ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DROPKICK MURPHYS - Turn Up That Dial

Lidové veselice, alkohol teče proudem, na stolech tancují lidé. Takové asociace vyvolává hudba Dropkick Murphys. Američané se s ničím nemažou, jdou vždy přímo na věc a už dlouhá desetiletí s tím mají velký úspěch. Nejsou mainstreamovou kapelou, objevující se v komerčních rádiích, ale i tak mají už dávno jistý velký okruh svých posluchačů, kteří jsou (stejně jako oni) naladěni na vlnu keltského punku a folkrockového skotačení. Ovšem s jasně vyhraněným politickým názorem, který se blíží k liberálnímu pojetí americké politiky, tolik populárnímu mezi voliči demokratů. Dropkick Murphys ale svůj názor podávají nenuceně a z jejich desek se neozývají politické agitace za každou cenu. V případě této kapely z Bostonu šlo vždy o zábavu a až potom o problémy současného světa.

Slovo punk je u dnešních Dropkick Murphys trochu zavádějící. Jsou ve stejné pozici jako naše Tři sestry, od ostře punkových začátků kapela velice rozšířila svůj výraz. Stala se mnohem pestřejší a využívá různých netypických nástrojů pro punkové hnutí. Ty z jejich hudby udělali spíše lidovou zábavu než punkově naostřenou formaci, plivající jedovaté texty a dělající bordel po nočních ulicích. Ten vývoj si lze jasně přiblížit ve chvíli, kdy vedle sebe položíme debutovou desku „Do Or Die“ a novinku „Turn Up That Dial“. Kapela za těch třiadvacet let zaznamenala docela solidní posun. Ten by se dal nazvat zmoudřením, uměním stárnout nebo dospíváním. Každopádně „Turn Up That Dial“ představuje Dropkick Murphys v poloze, v níž už nejde ani tak o punkový tlak jako spíše o rozmanitou a zpěvnou nahrávku, které budou jejich posluchači rozumět.

Dropkick Murphys dobře ví, co na fanoušky platí a proto je deska „Turn Up That Dial“ hlavně pro ně. Kapela sází klasické postupy, už zakořenila ve svém juchavém a optimistickém výrazu posledních desek. Ubírá ještě více punkových temp a přidává folkové cítění. Více než tvrdé kytary jsou ke slyšení klasické lidové nástroje, čímž se Dropkick Murphys přibližují k irskému venkovu více, než tomu bylo dosud. Takové jsou skladby „H.B.D.M.F.“, „Queen Of Suffolk County“ a „L-EE-BOY“, v nichž byste ani neřekli, že kdysi tahle kapela hrála drsný hardcore. I když je v některých skladbách absence tvrdosti spíše na škodu a kapela působí lehce opotřebovaným dojmem, je to jen zdání, které dokáže klamat.

Punkový aspekt, ač někde schovaný pod povrchem, je zde stále. Když Dropkick Murphys přeřadí na vyšší rychlostní stupeň, probudí se i punkový duch. To se děje hlavně na začátku alba, když kapela nasadí úvodní „Turn Up That Dial“, a pak také v jeho středu, kde najdete „Gold As Good“ a „Smash Shit Up“. Tyto skladby představují odlišnou tvář nové desky, čímž ji zaručují rozmanitost. Když budete hledat nejpolitičtější věc, kupodivu nenarazíte na tvrdou angažovanou punkovku. „Chosen Few“ představuje kontrast mezi rozjuchanou hudební stránkou a vážným textem, ve kterém se kapela vypořádává s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, jeho odchodem z Bílého domu a zpackanou koronavirou krizí. Přestože skladba není hudebně nejobjevnější ani nejlepší na desce, je rozhodně zajímavé poslouchat tento protiklad zábavné hudby a vážného textu.

Pokud se o Dropkick Murphys dosud říkalo, že ve své diskografii nemají slabou desku, platí to i po vydání „Turn Up That Dial“. Ta je opět dobrá. Je sice nepřekvapivá, ale má hodně melodických momentů a silných kompozic na to, aby mohla hrdě stát vedle ostatních alb v diskografii těchto Američanů. Žádný úpadek se nekoná, párty pokračuje.

Jaroslav Hubka             


www.dropkickmurphys.com

YouTube ukázka - Queen Of Suffolk County

Seznam skladeb:
1. Turn Up That Dial
2. L-EE-B-O-Y
3. Middle Finger
4. Queen Of Suffolk County
5. Mick Jones Nicked My Pudding
6. H.B.D.M.F.
7. Good As Gold
8. Smash Shit Up
9. Chosen Few
10. City By The Sea
11. I Wish You Were Here

Sestava:
Al Barr - zpěv
James Lynch - kytara
Tim Brennan - akordeón, mandolína, klávesy, buzuki, píšťaly
Jeff DaRosa - banjo, harmonika, mandolína, buzuki, píšťaly, klávesy
Ken Casey - baskytara
Matt Kelly - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 39:06
Label: Born & Bred
Země: USA
Žánr: folk/celtic punk

Diskografie:
1998 - Do Or Die
1999 - The Gang`s All Here
2001 - Sing Loud, Still Proud!
2003 - Blackout
2005 - The Warrior`s Code
2007 - The Meanest Of Times
2011 - Going Out In Style
2013 - Signed And Sealed In Blood
2017 - 11 Short Stories Of Pain & Glory
2021 - Turn Up That Dial

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.07.2021
Přečteno: 1625x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tuto bandu mam...20. 07. 2021 7:47 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09517 sekund.