RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NIGHT RANGER - ATBPO

Přestože jsou Night Ranger považováni za jedny z typických představitelů hair metalu osmdesátých let, tak jednoduché to není. Night Ranger začínali v době, kdy byl tento styl na vzestupu a své debutové album „Dawn Patrol“ vydali rok poté, co Mötley Crüe vypustili do světa svou toxickou prvotinu „Too Fast For Love“, ale schválně si tyto kapely zkuste porovnat…, moc styčných bodů nenajdete. Zatímco Mötley Crüe (ale i Ratt a další) byli tvrdší, sprostější a na odiv stavěli svou náklonnosti k opačnému pohlaví a drogám všeho druhu, sound Night Ranger byl mnohem více prozářen kalifornským sluncem, čímž se stal komerčnějším. Přestože parta, kterou dnes vede původní trojice Jack Blades (zpěv, baskytara), Brad Gillis (kytara) a Kelly Keagy (bicí, zpěv), dosáhla menšího úspěchu než zmínění hegemoni losangeleské scény, klasická alba „Dawn Patrol“, „Midnight Madness“a „7 Wishes“ jim zajistila stabilní pozici na scéně, takže nakonec přežili i drtivý atak grunge v devadesátých letech.

Pauza se jim sice nevyhnula, ale nakonec nebyla dlouhá. Night Ranger během ní ztratili část své síly z osmdesátých let a proto po čase hledání sebe sama v letech devadesátých přišla na řadu alba, která ponejvíce sázela na jistotu a konzervatismus. Nebyla špatná, ale nebyla ani nejlepší. „Somewhere In California“ či „High Road“ nesnesla přísná kritéria prvních nahrávek a Night Ranger byli častováni pojmy typu „páprdovský rock“ nebo „stárnoucí hvězdy za zenitem“. Nakonec ale deska „Don`t Let Up“ ukázala světlo na konci tunelu, neboť se jednalo o počin lepší, než byly předcházející, a byl zde cítit závan energie nového kytaristy Keriho Kelliho, který je bezmála o dvě dekády mladší, než trojice zmíněných matadorů a své zkušenosti předtím sbíral v Big Bang Babies, Pretty Boy Floyd, Warrant, The Newlydeads, či po boku Alice Coopera, Slashe nebo Stephena Pearcyho. Právě na „Don`t Let Up“ se ukázalo, že Kelliho angažmá bylo pro Night Ranger výbornou volbou, což plně potvrzuje i novinka „ATBPO“, čili „And The Band Played On“…

O novince můžeme mluvit jako o nejlepším albu Night Ranger od konce osmdesátých. Kapela na něm sice nenašla znovu svůj Grál, ale je jasně znát, že tentokrát stály Múzy na její straně. Night Ranger působí energicky, svěže a hitově, což je stav, který pro ně byl v osmdesátých letech samozřejmostí, ale postupem času se trochu vytratil. Jako by se na „ATBPO“ Night Ranger znovu našli a radost z toho zjištění tryská na všechny strany. Navíc se jim podařilo dát dohromady skutečně silnou kolekci hitových skladeb, kde se sice objeví sem tam nějaká vata, ale pozitiva zhusta převažují. Je to důvod k radosti, protože u Night Ranger něco takového nebývalo vždy zvykem.

Kapela nastaví laťku hned na začátku alba, když se vytasí až s nebývale tvrdým a energickým riffem skladby „Coming For You“, který připomene někdejší působiště Jacka Bladese, superskupinu Damn Yankees. S otvírákem sice zbystříte, ovšem když přijde dvojice další hitovek „Bring It All Home To Me“ a „Breakout“ zjistíte, že vás radost z této hudby dostává do své moci. Proto nevadí ani melancholická countryovka „Can`t Afford A Hero“, jež sice mění pravidla na albu a nálada je v okamžiku úplně jiná, ale i tato netypická věc přispívá k barvitějšímu výsledku. Stejně jako tvrdé riffy v „Cold As December“ a „Monkey“, kde je znovu znát mladický drajv Keriho Kelliho a jeho zkušenosti z dravějších part. Night Ranger pak ještě zařadí optimistickou „A Lucky Man“ (ve střední části šponuje Blades svůj hlas jako zamlada), ve které se jim podařilo docílit vyváženého kontrastu mezi modernější tvrdší tváří kapely a melodiemi, jimiž ohromovali právě v osmdesátých letech.

Důvod k optimismu fanoušků této kapely je zřejmý. Night Ranger jako kdyby chtěli útočit na své někdejší pozice (z komerčního hlediska se jim to samozřejmě nepovede) a předkládají po letech skutečně velice dobré album. O páprdovském rocku se mluvit nemůže, to by si Night Ranger za svou poslední práci rozhodně nezasloužili. Poslechněte, uslyšíte sami, jak to těmhle chlápkům letos dobře hraje.

Jan Skala             


www.nightranger.com

YouTube ukázka - Breakout

Seznam skladeb:
1. Coming For You
2. Bring It All Home To Me
3. Breakout
4. Hard To Make It Easy
5. Can`t Afford A Hero
6. Cold As December
7. Dance
8. The Hardest Road
9. Monkey
10. A Lucky Man
11. Tomorrow
12. Savior

Sestava:
Jack Blades - zpěv, baskytara
Brad Gillis - kytara
Keri Kelli - kytara
Eric Lowy - klávesy
Kelly Keagy - bicí, zpěv

Rok vydání: 2021
Čas: 53:43
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: AOR/hair metal/hard rock

Diskografie:
1982 - Dawn Patrol
1983 - Midnight Madness
1985 - 7 Wishes
1987 - Big Life
1988 - Man In Motion
1995 - Feeding Off The Mojo
1997 - Neverland
1998 - Seven
2007 - Hole In The Sun
2011 - Somewhere In California
2014 - High Road
2017 - Don`t Let Up
2021 - ATBPO

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.08.2021
Přečteno: 3483x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Tohle vůbec není...1. 09. 2021 10:01 Zdeněk
NRNight Ranger mám...29. 08. 2021 19:06 Martin01
Jack Blades je taky...29. 08. 2021 13:38 Desmond


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09436 sekund.