeannie“, „Domino“, „Gemini“, „Josephine“ či „Something Mysterious“ jsou hity jako hrom.

10. CRAZY LIXX – Ruff Justice
Švédské hairmetalové hvězdy ve své nejlepší hodince. „Ruff Justice“ je definitivně katapultovala na vrchol stylu, odkud sestřelili podivně nečinné Reckless Love a tápající Crashdïet. Další deskou už tento milník ale nepřekonali.

11. ANATHEMA – Weather Systems
Neuchopitelné, nakažlivé, atmosférické a temně přitažlivé. Takové je album někdejších bohatýrů britského doom metalu. Na tomto albu jsou ale pestří jako nestálé počasí, cítíte žhavé paprsky slunce, poryvy větru, letní bouře i něžné kapky májového deštíku.

12. Andy McCOY – 21st Century Rocks
Skladatelský génius někdejšího tahouna legendárních Hanoi Rocks se na tomto albu ukázal znovu v plné kráse. Naprosto lehké kompozice, poučeny životním příběhem skutečného rock n`rollu, fungují na výbornou.

13. RECKLESS LOVE - Spirit
Poslední skutečně velká chvilka Reckless Love. Na rozdíl od předchozí „Animal Attraction“ trochu přiostřili svůj výraz, aniž by pozbyli cokoliv ze své hitovosti. Tehdy v roce 2013 byli ještě skutečně plní energie.

14. VOLBEAT – Outlaw Gentlemen And Shady Ladies
Na tomto albu dánsko-americká parta dosáhla vrcholu. Jejich předchozí alba působí jako sympatická cesta k výšinám, ovšem po „Outlaw Gentlemen And Shady Ladies“ už zamířili vlastně jen směrem dolů.

15.
RATT - Infestation
Skutečně světlý okamžik v novodobé historii losangeleských hairmetalových desperátů. „Infestation“ byl naprosto skvělý comeback, který však záhy skončil a kapela se znovu utopila v žabomyších válkách a velikosti svých eg.

16. BLUE ÖYSTER CULT – The Symbol Remains
Tahle deska představuje všechno, co kdy z Blue Öyster Cult udělalo velkou kapelu a skutečnou legendu amerického hard rocku. Zejména jeden ze dvou frontmanů, kytarista a zpěvák Buck Dharma, je skutečně ve velké formě.

17. VAIN - Rolling With The Punches
Nikdy se nestali skutečnými hvězdami, ale zasvěcení vědí, že parta kolem zpěváka Davyho Vaina tvoří skutečně skvělou hudbu. Když principál tvrdil, že jeho deska z roku 2017 bude podobně kvalitní jako debut „No Regrets“, bylo nutné uznat, že měl pravdu.

18. BLACK STAR RIDERS – Another State Of Grace
Pohrobci Thin Lizzy se skrz minulou dekádu dokázali vykřesat do skutečně výtečného tělesa, které si z irských legend bere to nejlepší, ale zároveň má i svou tvář. Se svým posledním albem ukázali, že zrají jako víno.

19. BLACK SABBATH - 13
Konec legendy z největších se nesl ve znamení návratu k absolutním kořenům. Přestože se jednalo o snadno prokouknutelnou hru na jistotu, kdo má vlastně větší právo znít jako Black Sabbath? Především „Třináctka“ na to jde chytře. Je to zkrátka epilog jak se sluší a patří.

20. ARMORED SAINT – Punching The Sky
Elektrizující hard n`heavy nahrávka. Poslední deska Armored Saint je přesně taková, jak se od ní očekávalo. Kapela na ní dokonce překračuje stín slavného alba „Symbol Of Salvation“ a hledí mu zpříma do očí.

DESÍTKA ALB, KTERÉ SE DO ŽEBŘÍČKU NEVEŠLY, ALE NEMĚLO BY SE NA NĚ ZAPOMENOUT:
WHITESNAKE – Flesh And Blood
Michael MONROE – Blackout States
A PERFECT CIRCLE – Eat The Eelephant
LIVING COLOUR - Shade
THE PROFESSIONALS – What In The World
METALLICA – Hardwired… To Self-Destruct
AC/DC – Power Up
SPIRITUAL BEGGARS – Return To Zero
RECKLESS LOVE – Reckless Love
MANIC STREET PREACHERS – Postcards From A Young Man

A co se stalo doma?
1. MŇÁGA A ŽĎORP – Třínohý pes
Zprvu nenápadná nahrávka vykvetla do neskutečné krásy a vlastně jen potvrdila to, že tahle parta z Valmezu je ojedinělým úkazem na tuzemské scéně.

2. CITRON – Rebelie rebelů
Comeback Citronu se zpěvákem Ladislavem Křížkem byl dlouhá léta jen zbožným přání fanoušků. A když navíc tato ostravská legenda vzkřísila ducha „Radegasta“, bylo o senzaci hned postaráno.

3. Miloš Dodo DOLEŽAL – Gen Sumerian
Kdyby Miloš Dodo Doležal na tuto desku dal jen jedinou skladbu – „Vítr a mrak“ – bylo to také událost na české rockové scéně.

4. OLYMPIC - Kaťata
Tak odvážný Olympic nebyl ke slyšení snad nikdy. Navíc kromě odvahy Petr Janda předložil i řadu výborných skladeb.

5. MASTER`S HAMMER - Fascinator
To nejlepší z novodobé éry si nechal Franta Štorm nakonec. Je vlastně škoda, že svou legendu rozpustil na znovu nalezeném vrcholu sil.

Jan Skala             



Vydáno: 26.04.2021
Přečteno: 4889x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mám rád obě...26. 04. 2021 16:56 Pepsi Stone
VolbeatJá považuju za...26. 04. 2021 16:05 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08456 sekund.